Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Διαρκείς αναζωπυρώσεις και διάσπαρτα μέτωπα - Επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Διαρκείς αναζωπυρώσεις και διάσπαρτα μέτωπα - Επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα με το κύριο να βρίσκεται πολύ κοντά στα χωριά Αγνάντια και 'Ανθεια.


Μια πραγματική μάχη με τις φλόγες έδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που επιχειρούν στη μεγάλη φωτιά της Αλεξανδρούπολης.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μελία, όμως παρά την άμεση κινητοποίηση των Αρχών, λόγω των ισχυρών ανέμων, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή για εκκενώσεις οικισμών με μήνυμα του 112, ενώ ταυτόχρονα στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση ζώων από καταφύγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πυροσβέστες χρειάστηκε να μεταφερθούν σε κέντρο υγείας με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης διακομίστηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έβρου, καθώς ένιωσε αδιαθεσία. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της φωτιάς έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο τοξικό νέφος καπνού.

Ξεκίνησαν τα εναέρια
Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 ακόμα αεροσκάπη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των εναέριων μέσων (τρία Canadair).

Σε εικόνες που μετέδωσε το OPEN φαίνεται ότι μετά από ένα εφιαλτικό βράδυ τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα μαίνονται και το πρωί. Όπως ανέφεραν πυροσβέστες οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς, ενώ οι ισχυροί άνεμοι επιμένουν και αλλάζουν διαρκώς διευθύνσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα εντοπίζεται ανάμεσα στα χωριά Αγνάτια και Λουτρό, καθώς η φωτιά πλησιάζει σπίτια.

Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα με το κύριο να βρίσκεται πολύ κοντά στα χωριά Αγνάντια και 'Ανθεια, με κατεύθυνση βόρεια του αεροδρομίου της πόλης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και τα μέτωπα διάσπαρτα.

Κρίσιμη ήταν η κατάσταση τα ξημερώματα της Κυριακής στο χωριό Λουτρά της Τραϊανούπολης, αφού η φωτιά έφτασε στο χωριό και κινδύνευσαν τα πρώτα σπίτια.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ευτυχώς η φωτιά άλλαξε κατεύθυνση.

Ισχυροί άνεμοι και σήμερα

Υπό τον φόβο νέων αναζωπυρώσεων πολλοί κάτοικοι των τριγύρω χωριών κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους ή παρέμειναν σε ετοιμότητα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν καεί σπίτια στα χωριά Πεύκα και Αετοχώρι.

Μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι οι άνεμοι δεν θα κοπάσουν και θα επιμείνουν και σήμερα.

Εκκενώσεις
Όπως αναφέρει, το evros-news.gr, ούτε οι αντιπυρικές ζώνες που είχαν δημιουργηθεί γύρω από το χωριό, ούτε οι προσπάθειες των ενισχυμένων επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, έφεραν αποτέλεσμα και δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα, αφού πνέουν πολύ σφοδροί άνεμοι στην περιοχή.

Οι φόβοι που είχαν εκφραστεί ότι η νύχτα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη για τα χωριά που βρίσκονται δίπλα στα πολλά μέτωπα (Λουτρά, Αγνάντια, Απαλός και Άνθεια) δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται για τα Λουτρά.

Αν και το χωριό είχε εκκενωθεί, κάποιοι από τους κατοίκους δεν είχαν δεχθεί να φύγουν από τα σπίτια τους ή άλλοι επέστρεψαν όταν η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως προσωρινά. Έτσι αστυνομικοί απομακρύνουν, ακόμα και με το ζόρι όσους έμειναν γιατί κινδυνεύουν πλέον να καούν και οι ίδιοι.

Νωρίτερα εκκενώθηκαν 8 οικισμοί με τη βοήθεια της Αστυνομίας, που έσπευσε να απομακρύνει τους πολίτες. Οι οικισμοί που εκκενώθηκαν είναι: Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος στην ertnews.gr. «Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ