ΥΠΕΣ: Με τηλεργασία αύριο το Δημόσιο - Οι οδηγίες στους υπαλλήλους

ΥΠΕΣ: Με τηλεργασία αύριο το Δημόσιο - Οι οδηγίες στους υπαλλήλους

Μέσω τηλεργασίας θα επανέλθει η επαναλειτουργία του Δημόσιου τομέα την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 σύμφωνα με νεότερη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα επισημαίνεται πως η νέα απόφαση όπως και οι προηγούμενες για την γενική αργία δεν αφορά «εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

Αναλυτικά επισημαίνεται: «Σε συνέχεια της ως άνω σχετικής εγκυκλίου της Υπηρεσίας μας και δεδομένων των έκτακτων καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στη χώρα, διευκρινίζονται περαιτέρω τα εξής:

Προς διασφάλιση της δημόσιας υγείας και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις συνεπεία της ισχυρής χιονόπτωσης, την Πέμπτη, 27/1/2022, επανέρχονται σε λειτουργία οι δημόσιες υπηρεσίες υπό τις εξής ωστόσο παραμέτρους και προϋποθέσεις:

  • Συνιστάται εντόνως η πρόταξη της τηλεργασίας ως μέσο για την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων, προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι μετακινήσεις. Ως εκ τούτου καλούνται οι αρμόδιοι προϊστάμενοι για την έγκαιρη ενημέρωση των υπαλλήλων αρμοδιότητάς τους προκειμένου να μην προβούν σε μετακινήσεις προς την έδρα της εργασίας τους, αλλά και για την υποχρέωσή τους να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των ασκούμενων από αυτούς αρμοδιοτήτων.
  • Όσοι υπάλληλοι δεν δύνανται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, συνιστάται εντόνως να μετακινηθούν προς τον τόπο εργασίας τους με όρους ασφάλειας, ήτοι ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς οιαδήποτε δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η καθυστερημένη προσέλευσή τους είναι δικαιολογημένη.
  • Σε περίπτωση που η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι δυνατή λόγω των φύσης των ασκούμενων καθηκόντων καθώς επίσης και η προσέλευση των υπαλλήλων στην έδρα της Υπηρεσίας τους είναι αντικειμενικά αδύνατη λόγω των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η απουσία των εν λόγω υπαλλήλων θα είναι δικαιολογημένη για λόγους ανωτέρας βίας.

Ως εκ των ανωτέρω παρακαλούνται οι αρμόδιοι προϊστάμενοι για την κατάρτιση πλάνου εργασιών για την αυριανή ημέρα, ενημερώνοντας τους υπαλλήλους τους για τον τρόπο παροχής εργασίας τους προτάσσοντας σε κάθε περίπτωση την τηλεργασία ή για τη δικαιολόγηση της βραδείας προσέλευσής τους.

Επιπλέον, παρακαλούνται οι επικεφαλής κάθε υπηρεσίας να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.

Οι υπάλληλοι καλούνται να ενημερώσουν εγκαίρως τους αρμόδιους προϊσταμένους προσωπικού σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας προσέλευσης. Τα ως άνω δεν αφορούν εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι αποδέκτες της παρούσας εγκυκλίου παρακαλούνται να την κοινοποιήσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στους υπαλλήλους και σε όλους τους φορείς που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτούς. Οι αρμόδιοι προϊστάμενοι για θέματα ανθρώπινου δυναμικού εκάστης Υπηρεσίας παρακαλούνται για την έγκαιρη ενημέρωση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της αρμοδιότητάς τους προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική η εφαρμογή των ανωτέρω.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες των ΟΤΑ, οι υπάλληλοι θα απευθύνονται αποκλειστικά στη Διεύθυνση Προσωπικού του φορέα τους. Σε περιπτώσεις που οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού κρίνουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που ανακύπτουν, θα απευθύνονται αποκλειστικά στις οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου για περαιτέρω διευκρινίσεις μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στους σχετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς για τους ΟΤΑ που αναγράφονται στις πληροφορίες της παρούσας. Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί κεντρικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr, καθώς και στη διαδρομή «Ανθρώπινο Δυναμικό Δημοσίου Τομέα – Ανθρώπινο Δυναμικό».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS