Πυρκαγιές σε Ρόδο και Κάρυστο: Μάχες με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις - Μηνύματα εκκένωσης από το 112

Πυρκαγιές σε Ρόδο και Κάρυστο: Μάχες με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις - Μηνύματα εκκένωσης από το 112

H Ρόδος και η Κάρυστος είναι τα δύο από τα πιο δύσκολα μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική.

Πριν από λίγα λεπτά το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά. Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Μάχη με την φωτιά στο Γεννάδι και στο Βάτι δίνουν στη Ρόδο οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Μάχη για να μη μπεί η φωτιά στα χωριά Γεννάδι και Βάτι δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές ,στη νότια Ρόδο.

Η φωτιά έφθασε στη θάλασσα, προκαλώντας ζημιές σε κάποια κτίρια, ενώ απείλησε ακόμη και ένα πρατήριο υγρών καυσίμων για την προστασία του οποίου σήμανε συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και εθελοντές ενώ γίνονται και ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα. Πριν από λίγο με εντολή από το 112 αποφασίστηκε η εκκένωση και των δύο χωριών.

Μάχη συνεχίζει να δίνεται και στο Ασκληπιείο όπου έχουν καεί σπίτια, μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση το πρωί.

Στη φωτιά στη Ρόδο τραυματίστηκε, εντωμεταξύ ένας αστυνομικός από πτώση καλωδίου της ΔΕΗ, ενώ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και πυροσβέστης με αναπνευστικά προβλήματα.

Κάρυστος

Οι αναζωπυρώσεις που είναι συνεχείς στη φωτιά στην Κάρυστο είναι ο νέος πονοκέφαλος των πυροσβεστών που επιχειρούν για δεύτερη μέρα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Ευβοιας κ. Γίγα «πολλές από αυτές είναι απειλητικές αφού οι φλόγες κατευθύνονται σε οικισμούς».

Στην περιοχή τώρα πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ, οι οποίοι προκάλεσαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον κ. Γίγα «την τελευταία ώρα υπάρχει μια αναζωπύρωση προς το Καστρί, βορειοανατολικά του Πλατανιστού και μία άλλη είναι κοντά στο χωριό Λειβάδι. Και τα δύο αυτά μέτωπα πριν ήταν σε ύφεση».

Στην περιοχή επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη ενώ πολλοί οικισμοί είχαν εκκενωθεί από το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα σήμερα, και συγκεκριμένα οι Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Άγιοι Καρύστου

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής 'Αγιοι Καρύστου προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή 'Αγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα είχε εκδοθεί 112 για την περιοχή Πλατανιστός, ζητώντας από τους κατοίκους επίσης να εκκενώσουν προς Κάρυστο.

Κλειστοί δρόμοι στην Κάρυστο

Λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή της Καρύστου Ευβοίας, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί προσωρινά:

  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρύστου – Πλατανιστού, στο ρεύμα πορείας προς Πλατανιστό και
  • στην Επαρχιακή Οδό Αντιά – Πλατανιστού, ομοίως στο ρεύμα πορείας προς Πλατανιστό.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών και παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Και νέα φωτιά στην Εύβοια

Εντωμεταξύ, νέος συναγερμός στην πυροσβεστική υπηρεσία Χαλκίδας ήχησε για φωτιά στο χωριό Κοντοδεσπότι του Δήμου Δελφών Μεσσαπίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά καίει ξερά χόρτα κοντά στο γήπεδο του χωριού. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις του πυροσβεστικού κλιμακίου Ψαχνών και δύο εναέρια μέσα.

Καλύτερη εικόνα από το «μέτωπο» της Κέρκυρας - Επιστρέφουν στα ξενοδοχεία οι τουρίστες

Επιστρέφουν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία οι περίπου 2.000 τουρίστες, οι οποίοι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

Η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς. Καθοριστική είναι και η συμβολή των εναέριων μέσων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των βρετανικών μέσων ενημέρωσης για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται πολλές ιδιοκτησίες Άγγλων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ