ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Ανάσα» με ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις το σαββατοκύριακο -Από Δευτέρα το λιανεμπόριο

Κάθε ημέρα θα μπορεί ένας πολίτης να στείλει μόνο μία φορά SMS για ψώνια

Μια μικρή «ανάσα» από το lockdown θα δοθεί στους πολίτες από αυτό το σαββατοκύριακο, καθώς θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ από τη Δευτέρα ανεβάζουν ρολά και τα καταστήματα.

Πώς θα γίνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Από την κυβέρνηση έχει τονιστεί ότι η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων θα είναι πιλοτική, για το σαββατοκύριακο και μόνο, και μόνο εάν δεν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού το μέτρο θα παραμείνει.
Οι μετακινήσεις θα μπορούν, λοιπόν, να γίνονται με κωδικό 6 στο 13033, με έως 3 άτομα ή μια οικογένεια.
Διευκρινίζεται ότι οι μετακινήσεις πρέπει να γίνονται πάντα εντός νομού.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν και τα καταστήματα, όχι όμως ελεύθερα, όπως είχε συζητηθεί τις προηγούμενες ημέρες, υπό την σκιά του σφοδρού τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, θα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων με τη χρήση ειδικού κωδικού (SMS στο 13032) άπαξ και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί, κάθε ημέρα θα μπορεί ένας πολίτης να στείλει μόνο μία φορά SMS για ψώνια, ενώ σε περίπτωση που επιχειρήσει να στείλει δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας ημέρας θα λαμβάνει αρνητική απάντηση.

Η διαδικασία: Ο καταναλωτής θα πρέπει πρώτα να κλείσει ραντεβού με το κατάστημα. Στη συνέχεια θα λαμβάνει SMS από το κατάστημα για την ώρα του ραντεβού τους, ενώ πριν την αναχώρησή του θα πρέπει να στείλει SMS στο 13032.

Στο SMS στο 13032 ο χρήστης αναγράφει μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του. Η απάντηση που λαμβάνει σε περίπτωση έγκρισης είναι «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Μέσα σε τρεις ώρες θα μπορεί να κάνει τις αγορές του σε οποιαδήποτε περιοχή εντός της Περιφέρειας όπου διαμένει. Όπως έχει διευκρινιστεί, οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν όσα ραντεβού θέλουν για αγορές μέσα σε αυτό το τρίωρο.

Στην επιλογή του click away οι αγορές θα γίνονται μόνο με κάρτα.

Τα καταστήματα που ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα είναι τα εξής:

τα συνοικιακά καταστήματα
τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Αντίθετα, ΔΕΝ ανοίγουν ακόμη τα εξής καταστήματα:

  • shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
  • outlets
  • εμπορικά κέντρα
  • εκπτωτικά χωριά
 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS