Στροφή στη συγκατοίκηση: Οι 22 εναλλακτικές περιοχές αναζήτησης φοιτητικής στέγης

Στροφή στη συγκατοίκηση: Οι 22 εναλλακτικές περιοχές αναζήτησης φοιτητικής στέγης

Μόλις λίγες μέρες αγωνίας απομένουν για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και όσοι γονείς είναι σίγουροι για τη σχολή εισαγωγής του παιδιού τους έχουν, ήδη, ξεκινήσει το «σαφάρι» αναζήτησης φοιτητικής στέγης και φυσικά οικονομικού ενοικίου.

Τη φετινή χρονιά, τα μισθώματα καταγράφουν αυξητικές τάσεις που αγγίζουν ακόμη και το 12%-16% σε σχέση με πέρυσι, με τη συσσωρευτική αύξηση από το 2017 έως σήμερα να αγγίζει το 55%-60% στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Πανελλαδικό Κτηματομεσιτικό Δίκτυο E- Real Estates, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, η αναζήτηση κατοικίας με μίσθωμα έως 300€ καταγράφεται μηδενική, ενώ, πλέον, 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ) έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα και τα μισά απ’ αυτά το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 500€ έως 600€.

«Φέτος, πολλοί φοιτητές επιδιώκουν να συγκατοικήσουν, αναζητώντας «οικονομικές» για την εποχή κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους και παράλληλα κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό», αναφέρει ο πρόεδρος του E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Όσοι ενδιαφέρονται για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής επιλέγουν το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω, που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και περιοχές του νομού Αττικής που διαθέτουν σταθμό. Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με δύο υπνοδωμάτια με στόχο τη συγκατοίκηση. Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα  και στην Ηλιούπολη.

Όσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν πλησίον του κέντρου της Αθήνας μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 Υ/Δ άνω των 60τμ με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 550€ -6000€ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 500€-550€ αφορά σε μικρά δυαράκια ή και επιπλωμένες γκαρσονιέρες.

Στις 2.000€ το ετήσιο φοιτητικό επίδομα

Δεδομένου ότι τόσο η αναζήτηση κατοικίας για στέγαση φοιτητών όσο και το κόστος μίσθωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένα, κρίθηκε αναγκαία η αναπροσαρμογή του ύφους του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος, για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των δικαιούχων φοιτητών.
Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών της Κύπρου, που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων/Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ. Σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ. Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου. Το ετήσιο στεγαστικό επίδομα της χορηγείται με τους ίδιους όρους και στους καταρτιζόμενους των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (I.E.Κ.).

Η σκέψη για αγορά φοιτητικής κατοικίας «κερδίζει» έδαφος

Παράλληλα, ηαύξηση της ζήτησης, η δυσκολία εύρεσης φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο λόγω της αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων και η θετική πορεία της κτηματαγοράς τα τελευταία χρόνια επαναφέρουν στο προσκήνιο την αγορά φοιτητικής κατοικίας για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, όπως εξηγεί ο κ. Μπάκας.

«Αρκετοί γονείς τη φετινή χρονιά θα αναζητήσουν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την αγορά. Τα διαθέσιμα ιδία κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000€, ενώ αν προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 100.000€ – 120.000€ για την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες τουριστικές πόλεις όπως τα Χανιά, Ρόδος κ.λπ», αναφέρει.

Η αγορά φοιτητικής κατοικίας, με τα σημερινά δεδομένα, αποτελεί «ασφαλή» επένδυση (ιδιαίτερα αν αναζητήσουν κατοικία που χρειάζεται ανακαίνιση) τόσο λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η κτηματαγορά, αλλά παράλληλα ελάχιστοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα επιστρέφουν στη συνέχεια στην πόλη καταγωγής τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ