Αγρότες: Συνεδριάζουν στη Νίκαια - Προτείνουν αποκλεισμό εθνικών οδών και κάθοδο στην Αθήνα

Αγρότες: Συνεδριάζουν στη Νίκαια - Προτείνουν αποκλεισμό εθνικών οδών και κάθοδο στην Αθήνα

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα συζητούν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες, μετά το κάλεσμα που έχει απευθυνθεί από την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους όλων των μπλόκων ανά την επικράτεια, σε συνέχεια του συλλαλητηρίου του περασμένου Σαββάτου στην Agrotica.

Την ίδια ώρα, λίγο πριν από τη συνάντηση της Λάρισας ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συζήτηση με τους αγρότες -στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων Μητσοτάκη σε δημοσιογράφους-, τονίζοντας ωστόσο ότι η όποια διαβούλευση θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει, όχι όμως υπό το καθεστώς της απειλής του κλεισίματος δρόμων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αγρότες πρέπει να λάβουν ορισμένες αποφάσεις, όπως π.χ. να αποκτήσουν μια οργανωτική δομή, διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καν συντονιστική επιτροπή.

Συνέχιση των κινητοποιήσεων σχεδιάζουν οι αγρότες

Στις προτάσεις για τη σημερινή, κρίσιμη σύσκεψή τους, οι αγρότες σχεδιάζουν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με αποκλεισμό των εθνικών οδών και του Ισθμού της Κορίνθου, κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ και διαδήλωση έξω από τη Βουλή, κλείσιμο μεγάλων τελωνείων (ήδη τρακτέρ είναι παραταγμένα στον μεθοριακό σταθμό της Νίκης, στη Φλώρινα), αλλά και «εισβολές» για δράσεις με τα αγροτικά μηχανήματα στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.

«Τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα: Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειές μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στα κύρια αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για ακαρπία, η μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικό πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα και εφόδια, καθώς και η παροχή σαφούς σχεδιαγράμματος για τις αποζημιώσεις που θα λάβουν, αλλαγή της ΚΑΠ κ.ά.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για την κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών είναι η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα, καθώς και ο αποκλεισμός κεντρικών οδικών αρτηριών (εθνικών οδών) ή των συνόρων με τρακτέρ. Για τον λόγο αυτό, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον μεθοριακό σταθμό Νίκης στη Φλώρινα, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά Μόσχο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς και μέλος της άτυπης συντονιστικής επιτροπής που έχουν συστήσει οι αγρότες, απώτερος στόχος της κινητοποίησης είναι από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου να αποκλειστεί η διέλευση μόνο των φορτηγών αυτοκινήτων από και προς τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ η κίνηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων θα γίνεται κανονικά.

«Θα αποφασίσουμε από κοινού τις δράσεις μας, πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που δεν μας ικανοποιούν. Γι΄αυτό συνεχίζουμε με πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, για να βγούμε στην εθνική οδό με τα τρακτέρ», είπε ο εκπρόσωπος των συνδικαλιστών αγροτών της Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος, «υποσχέθηκε» ότι θα δούμε εικόνες παρόμοιες με αυτές των αγροτικών διαδηλώσεων σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

«Διάλογος στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας», λέει ο Κωστής Χατζηδάκης

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες μέσα στο πλαίσιο, όμως, κάποιων ορίων που προσδιορίζονται από την οικονομία», τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Μετρήσαμε τι μπορούμε να δώσουμε με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και του Προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να υποτιμώνται αυτά που δοθήκαν», πρόσθεσε και επανέλαβε πως ό,τι περίσσευμα υπάρχει στον Προϋπολογισμό επιστρέφεται στην κοινωνία, με την προϋπόθεση όμως ότι θα κρατήσουμε ένα σταθερό τιμόνι.

«Δεν είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στους αγρότες με δυσκολίες διαρθρωτικές στον αγροτικό τομέα εδώ και χρόνια, προσθέτοντας ότι στη Θεσσαλία είναι το μείζον θέμα.

Δίωρος αποκλεισμός το απόγευμα στον κόμβο των Μουδανιών

Αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι αγρότες, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν τα μπλόκα που έχουν στήσει.

Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί εδώ και 13 ημέρες στον κόμβο του Νέων Μουδανιών αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών - Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, από τις 18:00, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων, Φιλοκλή Γκοτζιά.

Επίσης, με συμβολικά μπλόκα συνεχίζουν οι αγρότες των Νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ αγρότες από τα Μάλγαρα και τα τριγύρω χωριά έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα στον κόμβο των Μαλγάρων, στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ