Λιβύη: Πέντε οι Έλληνες νεκροί από το φρικτό τροχαίο
Φωτογραφία: Twitter

Λιβύη: Πέντε οι Έλληνες νεκροί από το φρικτό τροχαίο

Πέντε είναι τελικά τα ελληνικά μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη, ύστερα από τροχαίο που σημειώθηκε στο δρόμο προς την Ντέρνα, όπως αναφέρει το MEGA.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 που πήγε ξανά στη Λιβύη να πάρει τους τραυματίες, 13 τον αριθμό εκ των οποίων οι 5 σοβαρά, από το δυστύχημα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής. Οι τραυματίες μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Αθήνας με ασθενοφόρα από την 115 Πτέρυγα Μάχης.

Σε λίγη ώρα απογειώνεται από τη Βεγγάζη το ελληνικό C-27 με τις 5 σορούς. Στην αποστολή ήταν 19 άτομα και μετέφεραν μαζί τους φάρμακα και τρόφιμα.

Τι συνέβη

Αρχικά, υπήρξε σύγχυση σχετικά με το τροχαίο, καθώς στις πρώτες ανακοινώσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ και του ΓΕΕΘΑ γινόταν λόγος για ατύχημα και ελαφρείς τραυματισμούς.

Δυστυχώς, μετά από λίγο, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται. Νεκροί είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- δύο υγειονομικοί και ένα στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων.

Το Reuters, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης ανέφερε πως 4 μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης, καθώς και 3 Λίβυοι που κατευθύνονταν στην πόλη Ντέρνα σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή.

«Τα αίτια και οι συνθήκες του συμβάντος διερευνώνται σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τη συγκέντρωση του προσωπικού στη Βεγγάζη και τον επαναπατρισμό του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Διπλωματική πηγή ανέφερε χθες πως η ελληνική ομάδα διάσωσης είχε 16 μέλη και τρεις διερμηνείς και πως προσγειώθηκε με C-130 στην Λιβύη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το φρικτό τροχαίο συνέβη ενώ η ελληνική ομάδα κατευθύνονταν με λεωφορείο προς την Ντέρνα, την πρωτεύουσα όπου χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από τις πλημμύρες. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι έγινε μετωπική σύγκρουση με άλλο όχημα και το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή τυλίχθηκε στις φλόγες.

Βίντεο από το φρικτό τροχαίο

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που φέρεται να δείχνει το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς και τυλίχθηκε στις φλόγες, μετά το φρικτό τροχαίο.

Μετά την τραγωδία που ενεπλάκησαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, το ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή σε ένα C-130 να απογειωθεί από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα με προορισμό τη Λιβύη. Στις 22:58 την Κυριακή προσγειώθηκε το ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος στη Λιβύη .

Το χρονικό των ανακοινώσεων της τραγωδίας

Το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής ανακοίνωση, όπου έκανε λόγο για τροχαίο ατύχημα στο οποίο λεωφορείο της ελληνικής αποστολής συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό που κινήθηκε στο αντίθετο ρεύμα.

Η ανακοίνωση έκανε λόγο για ελαφρά τραυματίες οι οποίοι είχαν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής και δρομολογούνταν ο επαναπατρισμός ολόκληρης της αποστολής. Η ελληνική αποστολή βρέθηκε στη Λιβύη για να παρέχει βοήθεια μετά την καταστροφή που έπληξε την αφρικανική χώρα μετά την κακοκαιρία Daniel.

Οι πρώτες αναφορές από το ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών έκαναν λόγο για αριθμό Ελλήνων στρατιωτικών που τραυματίστηκαν ελαφρά αλλά δυστυχώς διαψεύστηκε αργότερα η αρχική εκδοχή.

Ότι στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για 4 τραυματίες επειδή αυτές οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν αρχικά από τους Λίβυους που μετέφεραν τους Έλληνες στρατιωτικούς σε διαφορετικά νοσοκομεία

Χθες το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσε ότι 4 Έλληνες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και ακόμη 7 είναι σοβαρά τραυματισμένοι από το αιματηρό τροχαίο. «Δεκαπέντε μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι επτά σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Othman Abduljaleel σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας πως δύο Λίβυοι βρίσκονται επίσης σε κρίσιμη κατάσταση.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, το ΓΕΕΘΑ γνωστοποίησε ότι «τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται». Η ανακοίνωση προσθέτει πως «θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Να σημειωθεί ότι δεν έχουν ταυτοποιηθεί όλα τα θύματα από το τροχαίο δυστύχημα και ίσως είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Επισήμως αγνοούνται δύο άτομα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ