Κορωνοϊός - Οι εφιαλτικοί αριθμοί και η πικρή αλήθεια: 1.000 νεκροί από αρχές Νοεμβρίου - «Πολυτέλεια» τα κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ, στο 90% η πληρότητα

Κορωνοϊός - Οι εφιαλτικοί αριθμοί και η πικρή αλήθεια: 1.000 νεκροί από αρχές Νοεμβρίου - «Πολυτέλεια» τα κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ, στο 90% η πληρότητα

Από τις αρχές Νοεμβρίου περίπου 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο, ενώ η κάλυψη των ΜΕΘ στο ΕΣΥ ανέρχεται στο 90%.

«Πόλεμος» θυμίζουν πλέον οι εικόνες από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με τους αριθμούς να επιβεβαιώνουν την πικρή αλήθεια: το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και η πανδημία σε έξαρση. Ενας επικίνδυνος συνδυασμός...

Μέχρι και χθες το βράδυ, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας βρίσκονταν 4.029 ασθενείς με COVID-19, οι 920 από τους οποίους νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Από τις αρχές Νοεμβρίου περίπου 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο, ενώ η κάλυψη των ΜΕΘ στο ΕΣΥ ανέρχεται στο 90%.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Τουχτίδης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «έχουμε φτάσει σε καταστάσεις περυσινές» σημειώνοντας ότι σε αρκετά νοσοκομεία της πόλης υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες.

«Αυτή τη στιγμή στο "Παπαγεωργίου" έχουμε 41 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ένας σε απλή κλίνη με αναπνευστήρα και φορητό μόνιτορ», επισημαίνει. Μάλιστα, επισημαίνει ότι μόλις το 7%-8% είναι εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, ο κ. Τουχτίδης ότι έχει αυξηθεί η θνητότητα, καθώς οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία. «Παρόλο που είναι νεότεροι και περιμένεις να έχουν καλύτερη εξέλιξη, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι φτάνουν στις ΜΕΘ για να μην πεθάνουν. Πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα, με ικανοποιητικό κορεσμό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, αναφέρει ότι προ Covid, ήδη έλειπαν γύρω στους 250 εργαζομένους, ενώ τώρα βρίσκονται σε αναστολή 168 άτομα. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να πειστούν να εμβολιαστούν και να γυρίσουν. Να γυρίσουν 7.000 άτομα στο ΕΣΥ με καθημερινά τεστ απαιτεί εργατοώρες, αντιδραστήρια, αναλώσιμα, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα», καταλήγει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δηλώνει ότι προστίθενται διαρκώς νέοι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα, σημειώνοντας ότι δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα, αλλά σχετίζεται με την εμπειρία και τις ειδικότητες των γιατρών. «Για παράδειγμα ξεκίνησε νέα κλινική Covid στο νοσοκομείο "Άγιο Παύλος", η οποία στελεχώνεται μόνο με ανθρώπους που προσήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι πιο σημαντικό αυτό από το να βρεθούν πέντε άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά», τονίζει.

Προσθέτει δε ότι οι εντατικολόγοι της χώρας βρίσκονται υπό τρομακτική πίεση είτε εργάζονται ιδιωτικά είτε στο δημόσιο σύστημα, δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας εδώ και μέρες παίρνει περιστατικά non Covid από τον δημόσιο τομέα. Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, εκτιμά ότι «είμαστε στην κορυφή του βουνού», ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι δε θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις αργότερα.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αρκετά, επισημαίνει ότι «δεν λαμβάνονται για να πείσουμε του ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, αλλά για να τους προστατεύσουμε» τονίζοντας ότι «δεν τους πείθουμε εμείς οι γιατροί, αλλά τους πείθει ο θάνατος».

Για τον περιορισμό της διασποράς πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να φορούν μάσκα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό κυρίως με αγνώστους.

SOS από Καπραβέλο: Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι του νοσοκομείου

«Η πανδημία των ανεμβολίαστων θα μετατραπεί σε τραγωδία των ανεμβολίαστων», είπε ο Νίκος Καπραβέλος , Διευθυντής στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στο MEGA.

Η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» φτάνει στο τέλος της με 110 προσελεύσεις, 45 εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. «Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι του νοσοκομείου», είπε ο Νίκος Καπραβέλος και τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Όπως τόνισε ο κ. Καπραβέλος, το 95% των ανθρώπων που προσέρχονται στο νοσοκομείο είναι σε βαριά κατάσταση και νέοι μάλιστα.

«Ελάχιστοι είναι αυτοί που μας ταλαιπωρούν και τους κυνηγάμε για οξυγόνο. Είναι πραγματικά σε άλλο μήκος κύματος και μας απειλούν. Η δύσπνοια και η δυσφορία που νιώθει κάποιος από τις επιπλοκές της νόσου εύχομαι να μη τις ζήσει κανείς. Θα πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, για την προστασία των ιδίων. Υπάρχει πανδημία των ανεμβολίαστων και πάει να γίνει τραγωδία των ανεμβολίαστων», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να παρθούν μέτρα όπως εκείνα της Αυστρίας, η οποία έθεσε σε lockdown τους ανεμβολίαστους. Τα tests, τόνισε, δεν σε προφυλάσσουν και πρόσθεσε πως θα πρέπει να επεκταθεί ο εμβολιασμός πάνω από κάποια ηλικία.

«Εμείς δεν είμαστε ακριβώς σε lockdown. Οι ανεμβολίαστοι πηγαίνουν έξω με tests, στην Αυστρία δεν βγαίνουν. Όχι γιατί θέλω να περιορίσω τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, αλλά δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε θανάτους σε ανθρώπους που έχουν την αφέλεια ότι δεν κινδυνεύουν».

Μεγάλη διασπορά του ιού παρατηρείται κυρίως σε σχολεία, συναθροίσεις και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανεμβολίαστων: εκείνοι που φοβούνται λόγω της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κι εκείνοι που πίστευαν ότι δεν θα έφταναν ποτέ στο σημείο να νοσήσουν ή και να διασωληνωθούν.

Η τρίτη δόση

«Με τη μετάλλαξη Δέλτα ο εμβολιασμένος πλέον δεν προστατεύεται από την ελαφρά νόσο. Ας μη θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, αλλά αυτοί δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά», είπε.

Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και νοσήσουν με κορωνοϊό πριν την τρίτη δόση, θα πρέπει να τη λάβουν μετά από ένα εξάμηνο. «Αυτός που νοσεί έχει ήδη ισχυρή προστασία, άρα δεν χρειάζεται να το κάνει αμέσως», είπε ο κ. Καπραβέλος.

Ως προς το μονοδοσικό εμβόλιο, είπε πως με μία δόση δεν σωζόμαστε, επομένως είναι απαραίτητο να γίνει η δεύτερη δόση, η οποία μπορεί να γίνει με το εμβόλιο της Pfizer.

«Πάμε για ένα μαύρο Νοέμβρη με 2.500 νεκρούς. Δεν κοπάζει η πανδημία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε την κίνηση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών από τους ιδιώτες γιατρούς.

«Χρειαζόμαστε πάρα πολλούς γιατρούς, δεν αντέχουμε άλλο. 40 έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν, αλλά το σύστημα υγείας έχει κενά που πρέπει να συμπληρωθούν», είπε και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

«Θέλουμε 25 με 30 γιατρούς επιπλέον για να βγάλουμε τις εφημερίες. Οι ίδιοι οι γιατροί κάνουν παραπάνω εφημερίες, δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εξαντληθεί. Είναι οι ήρωες αυτού του αγώνα».

«Αν δω να ηρεμεί η κατάσταση, δεν έχω λόγο να βγαίνω και να λέω στους ανθρώπους «προσέξτε, εδώ παραμονεύει ο θάνατος». Δεν είναι μία απλή αρρώστια, είναι ο θάνατος», κατέληξε ο κ.Καπραβέλος.

Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων 17 περιοχές
Με τα ρεκόρ στη διασπορά να διαδέχονται το ένα το άλλο, η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναδεικνύει σημαντική επιβάρυνση σε 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ), πλέον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στις δύο περιοχές εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο 2.025 και 1.345 λοιμώξεις αντίστοιχα, με τα αποτελέσματα των ελέγχων από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων να παρουσιάζουν αύξηση κατά 5% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής και κατά 30% στης Θεσσαλονίκης.

Από την υπόλοιπη χώρα, το νήμα κόβει σήμερα η Λάρισα με 374 διαγνώσεις, ακολουθεί η Αχαΐα με 308 και αύξηση 96% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, 283 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία, 212 στη Μαγνησία, 189 στην Κοζάνη, 182 στις Σέρρες, 165 στην Πέλλα, 155 στην Ημαθία, 150 στο Ηράκλειο, 151 στα Ιωάννινα, 142 στη Φθιώτιδα, 139 στην Κέρκυρα, 125 στα Τρίκαλα, 116 στην Πιερία, 109 στη Μεσσηνία, 105 στη Χαλκιδική και 100 στην Ξάνθη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ανωτέρω περιοχές, μόνο σε δύο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση ξεπερνά το 60% και καμία από αυτές δεν ανήκει στη βόρεια Ελλάδα όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 64,5% και στο Ηράκλειο σε 63,3%. Όλες οι υπόλοιπες ΠΕ κινούνται μεταξύ στο 52-57% της εμβολιαστικής κάλυψης με πρώτη δόση. Εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε η Θεσσαλονίκη, με ποσοστό μόλις 55,9%.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS