Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στην Ελασσόνα: Ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα λένε οι ειδικοί – 40 εκατοστά καθίζηση του εδάφους

Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στην Ελασσόνα: Ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα λένε οι ειδικοί – 40 εκατοστά καθίζηση του εδάφους

Ακόμη μεγαλύτερη έκανε την ανησυχία των ειδικών αλλά και των κατοίκων της περιοχής ο χθεσινός νέος σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις εννέα το βράδυ στην Ελασσόνα. Η νύχτα ήταν αρκετά δύσκολη με τους συνεχείς μετασεισμούς, ενώ αρκετοί διανυκτέρευσαν σε σκηνές, ξενοδοχεία και σπίτια φίλων και συγγενών.

Σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση. Ο κ. Χαρδαλιάς παραμένει στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) , ενώ με εντολή του στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Παράλληλα ευρεία σύσκεψη ξεκίνησε στις 9:00 το πρωί υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Σημειώνεται επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει, ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι. Υπενθυμίζεται ότι η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 20:38, 16 χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 11,3 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με δεδομένη την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην περιοχή χθες, οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές για την αποφυγή τραυματισμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους. Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), καθώς και οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος, βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ώστε να παρέμβουν άμεσα για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους πολίτες, σύμφωνα με το γενικό σχέδιο "Εγκέλαδος" για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών.

«Βούλιαξε» η γη στην Ελασσόνα - 40 εκατοστά εδαφική καθίζηση προκάλεσε ο Εγκέλαδος

Σημαντική καθίζηση του εδάφους, η οποία φτάνει ακόμη και τα 40 εκατοστά, προκάλεσε ο σεισμός σε τμήμα της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η εδαφική παραμόρφωση εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 150 τ. χλμ. ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μικρότερες, αλλά μόνιμες, παραμορφώσεις διαπιστώθηκαν ακόμα και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού που εκδηλώθηκε την Τετάρτη.

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες αξιοποιώντας τις εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel 1 κατά την τροχιά του γύρω από τη γη. "Η προκαταρκτική επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων δείχνει μια σημαντική εδαφική παραμόρφωση" λέει στα "ΝΕΑ" ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα μαζί με τους συναδέλφους του, Σωτήρη Βαλκανιώτη και Βαρβάρα Τσιρώνη.

"Παρατηρείται καθίζηση του εδάφους από πέντε έως 40 εκατοστά σε μια έκταση μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή που εκτείνεται δυτικά και νότια του Δαμασίου και της κοιλάδας του Τιταρήσιου ποταμού, περιλαμβάνει τα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη, συνεχίζει νότια του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου και φτάνει μέχρι το χωριό Ζάρκο στα Τρίκαλα" προσθέτει. "Η μέγιστη τιμή καθίζησης που αγγίζει τα 40 εκατοστά, παρατηρείται και στην ορεινή περιοχή δυτικά του χωριού Δαμάσι και βόρεια του χωριού Ζάρκο.

Ο ισχυρός σεισμός, το μέγεθος του οποίου τα ξένα σεισμολογικά κέντρα υπολογίζουν στα 6,3 Ρίχτερ, προκάλεσε εδαφικές μετατοπίσεις ακόμη και σε μακρινή απόσταση από το επίκεντρό του. Ενδεικτική είναι, σύμφωνα με τον δρ Γκανά, "η μόνιμη μετατόπιση του σταθμού GPS στο Κλοκοτό Τρικάλων κατά 3,9 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά, Συνέβη μετά τον σεισμό και μιλάμε για μια απόσταση 20 χλμ. από το επίκεντρο".

Καταστροφή σε σπίτι μετά τον σεισμό της Ελασσόνας
 

Το επίκεντρο του νέου σεισμού εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα. 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες βρισκόμαστε σε μια εξελισσόμενη ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία η οποία όμως έχει ξαναπαρατηρηθεί στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι: «Είμαι 31 χρόνια στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στον τομέα της πρόγνωσης και μελέτης σεισμών. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία, όπου είχαμε έναν νέο σεισμό σχεδόν με το ίδιο μέγεθος με τον κύριο σεισμό της Τετάρτης. Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς όπου είχαμε δυο 6αρηδες με διαφορά δέκα ημερών.

Το φαινόμενο αυτό το έχουμε συναντήσει και σε άλλες σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο. Οι διπλοί κύριοι σεισμοί είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά όχι άγνωστο, είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς σεισμολόγους». 

Ο κ. Χουλιάρας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά όπου τον ενημέρωσε για την εξέλιξη του φαινομένου. Ο κ. Χαρδαλιάς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 ρίχτερ χθες στην Ελασσόνα. Ο κ. Χαρδαλιάς παρέμεινε στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) , ενώ με εντολή του στην περιοχή μεταβαίνει σήμερα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου. Παράλληλα ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Σημαντικές είναι οι πληροφορίες που έδωσε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και διευθυντής ερευνών Αθάνασιος Γκανάς, σύμφωνα με τον οποίο ο σεισμός της Τετάρτης με μέγεθος 6 Ρίχτερ δεν προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου, όπως έδειχναν τα αρχικά στοιχεία, αλλά από ένα άλλο ρήγμα πιο εσωτερικά στον ορεινό όγκο δυτικά από το Δαμάσι. 

«Όσον αφορά τα 5,9 Ρίχτερ που είχαμε χθες το βράδυ ήταν ένας νέος σεισμός που εκδηλώθηκε βορειότερα από το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της Τετάρτης. Αυτό που διαπιστώνουμε από τα στοιχεία που πήραμε από την ανάλυση δορυφορικών εικόνων είναι ότι ο σεισμός της Τετάρτης δεν προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου, όπως αρχικά έδειχναν τα πρώτα στοιχεία, αλλά από ένα άλλο ρήγμα που είναι πιο εσωτερικά στον ορεινό όγκο του Δαμασίου. Και αυτό το ρήγμα έχει μήκος 15 χιλιόμετρα με κλίση προς βορρά. Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο προέκυψε από ανάλυση δεδομένων GPS είναι ότι ο γεωδαιτικός σταθμός GPS του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον Κλοκωτό Τρικάλων, στον οικίσκο του Σεισμολογικού Σταθμού "Θεσσαλία", μετακινήθηκε 4 εκατοστά νοτιοδυτικά. Ο σταθμός αυτός βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης».

Στον νέο σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr τόνισε: «Ήταν ένας νέος σεισμός , είναι προέκταση του προηγούμενου ρήγματος προς την Ελασσόνα και συγκεκριμένα στο Κεφαλόβρυσο. Μιλάμε για ένα νέο ρήγμα και μια καινούργια κατάσταση, το οποίο επιδείνωσε τις ίδιες υπάρχουσες ζημιές δηλαδή έπεσαν κάποια σπίτια τα οποία ήταν χαρακτηρισμένα κόκκινα και δεν μπορούσαν να κατοικηθούν. Αυτή τη στιγμή έχουμε προβλήματα στο Μεσοχώρι , στη Μαγούλα και στο Αμούρι δεν υπάρχει ρεύμα και η ΔΕΗ επιχειρεί να το φτιάξει. Υπάρχει μια έντονη αγωνία του κόσμου, μια αναστάτωση γιατί για δεύτερο βράδυ ο κόσμος κοιμήθηκε σε σκηνές, φιλικά σπίτια και ξενοδοχεία. Υπάρχουν άτομα που κοιμήθηκαν έξω διότι δεν ήθελαν να μπουν στις σκηνές και τους πήγαμε σόμπες και υπνόσακους για να περάσουν τις νύχτες τους έξω από τα σπίτια τους. Μέχρι χθες είχαν γίνει 294 αυτοψίες στο Δαμάσι, στο Μεσοχώρι, στο Ζάρκο, στη Μαγούλα, στο Τύρναβο , στη Ραχούλα, Μάνδρα και Αμυγδαλέα από τις οποίες προέκυψαν ότι 176 σπίτια είναι μη κατοικήσιμα ενώ τα 88 κατοικήσιμα . Σήμερα πρόκειται να έρθει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και άλλοι πενήντα μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών». 


Με απόφαση του δημάρχου Τρικκαίων κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα για λόγους ασφαλείας, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην περιοχή. Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών ώστε τα σχολικά συγκροτήματα να επανεξεταστούν εκ νέου από μηχανικούς για τυχόν ζημιές. 

Μετά και τον νέο χθεσινό σεισμό αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία με ισχυρούς σεισμούς. Ήδη λίγη ώρα μετά τα 5,9 Ρίχτερ έγινε μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ, ενώ όλη την νύχτα η γη έτρεμε προκαλώντας φόβο στους κατοίκους πολλοί από τους οποίους, στη Λάρισα διανυκτέρευσαν στα αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια για τις επόμενες εβδομάδες. Ήδη από το σεισμό της Τετάρτης έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.


Ευθύμιος Λέκκας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Νέος σεισμός και όχι μετασεισμός


Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε έναν μετασεισμό του σεισμού της Πέμπτης ακόμη και του ίδιου μεγέθους.


Ταρακουνήθηκαν Βόλος και Τρίκαλα - Ο κόσμος βγήκε και πάλι στους δρόμους


Φόβος και αναστάτωση το βράδυ της Πέμπτης στον Βόλο, αλλά και στη Δυτική Θεσσαλία εξαιτίας της πολύ ισχυρής δόνησης στις 20.38 που ταρακούνησε και πάλι την περιοχή.

Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η νέα ισχυρή δόνηση είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα ο νέος πολύ δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε σε δρόμους και πλατείες φοβούμενος τα χειρότερα.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τον πολύ ισχυρό σεισμό, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω προβλήματα από τα υπάρχοντα στα χωριά στα ανατολικά του Νομού και στα όρια με την Λάρισα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Πολύ ισχυρός μετασεισμός η δόνηση των 5,9 Ρίχτερ, δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν “ σχεδόν δίδυμο σεισμό”, καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Τρίκαλα: Κλειστά και την Παρασκευή όλα τα σχολεία λόγω του νέου σεισμού

Κλειστά θα παραμείνουν και την Παρασκευή όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα με απόφαση του δημάρχου Τρικκαίων για λόγους ασφαλείας, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών ώστε τα σχολικά συγκροτήματα να επανεξεταστούν εκ νέου από μηχανικούς για τυχόν ζημιές.

Στους δρόμους οι πολίτες της Λάρισας μετά τις συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις - Επιχειρεί προληπτικά η ΕΜΑΚ στο Δαμάσι για κάθε ενδεχόμενο

Ανάστατοι είναι οι πολίτες της πόλης Λάρισας, λόγω των νέων σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στη περιοχή. Αρκετοί άνθρωποι έχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους για κάθε ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στο χωριό Δαμάσι που έχει πληγεί από τον χθεσινό σεισμό, δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούν προληπτικά στη περιοχή, για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κάποιος νέος εγκλωβισμός.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποιος άνθρωπος που να έχει προβλήματα, ούτε έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής τραυματισμοί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS