Συγκλονίζει η τραγωδία στην Πύλο: 59 οι νεκροί μετανάστες ως τώρα από το ναυάγιο - Πληροφορίες για 500 επιβάτες - Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς

Συγκλονίζει η τραγωδία στην Πύλο: 59 οι νεκροί μετανάστες ως τώρα από το ναυάγιο - Πληροφορίες για 500 επιβάτες - Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς

Τουλάχιστον 59 νεκροί και 180 διασωθέντες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός, μετά τη βύθιση του σιδερένιου αλιευτικού στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου. Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού ναυαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος που βυθίστηκε ξεπερνά τους 500.

Υπάρχει φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια του αλιευτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό που βούλιαξε κάτω από αδιευκρίνστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.

Οι διασωθέντες

Οι διασωθέντες έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου μεταβαίνει εκτάκτως ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, για να συντονίσει τη μεγάλη επιχείρηση που έχει στηθεί. Ήδη από τα ξημερώματα ο Διοικητής έχει δώσει εντολή για την ετοιμότητα όλων των νοσοκομείων στην περιοχή για να καλυφθούν απόλυτα οι ανάγκες που θα προκύψουν. Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με υποθερμία στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Η διάσωσή τους έγινε με ελικόπτερο super puma.

Στις αποθήκες του λιμανιού υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση με δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δεκάδες ασθενοφόρα για πιθανή μεταφορά μεταναστών στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Περαιτέρω, οι μετανάστες πρόκειται να παραμείνουν στις αποθήκες του λιμανιού μέχρις ότου αποφασιστεί η τύχη τους.

Η πλειοψηφία των μεταναστών που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι είναι άνδρες, με τους περισσότερους εξ αυτών να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Η μεταφορά των πρώτων μεταναστών από όσους κρίθηκε απαραίτητο να μεταβούν στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, έχει ξεκινήσει.

nauagio pulos1

nauagio pulos

Η τελευταία ανακοίνωση του Λιμενικού

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.

Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.

Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.

Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.

Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.

Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.»

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ