BBC: Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτείται - Θα κάνει διάγγελμα προς τους Βρετανούς πολίτες τις επόμενες ώρες, ανακοίνωσε η Downing Street

BBC: Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτείται - Θα κάνει διάγγελμα προς τους Βρετανούς πολίτες τις επόμενες ώρες, ανακοίνωσε η Downing Street

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις μέσα στις επόμενες ώρες

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα παραιτηθεί σήμερα από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος, μετέδωσε το BBC, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ενδέχεται να παραμείνει πρωθυπουργός ως το φθινόπωρο, μέχρι να εκλεγεί ο νέος ηγέτης των Τόρις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να κάνει διάγγελμα προς τους πολίτες σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πρόκειται για "καλά νέα για τη χώρα", αντέδρασε στην είδηση ότι αναμένεται η παραίτηση του Τζόνσον ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

"Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης", σημείωσε ωστόσο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Έπειτα από ημέρες που έδινε μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε και από αρκετούς συμμάχους του. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε στη θέση αυτή μόλις χθες Τετάρτη, ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Η ανακοίνωση για την παραίτηση του Τζόνσον ήλθε έπειτα από την αποχώρηση σχεδόν 60 μελών της βρετανικής κυβέρνησης από την Τρίτη, μεταξύ των οποίων 5 υπουργοί, σε μια έξοδο που έγινε με πρωτοφανή ταχύτητα στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

Λίγο νωρίτερα η Mirror, επικαλούμενη μέλη του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ, είχε αναφέρει ότι ο Τζόνσον παραιτείται.

Η εφημερίδα Sun έγραψε ότι ο Τζόνσον θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος μέσα στο καλοκαίρι.

Αγορές: Ανοδικά κινείται η στερλίνα μετά τις πληροφορίες για παραίτηση Τζόνσον

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο στις αγορές, το Reuters επισημαίνει ότι μετά τις αναφορές μέσων ενημέρωσης περί παραίτησης, απόψε, του Μπόρις Τζόνσον, η στερλίνα σκαρφάλωσε. Όπως αναφέρει, η λίρα έφτασε το 1,1994 έναντι του δολαρίου, ανεβαίνοντας κατά 0,6% (ήταν 1,1938 προ των πληροφοριών).

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η λίρα έπιασε το αρνητικό ρεκόρ του Μαρτίου του 2020, με 1,1887 έναντι του δολαρίου.

Η λίρα, σύμφωνα με το Reuters, καταγράφει άνοδο και έναντι του ευρώ.

 

«Εκτιμούμε ότι θα πάει πιο ψηλά από δω και μπρος. Αναμένουμε ένα “ράλι” όσο φεύγει από το τραπέζι η αβεβαιότητα», σχολίασε ο Τζέραλντ Φιτζπάτρικ τών Russel Investments.

Επενδυτές, μιλώντας στο Bloomberg, ανέφεραν ότι αυτή η ανοδική τάση για τη λίρα δίνει μια ανάσα στην οικονομία, που έχει χτυπηθεί βαρέως από τον υψηλό πληθωρισμό και την πολιτική αναταραχή.

Ενημερώθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ για την παραίτησή του

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης της παραίτησής του, όπως έκανε πριν από λίγο γνωστό η Ανούσκα Αστάνα, η υποδιευθύντρια του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του ITV.

Όπως είθισται, σε περίπτωση παραίτησης πρωθυπουργού, η απόφαση αυτή πρέπει να γνωστοποιηθεί στο παλάτι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ