Έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος

Έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, χθες Παρασκευή (30/7), ο εφοπλιστής και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Ανδρέας Ποταμιάνος.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο London School of Economics.

Ήταν γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με καταγωγή από τον Πύλαρο της Κεφαλλονιάς, η οποία εισήλθε στον εφοπλισμό στις αρχές του 19ου αιώνα, στα τότε βρετανικά Επτάνησα. Πατέρας του ήταν ο εφοπλιστής Αναστάσιος Ποταμιάνος (ο οποίος διετέλεσε και υπουργός) και παππούς του ο εφοπλιστής Γεώργιος Ποταμιάνος. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economics, απ' όπου έλαβε μεταπτυχιακό στο Ναυτικό Δίκαιο.

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό).

Διατέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για 22 χρόνια, από το 1980 έως το 2002. Υπήρξε πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ+4,00% της Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ).

Ήταν ακόμα μέλος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Helmepa (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος).

Τιμήθηκε μάλιστα με τον Σταυρό του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ από την ελληνική κυβέρνηση, με το Τρόπαιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και με βραβείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, αποχαιρέτησε τον Ανδρέα Ποταμιάνο: "Καλό ταξίδι σε ήρεμες θάλασσες για τον πατριώτη και μεγάλο Έλληνα Ανδρέα Ποταμιάνο. Θα μας λείψει" έγραψε στο Twitter.

Τη θλίψη για τον θάνατο του Ανδρέα Ποταμιάνου και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκφράζει εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Δημήτρης Διαμαντίδης, γραμματέας Τομέα Ναυτιλίας του ΚΙΝΑΛ.

«Με θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Πειραιώτη εφοπλιστή και ευεργέτη Ανδρέα Ποταμιάνο. Τον καπετάνιο της Ελληνικής κρουαζιέρας! Ο Ανδρέας Ποταμιάνος υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα στην παγκόσμια ναυτιλία, με έργο και δράση που τον έφεραν για δεκαετίες στις πρώτες θέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής εκφράζω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του» γράφει σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS