Καιρός: Κορύφωση της αφρικανικής σκόνης, λασποβροχές και ζέστη σήμερα - Η πρόγνωση για το Πάσχα

Καιρός: Κορύφωση της αφρικανικής σκόνης, λασποβροχές και ζέστη σήμερα - Η πρόγνωση για το Πάσχα

Με ισχυρούς ανέμους, λασποβροχές και αισθητή την παρουσία της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα σχεδόν ολόκληρη τη χώρα θα κυλήσει η σημερινή μέρα (23/4). Το επεισόδιο μεταφοράς σκόνης που είναι σε εξέλιξη από χθες, αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του.

Αιτία οι ισχυροί ανατολικοί – νοτιοανατολικοί άνεμοι που θα φθάνουν τα 8 μποφόρ, με ριπές ακόμα και στα 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Στα κεντρικά θα φέρουν λασποβροχές, σκόνη στα κεντρικά και τα βόρεια, συννεφιά, αλλά και 30 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Κρήτη την ώρα που στη Φλώρινα το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 12 βαθμούς.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς η μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και τα 30αρια που αναμένονται στην Κρήτη δεν θα είναι πολλά ενώ «σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen».

Την Τετάρτη, ο δυτικός άνεμος θα αρχίζει και σπρώχνει τη σκόνη προς τα Δωδεκάνησα πιο προοδευτικά πιο ανατολικά, εξασφαλίζοντας για την Πέμπτη και την Παρασκευή πιο καθαρή ατμόσφαιρα.

Πρόγνωση για την Τρίτη 23-04-2024

Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πρόσκαιρα στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 21 με 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 27 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τετάρτη 24-04-2024

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου τις νυχτερινές.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες στο νότιο Αιγαίο.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

Πρόγνωση για την Πέμπτη 25-04-2024

Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά τις πρωινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές και βαθμιαία γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη, κυρίως στα νότια, 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Πρόγνωση για την Παρασκευή 26-04-2024

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή πρόσκαιροι όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.

Επιδείνωση του καιρού το Πάσχα: “Σημάδια” κακοκαιρίας το Μεγάλο Σάββατο
Αφρικανική σκόνη και πολύ θερμές αέριες μάζες φέρνει το νέο βαρομετρικό χαμηλό, με τις συγκεντρώσεις να είναι ιδιαίτερα αυξημένες τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αφρικανική σκόνη είναι η κεντρική και η νότια Ελλάδα. Όπως φαίνεται στο χάρτη της πρόγνωσης, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Ειδικότερα, όπως είπε ο μετεωρολόγος, σήμερα θα δούμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη, αφρικανική σκόνη, νοτιάδες και λασποβροχές, οι οποίες θα είναι πιο έντονες σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα, και πιθανόν να κάνουν την εμφάνισή τους και καταιγίδες. Όσο πιο νότια κινούμαστε, δεν θα υπάρχουν βροχές, αλλά η ποσότητα της αφρικανικής σκόνης θα είναι μεγάλη με πολλή ζέστη. Το ίδιο μοτίβο θα έχουμε και την Τετάρτη, με την ατμόσφαιρα να καθαρίζει από την Πέμπτη, που οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς, ενώ από Παρασκευή και μέσα στο Σαββατοκύριακο το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι τα μελτέμια και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Σούβλισμα υπό βροχή

Όμως και για τον καιρό του Πάσχα, τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα καλά, τουλάχιστον με τα ελάχιστα προγνωστικά δεδομένα έως τώρα. Μια πρόγνωση τόλμησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ειδικότερα, τη Μεγάλη Εβδομάδα οι καιρικές συνθήκες θα είναι κατά βάση άστατες με βροχές.

Αλλά και όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, δηλαδή ανήμερα αλλά και το Μεγάλο Σάββατο, θα κάνει το πέρασμά της ακόμα μία κακοκαιρία με βροχές κατά τις μεσημεριανές ώρες και πτώση της θερμοκρασίας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Δεν μιλάμε για κάποια ακραία κατάσταση, η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου, κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ