Αντιδράσεις στο Κογκρέσο μετά το τουρκικό «βέτο» στο ΝΑΤΟ: Ανησυχία για την αξιοπιστία, προσοχή στη συμφωνία για τα F-16

Τις αντιδράσεις Αμερικανών γερουσιαστών προκάλεσε το «βέτο» της Τουρκίας στο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Washington Post, δεν ήταν λίγοι οι Αμερικανοί βουλευτές που μίλησαν επικριτικά για τη στάση της Άγκυρας, εκφράζοντας αμφιβολίες ακόμη και για το επίπεδο αξιοπιστίας της συμμαχικής χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, υποστηρίζοντας πως αυτή η τελευταία κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας έρχεται να προστεθεί στις ευρύτερες ανησυχίες που ήδη υπάρχουν αναφορικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ μετά την αγορά ρωσικών S-400 και την άρνηση της Άγκυρας να συμμετάσχει σε δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Μενέντεζ σημείωσε μάλιστα ότι αυτός ο τελευταίος τουρκικός ελιγμός πραγματοποιείται την ώρα που η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει δεκάδες νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 από τις ΗΠΑ, πράγμα που για να γίνει θα πρέπει βέβαια πρώτα να λάβει το πράσινο φως από τη διοίκηση Μπάιντεν και το αμερικανικό Κογκρέσο. «Ελπίζω η διοίκηση να το προσέξει αυτό καθώς εξετάζει τη συμφωνία για τα F-16», είπε ο κ. Μενέντεζ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο Ερντογάν θα έπρεπε να ενεργεί με διαφορετικό τρόπο.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS