Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια: Ποιοι ποντάρουν στην αναταραχή με «θύματα» την εξεταστική των φοιτητών

Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια: Ποιοι ποντάρουν στην αναταραχή με «θύματα» την εξεταστική των φοιτητών

Ένα παιχνίδι που παίζουν γνωστοί-άγνωστοι εξελίσσεται στην πλάτη των φοιτητών, καθώς κουκουλοφόροι, καταληψίες και μερίδα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να συδαυλίσουν το τοπίο, με αφορμή τις ενστάσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Πρόκειται για το δεύτερο μέτωπο που επιδιώκεται να ανοίξει, μετά από εκείνο των αγροτών. Ωστόσο, από αυτή την τακτική των κλειστών Πανεπιστημίων - που συδαυλίζεται και από την εμπρηστική ρητορική κομμάτων της αντιπολίτευσης - είναι ορατό το ενδεχόμενο τα «θύματα» να είναι οι ίδιοι οι φοιτητές που κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική του εξαμήνου, παρά την ντρίπλα Πιερρακάκη και την σύμφωνη γνώμη των πρυτάνεων για διαδικτυακές εξετάσεις όπου δεν είναι δυνατή η φυσική παρουσία.

Χθες, μια ομάδα νεαρών επιχείρησαν να καταλάβουν τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, παρεμποδίζοντας περίπου 400 φοιτητές αλλά και μέλη του διοικητικού προσωπικού να μπουν στις εγκαταστάσεις.

Με αφορμή την αστυνομική επέμβαση στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε χθες πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη που κατέληξε εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Εμετικά συνθήματα αντιεξουσιαστών για τον αστυνομικό που σκοτώθηκε

Ομάδα ατόμων με full faces προκάλεσαν φθορές στα εξωτερικά ρολά ασφαλείας του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν στην πανεπιστημιούπολη ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση.

Οι αντιεξουσιαστές φώναζαν εμετικά συνθήματα κατά του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, που σκοτώθηκε στα επεισόδια στου Ρέντη, όπως: «Πού είναι ο Λυγγερίδης; Πού είναι ο Γιώργος; Κοιμάται; Κάτω από το χώμα είναι. Να πάτε να τον βρείτε».

Επέμβαση ΕΛ.ΑΣ στο Δημοκρίτειο λόγω κατάληψης

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια έχει προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εκμεταλλεύονται τα μπάχαλα που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες σε χώρους των πανεπιστημίων που μετατρέπονται σε πεδίο μάχης.

Η Αστυνομία επενέβη χθες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή, μετά την κατάληψη στη Νομική Σχολή.

Οι καταληψίες απομακρύνθηκαν, ο χώρος παραδόθηκε στις πρυτανικές αρχές, ενώ υπήρξαν και 18 προσαγωγές ατόμων που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.

Η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκε για την κατάληψη τόσο από επιστολή που έστειλαν φοιτητές, φοβούμενοι ότι θα χάσουν το εξάμηνο, όσο και από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου πως η Νομική Σχολή τελεί υπό κατάληψη.

Ομάδα φοιτητών παρεμπόδιζε τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση.

«Πυρά της αντιπολίτευσης για την επέμβαση των ΜΑΤ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, και καταδίκασε τη κίνηση αυτή, ανακοινώνοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αντιμετωπίζει με αυταρχισμό και καταστολή τους φοιτητές που αγωνίζονται, προκειμένου με την βία να επιβάλει τους όρους της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης, καταδίκασε την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στη Νομική του Δημοκρίτειου Κομοτηνής, τονίζοντας πως τέτοιες πρακτικές ανοίγουν επικίνδυνες ατραπούς κοινωνικού αυτοματισμού και σημειώνει ότι η λύση δεν βρίσκεται ούτε στην καταστολή, ούτε στα κλειστά πανεπιστήμια, αλλά στον διάλογο.

Από τη πλευρά της η Νέα Αριστερά κάνει λόγο για «πρακτικές που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, με τρομοκρατία, απειλές, ΜΑΤ και προσαγωγές».

Από το ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, κατήγγειλε την επέμβαση της αστυνομίας στη νομική του ΔΠΘ, στην Κομοτηνή, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη εισβολή», και απαίτησε να αφεθούν όλοι οι προσαχθέντες φοιτητές ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ