Η κακοκαιρία Elias χτυπά Εύβοια και Στερεά Ελλάδα -Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, κόπηκαν δρόμοι [βίντεο]
Ο Σπερχειός «φούσκωσε» / lamianow.gr

Η κακοκαιρία Elias χτυπά Εύβοια και Στερεά Ελλάδα -Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, κόπηκαν δρόμοι [βίντεο]

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται μέχρι και αυτή την ώρα σε Ανατολική Στερεά και Βόρεια Εύβοια εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias.

Έντονες βροχοπτώσεις σε Εύβοια και Φθιώτιδα -Πού εντοπίζονται προβλήματα

Όπως μετέδωσε το meteo.gr/EAA, στη Βατερή Ευβοίας μέχρι τις 08:30 είχαν καταγραφεί 198 χιλιοστά νερού.

Ωστόσο σημαντικά ποσοστά βροχόπτωσης είχαμε και σε περιοχές της Φθιώτιδας, όπου παρατηρήθηκε έντονη καταιγίδα, ευτυχώς όμως μικρής χρονικής διάρκειας, σύμφωνα με το lamiareport.gr.

Ενδεικτικά στη Λοκρίδα, στην περιοχή της Τραγάνας που δεν είχε επηρεαστεί μέχρι πρότινος από την κακοκαιρία, οι κάτοικοι πετάχτηκαν στις 06:00 το πρωί από την νεροποντή που έπεφτε με απίστευτη ένταση 205,8 mm/h. Έτσι, αν και σταμάτησε γρήγορα, πρόλαβε να ρίξει πάνω από 50 τόνους νερό ανά στρέμμα μέχρι αυτή την ώρα.

Ακολούθησε σε ραγδαιότητα το φαινόμενο που έπληξε τα βόρεια τμήματα του Δήμου Καμένων Βούρλων και τον κάμπο του Σπερχειού, συμπεριλαμβανομένης της Λαμίας.

Πρώτα στην Αγία Τριάδα Μόλου, ο σταθμός του meteo.gr/EAA κατέγραψε στις 07:00 το πρωί 174.6 mm/h και στη Λαμία 10 λεπτά αργότερα, 160 mm/h! Για τη φθιωτική πρωτεύουσα σημειώνουμε ότι η δυνατή βροχή ξεκίνησε περίπου στις 04:40 το πρωί με αυξανόμενη ένταση μέχρι και τις 05:20, πριν καταγραφεί το παραπάνω ρεκόρ στις 07:10 που πολύς κόσμος πήγαινε ακόμη στις δουλειές του.

Υδροστρόβιλος χτύπησε την περιοχή της Πελασγίας, όπου έπεσαν δέντρα στον παράδρομο προς την Agroinvest, με αποτέλεσμα να κλείσει ένα τμήμα του.

Και στην Ανατολική Φθιώτιδα οι κάτοικοι ξύπνησαν με νεροποντή στις 04:10’ με την ένταση της βροχής να φτάνει τα 123.8 mm/h, ενώ με λίγο μεγαλύτερη ένταση χτύπησε ο ELIAS το Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας, χωρίς να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής.

Αρκετά καλύτερα ήταν τα πράγματα μέχρι στιγμής στους Δήμους Δομοκού και Μακρακώμης, που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα και από την προηγούμενη κακοκαιρία, όμως εκεί η δυνατή βροχή άρχισε μετά τις 08:00’ και θα περιμένουμε με αγωνία τις επόμενες ώρες. Ειδικά ο καιρός στη δυτική Φθιώτιδα επηρεάζει πολύ και τον ποταμό Σπερχειό.

Κίνδυνος να υπερχειλίσουν τέσσερις ποταμοί στην Εύβοια

Η έντονη βροχόπτωση που συνεχίζει να πέφτει με ένταση αυτή την ώρα σε κεντρική και βόρεια Εύβοια, έχει «φουσκώσει» ποτάμια και χειμάρρους, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Elias στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης, Αγίας Άννας, στη βόρεια Εύβοια, καθώς χωριά έχουν πλημμυρίσει και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλέας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα.

Παράλληλα στον ορεινό όγκο σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να κοπούν στα δύο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαΐδίτης, σε δηλώσεις στο evima.gr, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ή αυτές να γίνονται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς το οδικό δίκτυο σε ορισμένα σημεία έχει καλυφθεί από ποσότητες νερού.

Στην συνέχεια ανέφερε πως είναι στα όρια υπερχείλισης αρκετοί ποταμοί στην Εύβοια, «είμαστε στο κόκκινο, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ζητήσαμε ενισχύσεις από την ΕΜΑΚ από την Λαμία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βόρεια Εύβοια: Οικογένεια έχει εγκλωβιστεί σε τροχόσπιτο

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Βόρεια Εύβοια είναι τεράστια, και ειδικότερα, στην περιοχή Πευκί, καθώς χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει και έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό, με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι.

Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Την τελευταία ώρα μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και εξελίσσεται επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Κακοκαιρία «Elias»: Πλημμύρισαν σπίτια σε Ροβιές και Μετόχι -112 στο Μαντούδι

Τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή την ώρα παρατηρούνται στις Ροβιές και στο Μετόχι όπου υπάρχουν αναφορές για πλημμυρισμένα σπίτια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ακόμα σε εκείνους τους οικισμούς αλλά και στη Λίμνη Ευβοίας σημειώνονται διακοπές ρεύματος. Οι άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα εξαιτίας δέντρων που έχουν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί από την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας 50 κλήσεις. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τα καιρικά φαινόμενα όπως δείχνουν θα παραμείνουν για όλη τη μέρα, ενώ αυτό που αναφέρουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες είναι ότι η περιοχή της Εύβοιας χτυπιέται πολύ πιο δυνατά από την κακοκαιρία.

Παράλληλα, προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) δέχθηκαν οι κάτοικοι στο Μαντούδι της Εύβοιας, λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων. «Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Εύβοια: Που διεκόπη η κυκλοφορία

Καθώς η κακοκαιρία «Elias» επελαύνει στην Εύβοια τροποποιείται λόγω των συνθηκών η κυκλοφορία στο νησί.

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται η διακοπή κυκλοφορίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων επιπλέον ως εξής:

Στην επαρχιακή οδό Προκοπίου – Πηλίου, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 09:45 της 27-09-2023).

Στην επαρχιακή οδό Ιστιαίας – Βουτά, λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).

Στην 127η χ/θ Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).

Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας :

Από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

Φθιώτιδα: Έκλεισε η παράδρομος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας

Σε διακοπή της κυκλοφορίας του παράδρομου της Εθνικής Οδού στο ύψος της Ανθήλης και στα δύο ρεύματα προχώρησε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης η τροχαία εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού.

Η έντονη βροχόπτωση που επηρεάζει τη Φθιώτιδα, οδήγησε στη συσσώρευση νερού στο οδόστρωμα με την κυκλοφορία όλων των οχημάτων να καθίσταται αδύνατη.

Η τροχαία βρίσκεται στο σημείο και ζητά από τους οδηγούς να γυρίσουν πίσω προς Λαμία ή Καμένα Βούρλα.

Προβλήματα και στην Ιτέα Άμφισσας -Κίνδυνος να υπερχειλίσει το ποτάμι

Μεγάλος είναι ο όγκος του νερού που πέφτει στην Ιτέα Άμφισσας, με την κακοκαιρία «Elias», να δοκιμάζει τους κατοίκους της περιοχής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, τα νερά που κατέβηκαν από την Γκιώνα, συγκεντρώθηκαν σε επτά ποταμούς και στην συνέχεια γίνονται ένας μεγάλος ποταμός, ο Ύλαιθος, που καταλήγει στην Κίρρα Ιτέας. Κατά τις 7 το πρωί της Τετάρτης (27/9), η στάθμη του ποταμού Ύλαιθου έφτασε τα 20 εκ. από το να υπερβεί το στηθαίο της γέφυρας και να υπερχειλίσει, με καταστροφικές συνέπειες, καθώς γύρω από τις όχθες του ποταμού υπάρχουν σπίτια.

Κακοκαιρία «Elias»: Προβλήματα στο Ξυλόκαστρο -Γέμισε με φερτά υλικά το ποτάμι

Η κακοκαιρία «Elias», έπληξε και την Κορινθία, με αποτέλεσμα να γεμίσει με φερτά υλικά και το ποτάμι του Ξυλοκάστρου.

Κατέβηκε με μεγάλη ορμή το νερό από τα 20 χωριά του δήμου Ξυλοκάστρου, κουβαλώντας φερτά υλικά αλλά και κορμούς δένδρων, με αποτέλεσμα η στάθμη του ποταμού να ανέβει επικίνδυνα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Το ποτάμι από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να κατεβάζει πολλά κυβικά νερού.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο δήμαρχος της περιοχής ζήτησε να παραμείνουν και σήμερα κλειστά τα σχολεία, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές. Παράλληλα κλειστά παραμένουν τα σχολεία στον δήμο της Νεμέας, για προληπτικούς λόγους.

Τέλος, δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς Ασπρόκαμπο, Σαρρή και Σκοτεινή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ