ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Εξετάζεται άνοιγμα αγοράς στις 5 Απριλίου και σχολείων στις 12 Απριλίου

«Ναι» στις διαδημοτικές μετακινήσεις - Βαρόμετρο ο σημερινός αριθμός κρουσμάτων

Πολλές επιφυλάξεις για το εάν μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα εκφράζουν πλέον οι ειδικοί με τους περισσότερους να λένε πως δεν υπάρχουν περιθώρια παρά μόνον για άρση των περιορισμών στις διαδημοτικές μετακινήσεις και επέκταση κατά μία ώρα, έως τις 10 το βράδυ, του χρόνου παραμονής του πληθυσμού σε χώρους εκτός της οικίας του.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων και φυσικά των θανάτων, «που δεν είναι χαμηλός», δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε βραχυχρόνια πρόβλεψη. Κοντολογίς, σήμερα και αύριο οι επιστήμονες πιθανολογείται ότι θα εισηγηθούν επαναλειτουργία της αγοράς από 5 Απριλίου με προκαθορισμένα ραντεβού στην είσοδο για την παραλαβή των εμπορευμάτων (click away), επιστροφή στα θρανία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τις 12 Απριλίου και μερική επανέναρξη δικαστηρίων ή στις 5 ή στις 12.

Πάντως, αν τα μεγέθη συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ώρες, τότε δεν θα ληφθεί καμία απόφαση παρά μόνο για το θέμα των μετακινήσεων και θα ζητηθεί εκ νέου η αυστηρή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στόχος η αποφυγή ενδοοικογενειακών μολύνσεων

Επιδίωξη είναι η μεταφορά δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, περιορίζοντας κατ’ αυτόν των τρόπο τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και χώρους που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Το πνεύμα αυτής της στρατηγικής περιέγραψε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς, όπως είπε, «Δεν θέλουμε να δώσουμε το σήμα ότι όλα επανέρχονται στην κανονικότητα τους, αλλά είναι σίγουρα προτιμότερο τώρα που βελτιώνεται ο καιρός να είμαστε διάχυτα σε μεγάλη κλίμακα στην ύπαιθρο αντί να βρισκόμαστε σε οικιακές συναθροίσεις».

Τα δεδομένα αναλύθηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε αυτήν συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, ο υπουργός Υγείας, η υπουργός Παιδείας,  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Σε αυτήν συζητήθηκε η εισήγηση της κυβέρνησης και το πλαίσιο λήψης των αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα κάνει και την τελική εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS