Καλύβια: Γιατί ανακρίτρια και εισαγγελέας άφησαν ελεύθερο τον 16χρονο πατροκτόνο

Καλύβια: Γιατί ανακρίτρια και εισαγγελέας άφησαν ελεύθερο τον 16χρονο πατροκτόνο

Με μια απόφαση «σταθμό» για τα ελληνικά δεδομένα, ανακρίτρια και εισαγγελέας άφησαν ελεύθερο μετά την απολογία του, τον 16χρονο που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον 71χρονο πατέρα του στο σπίτι τους στα Καλύβια.

«Ήταν κακό αυτό που έκανα, όμως αισθάνομαι ανακούφιση. Δεν φοβάμαι πλέον εγώ κι η οικογένειά μου», φέρονται να ήταν τα λόγια του 16χρονου στην ανακρίτρια ανηλίκων.

Στον ανήλικο δεν επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει επίβλεψη από επιμελητή ανηλίκων.

Ακραία περιστατικά βίας

Ο ανήλικος κατηγορούμενος φέρεται να μίλησε για ακραία περιστατικά βίας κατά του ίδιου και άλλων μελών της οικογένειάς του, ενώ εντός της δικογραφίας φαίνεται πως υπάρχουν σειρά αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την κακοποίηση του παιδιού.

Ο 16χρονος πατροκτόνος περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την φρίκη που ζούσε στο σπίτι του στα Καλύβια.

Το φονικό έγινε το βράδυ της Παρασκευής (22/12), με τον 16χρονο να καταφέρνει χτυπήματα με μαχαίρι σε βάρος του 71χρονου πατέρα του.

«Ο πατέρας με κλείδωνε στην ντουλάπα χωρίς νερό και φαγητό»

«Τόσα χρόνια μόνο ξύλο έβλεπα». φέρεται να είπε στην ανακρίτρια ανηλίκων ο 16χρονος. Στην απολογία του είπε πως ο πατέρας του τον κλείδωνε στην ντουλάπα χωρίς νερό και φαγητό, κάτι που επιβεβαιώνουν η μητέρα και ο αδελφός του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 16χρονος παραδέχτηκε στη ανακρίτρια ανηλίκων πως η πράξη του ήταν κακή, αλλά πλέον αισθάνεται ανακούφιση και ότι δεν φοβάται αυτός και η οικογένειά του.

Τα σημάδια της κακοποίησης και η επιστολή

Τα στοιχεία που έκαναν ανακρίτρια και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο τον 16χρονο, φαίνεται πως ήταν μια επιστολή καθηγητών και μαθητών του σχολείου του, οι καταθέσεις των συγγενών του και μια καταγγελία κοπέλας για σεξουαλική κακοποίησή της από τον δολοφονημένο 71χρονο.

Μιλώντας στο MEGA, καθηγήτρια του 16χρονου μαθητή ανέφερε σχετικά με την επιστολή που έστειλαν προς την ανακρίτρια τα εξής: «Οι καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου στηρίζουμε τον μαθητή μας γιατί φαίνεται ότι είναι ένα τραγικό θύμα μιας παρατεταμένης ενδοοικογενειακής βίας. Το σχολείο εκτός από ένας χώρος εκπαίδευσης είναι μια αγκαλιά και ένα καταφύγιο για όποιον το χρειάζεται. Νομίζω ότι σώσαμε μια ψυχή με την επιστολή που δώσαμε στην ανακρίτρια. Δεν στηρίξαμε οποιονδήποτε δράστη. Αυτός ο δράστης άξιζε τη στήριξή μας. Ήταν γενναία η απόφαση της δικαιοσύνης να τον αφήσει ελεύθερο.

Είναι ένα τσακισμένο παιδί. Από μαρτυρίες μαθητών τις οποίες συνδύασα, έμαθα γι’ αυτή τη συγκυρία καθώς ο ίδιος δεν μιλούσε. Αν το είχε κάνει θα το είχαμε καταγγείλει. Τον έβλεπα που φορούσε μακριά ρούχα. Οι συμμαθητές και οι φίλοι του μου είπαν για τα σημάδια που έκρυβε με τα ρούχα».

Καταγγελία κοπέλας για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα του 16χρονου

Σύμφωνα με το MEGA, στην ανακρίτρια εμφανίστηκε και μια νεαρή κοπέλα, η οποία κατέθεσε ότι σε μικρή ηλικία, περίπου 11 χρονών, είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τον 71χρονο άνδρα, την οποία δεν είχε καταγγείλει ποτέ πριν στις Αρχές.

Σπάνια και ιστορική δικαστική απόφαση

Για μια σπανιότατη για τα δικαστικά χρονικά της χώρας απόφαση έκανε λόγο ο δικηγόρος Δημήτρης Μπόλης. Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι είναι σπάνιο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως να αφήνεται ελεύθερος μετά την ανάκριση. Όπως είπε, «το γεγονός ότι από κοινού ανακριτής και εισαγγελέας κατέληξαν στην απόφαση αυτή σημαίνει ότι τέθηκαν υπόψη τους γεγονότα τα οποία ήταν τόσο σημαντικά, ώστε ακόμα και αυτή η βαρύτητα της πράξεως της ανθρωποκτονίας να υποχωρήσει».

Η απόφαση των δύο δικαστικών λειτουργών δείχνει πως δεν υπήρξε ίχνος αμφιβολίας για την προσωπικότητα του ανηλίκου, αλλά και για την κακοποίηση που υπέστη ενώ αξιολογήθηκε ότι δεν είναι ούτε ύποπτος φυγής ούτε ικανός να διαπράξει νέο έγκλημα στο μέλλον.

Επιμελητής ανηλίκων έχει αναλάβει τον 16χρονο, ο οποίος έχει στηρίγματα και τους συμμαθητές αλλά και τους εκπαιδευτές του σχολείου του.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ