Διακάκης (γεωλόγος): Τα κλασικά αντιπλημμυρικά δεν επαρκούν -Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Διακάκης (γεωλόγος): Τα κλασικά αντιπλημμυρικά δεν επαρκούν -Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Για ένα πολύ ακραίο καιρικό φαινόμενο που ξεφεύγει από τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα έκανε λόγο ο Μιχάλης Διακάκης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Πρόκειται για ένα πολύ ακραίο φαινόμενο. Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Δεν είναι συγκεντρωμένο μόνο πάνω από δύο περιοχές, αλλά βλέπουμε μια πολύ μεγάλη και πολύ ευρύτερη χωρική εξάπλωση και βρίσκεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου μοτίβου καιρού, το οποίο έχει χτυπήσει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Πλήττεται και η Ισπανία, η Κεντρική Ευρώπη έχει καύσωνες, και τα Βαλκάνια έχουν πολύ σοβαρές καταιγίδες, με τη Βουλγαρία, με την Τουρκία να υφίστανται προβλήματα, όπως και ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ελλάδας» επισήμανε ο ίδιος.

«Αυτό το φαινόμενο εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόβλημα που αφορά την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση, και η μεγάλη ανησυχία είναι ότι τα επόμενα χρόνια τέτοιου είδους φαινόμενα θα έρχονται όλο και πιο συχνά. Το ξαναείδαμε το 2020 με τον "Ιανό", τον μεσογειακό κυκλώνα. Το βλέπουμε και φέτος με μια διαφορετική μορφή, αλλά με περισσότερη ακόμα ένταση, σε πιο ακραίο βαθμό, και το πρόβλημα είναι ότι τα κλασικά αντιπλημμυρικά που αναπτύξαμε μέχρι τώρα στα ρέματά μας φαίνεται ότι δεν επαρκούν. Διότι βλέπετε πως το 95% με 99% των έργων αυτών αστοχεί, υφίσταται ζημιές ή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί», ανέφερε στη συνέχεια.

«Κατά συνέπεια, πρέπει να σκεφτούμε εξαρχής και εκ βάθρων όλο τον σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων, να δούμε πώς θα προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή, πώς θα προσαρμόσουμε τις πόλεις μας και τις περιουσίες μας στην κλιματική αλλαγή και στα ακραία φαινόμενα που φέρνει. Και να συμπεριλάβουμε, βεβαίως, και το ζήτημα των πυρκαγιών, το οποίο εδώ στη χώρα μας είναι πάρα πολύ σοβαρό και εντείνει και το πρόβλημα των πλημμυρών».

«Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία μπορεί να λάβουμε, όπως είναι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, όπως είναι και η εκπαίδευση του πληθυσμού, τα οποία συνδράμουν πάρα πολύ στην πρόληψη και συνδράμουν στο να αποφύγουμε καταστάσεις κινδύνου» είπε, τέλος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ