Ποδαρικό με πέμπτο κύμα και κυρίαρχη την Όμικρον το 2022

Ποδαρικό με πέμπτο κύμα και κυρίαρχη την Όμικρον το 2022

Οι 3 παράγοντες που θα κρίνουν την πίεση στο ΕΣΥ

Νέα δεδομένα φέρνει η Ομικρον, δίνοντας τη σκυτάλη της πανδημίας στο νέο έτος όπως όλα δείχνουν. 

Και παρότι το «κλειδί», σύμφωνα τουλάχιστον με τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα, φαίνεται να είναι οι τρίτες δόσεις, παραμένει αμφίβολο εάν τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα έχει διανυθεί η απαραίτητη απόσταση ώστε να χτιστεί το ενισχυμένο «τείχος ανοσίας».

Πέμπτο κύμα τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Επικράτηση της Όμικρον

Μέσα στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, ειδικοί αναμένουν να καταγραφεί νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, λόγω της υψηλής μεταδικότητας της Όμικρον.

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι βρισκόμαστε προς των πυλών ενός σφοδρού πέμπτου κύματος, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα κλιμακωθεί.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Real News ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, οι επόμενες εβδομάδες εκτιμά πως θα είναι καθοριστικές για την επικράτηση της Όμικρον και την εμφάμιση του πέμπτου επιδημικού κύματος στην Ελλάδα.

«Αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο η σταδιακή επικράτηση του νέου στελέχους, που θα οδηγήσει στο επόμενο πανδημικό κύμα», εξήγησε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι η Όμικρον έχει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Δέλτα, οοπότε αναμένουμε» – όπως είπε – «γρήγορη επικράτησή της».

Οι 3 παράγοντες που θα κρίνουν την πίεση στο ΕΣΥ

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ειδικοί εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες, εκτιμώντας πως πολύ σύντομα η μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει στη χώρα μας και πως το πέμπτο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση στο Σύστημα Υγέιας

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι τρεις είναι οι παράγοντες που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο: 

1) Η νοσηρότητα-θνητότητα του στελέχους στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, 

2) η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον μετά από 2 ή 3 δόσεις και 

3) η βαρύτητα της επαναλοίμωξης.

Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι δύο καθηγητές του ΕΚΠΑ επισημαίνουν ότι:

η ταχύτητα εξάπλωσης της Όμικρον θα είναι μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενο στέλεχος,

ωστόσο η βαρύτητα στα συστήματα υγείας είναι σχετικά δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό σύστημα.

Η ταχύτητα παροχής της ενισχυτικής (τρίτης) δόσης αναδεικνύεται ως ο πιο καθοριστικός παράγοντα προστασίας των συστημάτων υγείας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ