Κοροναϊός: Ποιο είναι το «μοντέλο Μαδρίτης» για την αποφυγή lockdown στην Αττική

Κοροναϊός: Ποιο είναι το «μοντέλο Μαδρίτης» για την αποφυγή lockdown στην Αττική

Τη λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων, με σκοπό την ανακοπή της διασπορά του κοροναϊού, εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί, μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, ειδικότερα στην Αττική.

Τα βλέμματα χθες τράβηξε το αρνητικό ρεκόρ των 453 κρουσμάτων, ωστόσο αυτό δεν προβλημάτισε τόσο τους επιστήμονες αφού τα 184 αφορούσαν το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ της Λέσβου. Αυτό που προκάλεσε πονοκέφαλο στους επιστήμονες ήταν τα 174 κρούσματα στην Αττική, η οποία εδώ και πολύ καιρό «φλέγεται». Τα δραματικά στοιχεία από τους διασωληνωμένους κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι θα περιμένουν να δουν την επιδημιολογική εικόνα τις επόμενες ημέρες, να δουν δηλαδή τι αποτέλεσμα θα έχουν τα μέτρα που από χθες εφαρμόζονται και μετά θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ήδη υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας και στην επιτροπή των ειδικών σκέφτονται διάφορα εναλλακτικά μέτρα πριν φτάσουμε στο σημείο εκείνο που θα είναι μονόδρομος το lockdown.

Για παράδειγμα σκέφτονται το μοντέλο της Μαδρίτης, δηλαδή ένα light μοντέλο καραντίνας, το οποίο προβλέπει περιορισμό των μετακινήσεων στους άνω των 65 ετών αλλά και της κυκλοφορίας στις επιβαρυμένες περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση τονίζουν ότι είναι στο χέρι μας, αν εφαρμόσουμε τα μέτρα που τώρα ισχύουν, δε θα φτάσουμε εκεί.

Το «μοντέλο της Μαδρίτης»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι ειδικοί ήδη επεξεργάζονται την εφαρμογή του «μοντέλου της Μαδρίτης» και στη χώρα μας.

Με δεδομένο πως οι επιδημιολόγοι γνωρίζουν σε ποιες περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και στην Αττική το «μοντέλο Μαδρίτης». Τι προβλέπει αυτό; Πως θα γίνονται τοπικά lockdown σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, με περιορισμό στην κυκλοφορία των κατοίκων στις περιοχές αυτές, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

Συγκεκριμένα στη Μαδρίτη, σχεδόν 1 εκατομμύριο κάτοικοι (από τους συνολικά 6,6 εκατομμύρια) τέθηκαν σε μια ιδιότυπη καραντίνα, καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους παρά μόνο για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα», στις «κόκκινες ζώνες» τα εστιατόρια και τα μπαρ λειτουργούν έως τις 10 το βράδυ – με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν ντελίβερι -, η πληρότητα στις εκκλησίες έχει περιοριστεί στο 1/3, ενώ στις κηδείες έχει οριστεί πλαφόν 15 ανθρώπων όταν τελούνται σε εξωτερικό χώρο και 10 όταν τελούνται σε εσωτερικό χώρο.

Ανάμεσα δε στα μέτρα που έχουν επιβληθεί και διαπερνούν όλα τα πεδία δραστηριότητας του πληθυσμού (σχολές, αθλητισμός κ.ο.κ.) είναι και αυτό του «κλειδώματος» των πάρκων, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν εστιασμένα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες – π.χ. ηλικιωμένοι και μετανάστες – αλλά και να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο δεδομένου ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν απλώνεται ομοιόμορφα στο σύνολο του Λεκανοπεδίου αλλά εντοπίζεται πιο υψηλό σε συγκεκριμένες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας.

Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στην Αττική είναι πολύ δύσκολη. Οι αρχές βάζουν κάθε μέρα στο μικροσκόπιο τους αριθμούς περιοχή, περιοχή και σίγουρα προβληματίζει αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο σε Κυψέλη, τα Πατήσια και Σεπόλια.

Στις «κόκκινες» περιοχές συμπεριλαμβάνονται: Η Κυψέλη, τα Πατήσια, τα Σεπόλια, τα Πετράλωνα, το Περιστέρι, η Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα.

Συνεπώς, είναι πάρα πολύ πιθανό μια μερίδα του πληθυσμού της Αττικής να επιστρέψει στην εποχή των SMS αλλά και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η αλυσίδα της μετάδοσης, πριν από ένα κανονικό lockdown.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Τα νέα μέτρα και οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τέθηκαν χθες σε εφαρμογή, συνεπώς θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι να αποδειχθεί στην πράξη εάν είναι αποτελεσματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, δράση αναμένεται να αναλάβει και η ΕΛ.ΑΣ., με ένα γενικευμένο σχέδιο αποτροπής της διασποράς του κοροναϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς αποφάσισαν ότι, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου συνωστισμού, η Αστυνομία θα επεμβαίνει σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας από απλά ηχητικά μηνύματα και συστάσεις και φτάνοντας ακόμα και στην υποχρεωτική απομάκρυνση από τις πλατείες.

Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:

Ομάδες έκτακτου αποσυγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.

Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.

Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.

Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.

Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια. Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν οινοπνευματώδη μετά τις 12.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Πλέον οι ειδικοί κρούουν σε καθημερινή βάση τον κώδωνα του κινδύνου, τη στιγμή που πολλοί ήδη μιλούν για ένα νέο lockdown. Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν μιλούν ακόμα ανοιχτά για περιορισμό κυκλοφορίας, ζητούν αυστηρή τήρηση των μέτρων για να μην χρειαστούν νέα, πιο αυστηρά, μέτρα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Σύψα η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση» είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».

Από την άλλη πλευρά, αναφορικά με το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων εξήγησε πως δεν ανησυχεί, αφού από τα 453 κρούσματα τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες.

«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά» είπε και συμπλήρωσε ότι από την επιτροπή θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού ακόμα και lockdown.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ