Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Νέο μήνυμα εκκένωσης στην οικισμού στην Κάρυστο - Εκκένωση και σε 12 χωριά στην Ρόδο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Νέο μήνυμα εκκένωσης στην οικισμού στην Κάρυστο - Εκκένωση και σε 12 χωριά στην Ρόδο


Μεγάλα είναι τα μέτωπα των πυρκαγιών ανά την επικράτεια με της πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο της φωτιές. Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν στο Αίγιο, στην Κέρκυρα, στην Κάρυστο, στη Ρόδο και στην Υλίκη.

Το πρωί στις 6.13 π.μ., εστάλη, νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο ενώ στις 3 τα ξημερώματα έλαβαν το ίδιο μήνυμα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.

Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας εστάλη, μάλιστα, νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο ενώ στις 3 τα ξημερώματα έλαβαν το ίδιο μήνυμα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.

Το τελευταίο 24ωρο αντιμετωπίστηκαν 345 περιστατικά που αφορούσαν πυρκαγιές και διασώσεις, ενώ παράλληλα, εφιαλτικές είναι οι διαστάσεις που έχει πάρει η φωτιά στη Ρόδο. Η κατάσταση είναι δραματική, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και ξενοδοχειακές μονάδες. Οικισμοί και ξενοδοχεία εκκενώθηκαν από κατοίκους και τουρίστες.

Οι εικόνες που μεταδίδονται από τις φωτιές, με τις φλόγες να κατακαίουν τα πάντα, είναι συγκλονιστικές.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για τις πυρκαγιές στην Κέρκυρα η φωτιά κινείται νοτιοανατολικά σε μεγάλο μέτωπο. Δόθηκε νέα εκκένωση 112 από Βιγλατούρι και Νησάκι καθώς και στις περιοχές Ρου, Κατάβολο , Κέντρωμα , Τρίτσι , Κοκκοκύλας , Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα.

Στους οικισμούς που αναφέρονται στο μήνυμα, υπάρχουν πολυτελείς βίλες και τουριστικές επιχειρήσεις.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να φθάσουν στην Κέρκυρα 4 πυροσβεστικά οχήματα από την Ήπειρο για να συμβάλλουν στην κατάσβεση της φωτιάς στην βόρεια Κέρκυρα. Έχουν καταπλεύσει ημερόπλοια για την απομάκρυνση των κατοίκων δια θαλάσσης.

Ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό Μέγκουλας, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγκουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες του, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς».

Στην Ρόδο γενικά υπάρχει ύφεση. Στη δυτική πλευρά από Κιοτάρι - Ασκληπιείο - Λάερμα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Στην βόρεια και ανατολική πλευρά από Απόλλωνα προς Μαλώνα παραμένουν εστίες, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Στη νότια παραθαλάσσια ζώνη δεν υπάρχουν εστίες. Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για το πώς ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, ενώ συλλέγονται μαρτυρίες και υλικό. Σήμερα η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί, εκκενώθηκε προληπτικά. Οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης αναμένεται να ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί τις ρίψεις νερού.

Στην Υλίκη η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση, πουρνάρι και πεύκα σε μη προσβάσιμο έδαφος και κινείται νότια με μέτωπο 300μ. περίπου σε χορτολιβαδική έκταση. Οι δυνάμεις περιμένουν εκεί για να τη σταματήσουν.

Στο Αίγιο η φωτιά εξακολουθεί να καεί νότια της εθνικής οδού στον ορεινό όγκο με πορεία νοτιοανατολική, σύμφωνα με τη ροή του αέρα. Οι δυνάμεις επιχειρούν να την σταματήσουν νότια του χωριού Τράπεζα.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, που αποτελούνται από περίπου 100 πυροσβέστες με 35 οχήματα, δίνουν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες, στην περιοχή, Δερβενάκια, της Αιγιάλειας.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «υπάρχει σε εξέλιξη ένα μεγάλο μέτωπο, για αυτό και εκκενώσαμε την κοινότητα, Τράπεζα, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί κοντά στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών - Κορίνθου, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν την φωτιά και να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές».

Στην Κάρυστο υπάρχουν διάσπαρτα μέτωπα στα οποία επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με χωματουργικά μηχανήματα και πυροσβεστικά.
Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε το χωριό Πλατανιστός και οι αστυνομικοί πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Από τις 9 το βράδυ συγκεντρώνονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ