ΕΛΛΑΔΑ

Κορωναϊός: Στενεύουν τα περιθώρια για τους αντιεμβολιαστές - Τα επόμενα βήματα για τους υποκινητές

Δράση για τη «φρενίτιδα» ψευδών ειδήσεων που επικρατεί σε συγκεκριμένα διαδικτυακά «λημέρια» επιχειρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μην τεθεί για μία ακόμη φορά σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, θυμίζουμε ότι το Σάββατο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε εντολή στον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλη Παπακώστα, να διερευνήσει αμέσως την προέλευση και την ταυτότητα των διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία και ειδικότερα κατά του εμβολιασμού, στην ασφάλεια και στο κράτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα σχετικά στοιχεία θα διαβιβαστούν στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν ποινικών αδικημάτων και άσκησης των προβλεπομένων κατά νόμο ενεργειών.

«Πρέπει να διερευνηθεί ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις ιστοσελίδες που αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία», είπε σε μήνυμά του σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, όπου και παρουσιάστηκε έγγραφο στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια από κάποιους να εξαπατήσουν πολίτες ζητώντας τους χρήματα έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν καμία επίπτωση σε περίπτωση που δεν τηρήσουν τα μέτρα ή δεν θα εμβολιαστούν.

Αναμένονται «μεγάλες καμπάνες»

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει βάλει στο στόχαστρό της, ιστοσελίδες αλλά και προφίλ στα social media που προωθούν ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με τον κοροναϊό, και σύμφωνα με τον διευθυντή της Βασίλη Παπακώστα, πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

«Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές ελληνικές σελίδες, οι οποίες ερευνώνται.

Τα βήματα για τον εντοπισμό των λογαριασμών

Ο κ.Παπακώστας, εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ανέφερε ότι το « κατέβασμα» των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα. «Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης.

Είπε δε ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας μας. Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.

Πώς εξαπατούν τους αντιεμβολιαστές

Διαστάσεις πήρε και η «βιομηχανία» εξαπάτησης των αντιεμβολιαστών: Γνώστες υποτίθεται του νόμου, πουλούν «νομικά όπλα» και συμβουλές σε αντιεμβολιαστές, υποσχόμενοι ότι θα τους «προστατεύσουν νομικά» αν δεν τηρήσουν τα μέτρα (rapid test) ή δεν εμβολιαστούν και τους προτρέπουν να επιδιώξουν με μηνύσεις αλλά και με χρηματικές αποζημιώσεις-ποινές φυλάκισης να στραφούν κατά του δημοσίου ή κατά εκπαιδευτικών-υγειονομικών που εφαρμόζουν τον νόμο και την τήρηση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κοροναϊού.

Η Δίωξη έχει εντοπίσει τουλάχιστον εννέα ιστοσελίδες και προφίλ που συνδέονται με αυτό, ενώ μόνο μία εξ αυτών είχε συνολικά 7.000 μέλη, σύμφωνα με το Open. Οι αστυνομικοί αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους διαχειριστές αυτών των σελίδων, ενώ στο διαδίκτυο διακινούνται ακόμη και «τιμοκατάλογοι» ψευδών νομικών συμβουλών.

Επισημαίνεται ότι η διέγερση σε ανυπακοή που προτρέπουν οι διαχειριστές των εν λόγω ιστοσελίδων μπορεί να είναι πλημμέλημα, όμως, επειδή εντάσσονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κοροναϊό, δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση να αποφασίσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS