Κοροναϊός: Έρχονται ανακοινώσεις για εστίαση και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Ποια τα σενάρια για μάσκες, ωράριο και τοπικά lockdown

Κοροναϊός: Έρχονται ανακοινώσεις για εστίαση και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Ποια τα σενάρια για μάσκες, ωράριο και τοπικά lockdown

Πολλά τα ερωτηματικά για το αύριο που ξημερώνει εξαιτίας της ανησυχητικής αύξησης κρουσμάτων αλλά και της μετάλλαξης Δέλτα που συνεχώς «εδραιωνει» την παρουσίας της σε παγκόσμια κλίμακα. Την ίδια στιγμή, έχουν προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις οι εξαγγελίες για καταστήματα «δύο ταχυτήτων».

Η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων. Ερωτηματικά υπάρχουν για την επαναφορά της μάσκας παντού και για τον περιορισμό της λειτουργίας των μαγαζιών της εστίασης μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα.

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί νέο lockdown
Το σίγουρο είναι πάντως ότι στο κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμούν ένα καθολικό lockdown, προκρίνοντας τη λύση τοπικών περιορισμών ή μέτρων στοχευμένων προς τους ανεμβολίαστους.

Σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά της πανδημίας.

Διπλές ανακοινώσεις
Αυτή την εβδομάδα αναμένονται διπλές ανακοινώσεις: αφενός για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και αφετέρου για τον τρόπο λειτουργίας της εστίασης από τις 15 Ιουλίου και μετά.

Τα τρία σενάρια για την εστίαση
Στο «ψυγείο» εντάσσεται το κυβερνητικό σχέδιο για μαγαζιά είτε αμιγώς για εμβολιασμένους είτε με μεικτούς κλειστούς χώρους που θα υποδέχονται και ανεμβολίαστους πολίτες.

Τα τρία σενάρια για την εστίαση είναι τα εξής:


Να γίνει το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων μετά τις 15 Ιουλίου
Να ανοίξουν οι κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Να εφαρμοστούν οι ήδη ανακοινωθείσες αποφάσεις για αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Εξετάζεται επίσης οι πελάτες να είναι μόνο καθήμενοι και η πληρότητα να ανέβει και πάνω από 80%.
Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με τους μεικτούς χώρους, δηλαδή ποιοι θα μπορέσουν να επιλέξουν αν το κατάστημά τους θα είναι μεικτό. Εκεί αναμένεται να γίνει μια πιο αναλυτική συζήτηση, ούτως ώστε να δουν αν μπορούν να ξεχωρίσουν τα καταστήματα ανάλογα με το αντικείμενό τους. Αν μπορεί δηλαδή να είναι κάτι άλλο στα εστιατόρια και κάτι άλλο στα beach bar.

Σήμερα πάντως, αναμένεται να παρουσιαστεί στην πλατφόρμα gov.gr η εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τηλέφωνο οι επιχειρηματίες προκειμένου να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Για ποιους και από πότε
Όσον αφορά στο ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών τώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επεσήμανε πως εντός αυτής της εβδομάδας θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις των σχετικών αποφάσεων.

Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί αρχικά στους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί. Για τους πρώτες, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί μπορεί να έρθουν από τον Ιούλιο, ενώ γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί νοσοκομείων θα πάρουν σειρά από τον Αύγουστο.

Από εκεί και πέρα μία ευρύτερη συζήτηση γίνεται για τις άλλες κατηγορίες που θα μπορούσε να αφορά μελλοντικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (αθλητές, σώματα ασφαλείας, εκπαιδευτικοί κ.α.) χωρίς τίποτα να έχει κλειδώσει.

Παράλληλα, η κυβέρνηση «κοιτά» και προς τον ιδιωτικό τομέα, όπου ήδη μεγάλες εταιρείες προχωρούν σε ανάλογες πρωτοβουλίες. Να σημειωθεί πάντως πως καμία συζήτηση δεν γίνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο για υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού.

Τέλος, σήμερα αναμένεται να δοθούν διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό των εφήβων μεταξύ 15-17 ετών, οι οποίοι φυσικά δεν είναι υποχρεωτικοί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS