Εστίαση: Υπό συζήτηση τα μέτρα για αμιγείς – μεικτούς χώρους – Ποια τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Εστίαση: Υπό συζήτηση τα μέτρα για αμιγείς – μεικτούς χώρους – Ποια τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» αναγκάζουν την κυβέρνηση να επανεξετάσει το πλαίσιο των μέτρων για την εστίαση και τη διασκέδαση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε, χθες, ότι επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης, ενώ κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προανήγγειλε σχετικές ανακοινώσεις για την ερχόμενη εβδομάδα.

«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα, τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Και προσέθεσε ότι «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για τη λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μεικτούς», τονίζοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή».

«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν», κατέληξε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ποια τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση
Μια σημαντική αλλαγή στις σκέψεις της κυβέρνησης αφορά τους κλειστούς χώρους, όπου πλέον εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η «ΕΡΤ», η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον τρία σενάρια:

• Το ένα είναι να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης των μέτρων, από τις 15 Ιουλίου στις 22 Ιουλίου.

• Το δεύτερο σενάριο είναι η δημιουργία μίας κατηγορίας κλειστών χώρων. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι οι κλειστοί χώροι καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης θα αφορούν μόνο στους εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση, εξετάζεται να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους καταστηματάρχες, με αύξηση της πληρότητας.

• Το τρίτο σενάριο είναι να προχωρήσουμε με βάση όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί: δημιουργία δύο ειδών χώρων, των αμιγών (για εμβολιασμένους ή ανθρώπους που έχουν νοσήσει) και των μεικτών (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αρκεί οι δεύτεροι να έχουν στα χέρια τους ένα αρνητικό rapid test).

«Τσουχτερά» πρόστιμα
Σε περίπτωση τελικά που προχωρήσουμε με τον σχεδιασμό που έχει ήδη διατυπωθεί, για αμιγείς και μεικτούς χώρους, τότε οι επιχειρήσεις οφείλουν να δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ την επιλογή τους. Αν δεν το κάνουν, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πρέπει υποχρεωτικά να βάλουν ειδική σήμανση στην είσοδο, που ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μικτό, με το πρόστιμο να είναι ιδιαίτερα τσουχτερό για τους παραβάτες, καθώς θα ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Ακόμη πιο βαριά είναι η καμπάνα για ανυπακοή στα μέτρα που αφορούν στην πληρότητα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το αν το κατάστημα λειτουργεί ως αμιγής ή μεικτός χώρος. Τα πρόστιμα που περιμένουν όσους κάνουν παράβαση είναι από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες, ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων.
Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.

Πρόστιμα και για τους πελάτες
Πρόστιμα, όμως, προβλέπονται και για τους πελάτες. Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους, ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Επιπλέον, εάν φέρει πλαστό έγγραφο, τότε το πρόστιμο δεκαπλασιάζεται και ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS