Μακελειό στη Γλυφάδα - Οικογένεια Καρνέση: Η αμύθητη περιουσία, η κυριαρχία στη θάλασσα και τα ιδιόκτητα νησιά

Μακελειό στη Γλυφάδα - Οικογένεια Καρνέση: Η αμύθητη περιουσία, η κυριαρχία στη θάλασσα και τα ιδιόκτητα νησιά

 Βήμα-βήμα, με κινήσεις στοχευμένες και σκληρή δουλειά η οικογένεια Καρνέση κατέκτησε ένα γενναίο κομμάτι της αγοράς τόσο στους τομείς της ναυτιλίας όσο και των πετρελαιοειδών. Με αιχμή του δόρατος στα μέσα της δεκαετίας του ’70 την European Navigation, τα αδέλφια Προκόπης και Σπυρίδων Καρνέσης κι ελαφρώς μεταγενέστερα οι δύο αδελφές τους Δέσποινα και Μαρία, μπήκαν δυναμικά στο χώρο της ναυτιλίας και της μεταφοράς πετρελαίου και χημικών. Μαζί τους και ο σύζυγος της νομικού Δέσποινας, Αντώνης Βλασσάκης, ο οποίος συνέδραμε με τα τεχνικά ζητήματα στη διαχείριση και συντήρηση των πλοίων.
Οικογένεια Καρνέση: Η αμύθητη περιουσία, η κυριαρχία στη θάλασσα

Ιστορικά, ο όμιλος έχει διαχειριστεί ένα μέσο στόλο περίπου 35 πλοίων, που εκτείνονται από δεξαμενόπλοια χημικών έως μεγάλα φορτηγά. Το 2000 η εταιρεία άρχισε να γιγαντώνεται και να μετασχηματίζεται. Ο χαμός του αδελφού τους Προκόπη στα τέλη της δεκαετίας των 00s έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών και στην πορεία της οικογένειας στα ναυτιλιακά. Πλέον European Navigation και European Product Carriers αλληλοσυμπληρώνονται και κινούν πάνω από δέκα πλοία μαζί με ακόμη τρία νεότευκτα του 2015.

Ο στόλος αυτή τη στιγμή αποτελείται από δύο shuttle tankers DP2 Suezmaxes που κατασκευάστηκαν το 2013 στο STX (Κορέα), τέσσερα δεξαμενόπλοια LR2 και οκτώ δεξαμενόπλοια MR, όλα κατασκευασμένα μεταξύ 2001 και το 2005 και τρία μικρά δεξαμενόπλοια για την εγχώρια ελληνική αγορά που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2004 και 2006, όπως και πέντε δεξαμενόπλοια MR. Οι «δίδυμες» εταιρείες πλέον στεγάζονται στην Αθήνα, ενώ έχουν γραφεία στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Πετρελαιοειδή

Παράλληλα, όμως, με τα ναυτιλιακά, ιδίως έπειτα από ενέργειες του Σπύρου Καρνέση επήλθε η είσοδος της οικογένειας στον κόσμο της εμπορίας και διαχείρισης πετρελαιοειδών και όλων των παραγώγων τους. Με στοχευμένες κινήσεις, ο Καρνέσης κατάφερε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της πασίγνωστης Ελινόιλ με τα πρατήρια καυσίμων Ελίν. Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα για το 2022, κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 3,781 δισ. ευρώ έναντι 1,512 δισ. ευρώ το 2021 (αύξηση 150%). Για την ίδια χρονική περίοδο, τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 69,98 εκατ. ευρώ, έναντι 43,74 εκατ. ευρώ το 2021 και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 33,1 εκατ. ευρώ έναντι 15,7 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 110%.

Οικογένεια Καρνέση: Tα ιδιόκτητα νησιά και η δικαστική διαμάχη

Έπειτα από χρόνια ταυτόσημης πορείας στον επιχειρηματικό κόσμο μεταξύ των εναπομεινάντων αδελφιών Καρνέση, κάποια στιγμή έφτασε και το πλήρωμα του χρόνου, όπως και η αλλαγή κατεύθυνσης. Με τις νέες γενιές, τους γόνους των οικογενειών τους να προαλείφονται για να αναλάβουν τη σκυτάλη, έγιναν σημαντικές κινήσεις και στο Real Estate αλλά και επεκτάσεις στον κόσμο της ναυτιλίας και των πετρελαιοειδών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εκτίμηση της περιουσίας των τριών αδελφιών περί τα 3 με 3,5 δισ. ευρώ, με κύκλους εργασιών σαφώς πολύ παραπάνω. Βεβαίως, μέσα στο εντυπωσιακό «portfolio» των περιουσιακών στοιχείων υπάρχουν και τα δικαιώματα επί του νησιωτικού συμπλέγματος Πεταλιοί, στο νότιο Ευβοϊκό, όπου εκεί εξυφαίνονται μερικές ακόμη πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Μία από αυτές αφορά, βεβαίως, τη συνύπαρξη κυρίως του Σπύρου Καρνέση με τον Μαρή Εμπειρίκο, της γνωστής οικογένειας. Έπειτα από μία σειρά ζυμώσεων και κινήσεων, οι δυο τους βρέθηκαν να κρατούν από 50% της εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί. Επί δύο δεκαετίες, από το 1988 έως το 2007, υπήρξε αρμονική σχέση με από κοινού αποφάσεις για όλα τα ζητήματα, με τους δύο επιχειρηματίες να διαχειρίζονται πανέμορφα ακίνητα στις δέκα μικρές νησίδες που αποκαλούνται και «Ελληνικές Μαλδίβες» λόγω των τιρκουάζ υδάτων. Από νωρίς όμως είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την απόλυτη κυριότητα των νησιών, που αποτιμώνται -κατά πληροφορίες- περί τα 250 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Έκτοτε ακολουθήθηκαν κινήσεις τακτικής, οι οποίες κορυφώθηκαν και μετατράπηκαν σε δικαστική διαμάχη.

Η ουσία της διαμάχης αφορά βέβαια στον έλεγχο της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται το σύμπλεγμα των Πεταλιών. Αυτό αποτελείται από δέκα νησίδες, με σημαντικότερη (σε μέγεθος και αξία) το Mεγανήσι ή Mεγάλο Πετάλι. Φυσικοί κόλποι με αμμώδεις παραλίες, τουλάχιστον 1.500 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων που είναι άρτιες και οικοδομήσιμες, με δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων συνολικής επιφάνειας 77 στρεμμάτων (επί συνόλου 16.000 στρεμμ.). Σε υψηλά επίπεδα κινείται η αξία και των άλλων νησίδων, όπως το Χερσονήσι, όπου βρίσκεται και η βίλα του θρυλικού λογοτέχνη Εμπειρίκου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ