Μάτι: «Έπρεπε να δοθεί εντολή εκκένωσης», λέει ο Λιότσιος -«Απειλούν τη ζωή μου, αλλά δεν επηρεάζεται η κρίση μου»

Μάτι: «Έπρεπε να δοθεί εντολή εκκένωσης», λέει ο Λιότσιος -«Απειλούν τη ζωή μου, αλλά δεν επηρεάζεται η κρίση μου»

Με ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας στον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο συνεχίστηκε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. 

Ο πραγματογνώμονας, ο οποίος κατέθεσε για έκτη συνεχή συνεδρίαση επέμεινε ότι θα έπρεπε να έχει δοθεί εντολή για την απομάκρυνση των πολιτών από τη φλεγόμενη περιοχή, καθώς οι υπεύθυνοι γνώριζαν πως η φωτιά πλησιάζει στις κατοικημένες περιοχές. 

«Είχαμε ενημέρωση για κατεύθυνση καπνών. Έπρεπε να δοθεί η εντολή. Ο άνθρωπος δεν καίγεται από τη φωτιά, πρώτα δηλητηριάζεται από τον καπνό και μετά καίγεται», κατέθεσε και επανέλαβε ότι έπρεπε να ξεκινήσει η εκκένωση από τις 17.30 σημειώνοντας ότι η φωτιά στο Μάτι έφτασε στις 18.20.

«Οι δίοδοι προς τη θάλασσα είναι τουλάχιστον 25. Από τη Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα, είναι 850 μέτρα. Το μόνο δύσκολο κομμάτι είναι στο Κόκκινο Λιμανάκι. Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα θάλασσα. Η απόσταση για ένα μέσο άνθρωπο προς τη θάλασσα είναι περίπου 20 λεπτά. Ο κόσμος έφυγε αυτοβούλως με τα οχήματα του. Στις 18:00 με την ενημέρωση του δημάρχου ο κόσμος καθησυχάστηκε. Δεν είχε ενημερωθεί ο κόσμος πως η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή», κατέθεσε.

Ο πραγματογνώμονας για το Μάτι παραδέχεται ότι φοβάται για τη ζωή του εξαιτίας των απειλών που δέχθηκε

Ο πραγματογνώμονας, ο οποίος είναι εν ενεργεία αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από την πλευρά των δικηγόρων των οικογενειών των θυμάτων είπε πως ακόμα και σήμερα φοβάται εξ αιτίας των απειλών που έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την κρίση του. 

Ειρήνη Μαρούπα (δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας): Φοβάστε ακόμα για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία και τη ζωή σας; 
Μάρτυρας: Βεβαίως και φοβάμαι, έχω απειληθεί για αυτό, όμως αυτό δεν επηρεάζει την κρίση μου και την κατάθεση μου.

Λιότσιος: Δεν προκύπτει ότι τα ελικόπτερα είχαν πρόβλημα και δεν μπορούσαν να κάνουν ρίψεις

Ο πραγματογνώμονας ρωτήθηκε και για το ρόλο του τότε διοικητή Υ.Ε.Μ.Π.Σ, Γ. Πορτοζούδη, ο οποίος, όπως έχει αποκαλύψει ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος είχε φύγει από το πόστο του.

Μάρτυρας: Μπορεί να μην γνώριζε πως η φωτιά κατέβαινε από το Νέο Βουτζά.
Β. Καπερνάρος: Έχει ενημερωθεί από το ΕΣΚΕ, είχε ζητηθεί ελικόπτερο. Πώς είναι δυνατόν να λείπει και να του ζητηθεί ελικόπτερο;
Μάρτυρας: Από το στιγμή που είναι διοικητής πρέπει να γνωρίζει. Η εντολή για το ελικόπτερο, διαβιβάζεται στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας.

Ο κ. Λιότσιος επισήμανε μάλιστα πως δεν προέκυψε πως τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής εκείνη την ημέρα δεν μπορούσαν να κάνουν ρίψεις. 

«Δεν προκύπτει ότι είχαν κάποιο πρόβλημα. Πλην των Έρικσον, τα υπόλοιπα ελικόπτερα είναι δύσκολο να επιχειρήσουν σε κατοικημένες περιοχές. Είχαμε ενημέρωση πως φωτιά κατευθύνεται σε σπίτια, είχαμε ενημέρωση πως κατευθύνεται Νέο Βουτζά. Υπήρχε ενημέρωση πως υπήρχαν μόνο εννέα οχήματα της πυροσβεστικής και αυτά στην έναρξη της φωτιάς».

Λιότσος: Στο σχέδιο δασών, το Μάτι και η Νέα Μάκρη δεν αναφέρονται ως αυθαίρες περιοχές

Ο Βασίλης Καπερνάρος ζήτησε από τον πραγματογνώμονα την άποψη του αναφορικά με τον ισχυρισμό του ελληνικού δημοσίου ότι η ρυμοτομία της περιοχής δεν ήταν ορθή.

«Σε ό,τι αφορά το πολεοδομικό θέμα στο σχέδιο δασών του πυροσβεστικού σώματος δεν αναφέρονται ως αυθαίρετες οι συγκεκριμένες περιοχές (Νέα Μάκρη, Μάτι). Υπήρχαν κάποια κομμάτια, απόκρημνα και δαιδαλώδη, στο Κόκκινο Λιμανάκι και προς Ζούμπερι, ήταν κάποιες, προβληματικές περιοχές. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Το πυροσβεστικό σώμα ξέρει και αναλόγως κινείται».

Ο κ. Καπερνάρος σχολίασε τις απαντήσεις του πραγματογνώμονα, επισημαίνοντας ότι από τις απαντήσεις «αποδείχθηκε εξ αντικειμένου το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ