Αρτοποιός για φωτιές: Δεν θα τεθεί εύκολα υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο - Σε ύφεση η πυρκαγιά σε Δυτική Αττική και Λακωνία

Αρτοποιός για φωτιές: Δεν θα τεθεί εύκολα υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο - Σε ύφεση η πυρκαγιά σε Δυτική Αττική και Λακωνία

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν για πέμπτη μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ 100,3, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε ότι πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση, η οποία είναι σε εξέλιξη, καθώς δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα στο βόρειο κομμάτι και ο έντονος αέρας κατέβασε τη φωτιά προς τα Λάερμα, γι' αυτό και εστάλη το μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του χωριού.

Πρόσθεσε ότι το μέτωπο τώρα κινείται έξω από τα Λάερμα προς τα ανατολικά του νησιού, προς το φράγμα Γαδουρά.

Ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι οι εναέριες και οι επίγειες δυνάμεις έδρασαν αδιάλειπτα.

«Δεν θα τη θέσουμε υπό έλεγχο τόσο εύκολα, γιατί υπάρχουν Β-ΒΔ άνεμοι έντασης 6-7 Μποφόρ», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι η φωτιά δημιουργεί τη δική της δυναμική κάτι που δυστυχώς παρουσιάστηκε και χθες το βράδυ.

Δεν είναι ανεξέλεγτκη η φωτιά στη Ρόδο, αλλά είναι αρκετά δύσκολη, συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η πυρσβεστική καλείται να αντιμετωπίσει 50-60 πυρκαγιές καθημερινά, εκτός των αστικών περιστατικών.

«Όλη η δύναμη του πυροσβεστικού σώματος βρίσκεται στις επάλξεις, οι πυροσβέστες μας είναι κουρασμένοι και καταβεβλημένοι από το rotation. Δεν υπάρχουν άδειες στο πυροσβεσιτκό σώμα», είπε χαρακτηριστικά.

Από το πρωί στην μάχη της κατάσβεσης μπήκαν και τα εναέρια μέσα. Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Επιπλέον συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Ακόμη, στις 7 το πρωί επρόκειτο να φτάσουν και 31 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 οχήματα από τη Σλοβακία.

Σε ύφεση η φωτιά σε Δυτική Αττική και στη Λακωνία
Σε ύφεση είναι το μέτωπο της Δυτικής Αττικής όπου παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς που υπάρχουν και τυχόν αναζωπυρώσεις.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Λακωνία.

Έρχονται δύσκολες μέρες

«Τις επόμενες μέρες η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών» ανέφερε στην επίσημη ενημέρωση από την πυροσβεστική ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Πρόσθεσε ότι χθες, Παρασκευή 21/07, εκδηλώθηκαν 52 νέες πυρκαγιές στη χώρα, ενώ σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονταν συνολικά 79 πυρκαγιές.

Στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν, όπως ανέφερε κ. Βαθρακογιάννης, μαζί με τους Ευρωπαίους πυροσβέστες, που έχουν διατεθεί μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, επιπρόσθετες δυνάμεις από Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία και Βουλγαρία, ενώ έχουν διατεθεί στην αεροπυρόσβεση 2 αεροσκάφη από Ιταλία, 2 από Γαλλία, 1 από Κροατία και 2 ακόμα από Κύπρο.

Επίσης, συνδρομή σε διμερές επίπεδο παρέχουν το Ισραήλ με 2 αεροσκάφη και η Ιορδανία με 4 ελικόπτερα.

Φθάνουν συνεχώς ενισχύσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU
Νέα εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών παρέχεται στη χώρα μας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU, σε συνέχεια του επίσημου αιτήματος που έχει υποβάλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, λόγω των δασικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να μαίνονται στη χώρα εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, η Ελλάδα υπέβαλε χθες επιπρόσθετο αίτημα για εναέρια συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στο οποίο ανταποκρίθηκαν άμεσα:
Η Κύπρος, η οποία απέστειλε 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Αir Τractor μέσω rescEU και η Κροατία, η οποία απέστειλε 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415, επίσης μέσω rescEU.

Υπενθυμίζεται ότι εναέρια συνδρομή στη χώρα μας έχουν παράσχει, επίσης, στο πλαίσιο αντίστοιχου αιτήματος που έχει υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, η Ιταλία με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU και η Γαλλία, επίσης με δύο αεροσκάφη CL-415.

Αναφορικά με τις επίγειες ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνδράμουν τους Έλληνες πυροσβέστες στα μέτωπα των πυρκαγιών, πεζοπόρα τμήματα και πυροσβεστικά οχήματα έχουν αποστείλει ήδη η Ρουμανία (40 πυροσβέστες και 5 οχήματα) και η Σλοβακία (31 πυροσβέστες και 15 οχήματα).

Εντός της ημέρας φτάνουν στην Αττική οι 149 πυροσβέστες συνοδεία 49 οχημάτων από την Πολωνία. Η Ρουμανία αποστέλλει επιπροσθέτως 50 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ πεζοπόρο τμήμα με 50 πυροσβέστες καθώς και 10 οχήματα αποστέλλει και η Βουλγαρία.

Τους Έλληνες πυροσβέστες συνδράμουν ταυτόχρονα και ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, που μετέχουν στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι εναέρια συνδρομή για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών έχει λάβει η χώρα μας και σε διμερές επίπεδο, από το Ισραήλ και την Ιορδανία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ