Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο

Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο

«Η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο», υποστήριξε, σήμερα, ο Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο, ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για το Καστελλόριζο δεν είναι ρεαλιστικοί ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να μπει σε διάλογο χωρίς όρους.

«Δυστυχώς στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο υπάρχουν κάποιες άλυτες διαφορές. Ουσία αυτών των διαφωνιών αποτελούν οι υπερβολικοί και μονομερείς ισχυρισμοί της Ελλάδας και των ελληνοκυπρίων οι οποίοι παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των τουρκοκυπρίων» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

«Κι άλλες χώρες κάνουν λόγο για ασυνέπεια της Ελλάδας»

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για παραβίαση από την Ελλάδα ορισμένων διεθνών συμφωνιών, όπως αυτή που προβλέπει αποσρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. «Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα απαιτεί έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων, κάνει λόγο για 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου. Αυτή είναι πρωτοφανής προσέγγιση και μόνο η Ελλάδα ισχυρίζεται κάτι τέτοιο σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα αυτό είναι και αφορμή για τις παραβιάσεις του λεγόμενου εναέριου χώρου. Στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και ορισμένες χώρες που παραδέχονται ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται με ασυνέπεια», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Ακάρ.

Ακάρ: Ετοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα κάποιας άλλης χώρας αλλά ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι παρά τις διαφορές ως Τουρκία ταχθήκαμε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων που δεν επιλύθηκαν, με σχέσεις καλής γειτονίας, της αμοιβαίας καλής πρόθεσης, του σεβασμού, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Γι αυτό τον λόγο καλωσορίσαμε με ικανοποίηση τον μηχανισμό πρόληψης των συγκρούσεων του ΝΑΤΟ και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες τις Γερμανίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα για όλα τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν χωρίς προϋποθέσεις. «Η Τουρκία έχει επανειλημμένα επιδείξει την καλή της πρόθεση με διπλωματικές πρωτοβουλίες. Οι διερευνητικές συνομιλίες, η έκκληση για ίσο διαμοιρασμό των εισοδημάτων στην Κύπρο και η ιδέα για περιφερειακή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο είναι συγκεκριμένες προτάσεις που υποβάλαμε. Το μόνο που ζητούμε από τους φίλους και συμμάχους μας είναι να εξετάσουν τους ισχυρισμούς και τις πρακτικές της Ελλάδας υπό το φως λογικών και αντικειμενικών κριτηρίων χωρίς αυταπάτες ή προκαταλήψεις, να τις συγκρίνουν με τις νόμιμες και λογικές προσεγγίσεις της Τουρκίας», κατέληξε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ