Καταρρέει η κυβέρνηση Τζόνσον: 17 υπουργοί, υφυπουργοί και γραμματείς παραιτήθηκαν σε 24 ώρες

Καταρρέει η κυβέρνηση Τζόνσον: 17 υπουργοί, υφυπουργοί και γραμματείς παραιτήθηκαν σε 24 ώρες

Η βροχή παραιτήσεων βουλευτών και υπουργών του κόμματος των Τόρηδων συνεχίζεται, με τα βλέμματα να είναι όλα στραμμένα στις ερωτήσεις προς τον Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

Μετά την παραίτηση του Ρίσι Σουνάκ (υπουργείο Οικονομικών) και του Σατζίντ Τζαβίντ (υπουργείο Υγείας) χθες, η πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό φαίνεται πως μεγαλώνει, όπως μεγαλώνει και η λίστα των υπουργών του που αποχωρούν από το κυβερνών κόμμα.

Συνολικά τις 17 φτάνουν οι παραιτήσεις

Τελευταία στη λίστα είναι η υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, Τζο Τσόρτσιλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι η ακεραιότητα, η ικανότητα και η ευθυκρισία είναι όλες απαραίτητες για τον ρόλο του πρωθυπουργού, ενώ μια ευτράπελη ιδιοτελής προσέγγιση είναι αναπόφευκτο ότι έχει τα όριά της», έγραψε η ίδια στο Twitter.

Λίγο νωρίτερα είχε γνωστοποιήσει την παραίτησή της η υφυπουργός Δικαιοσύνης Βικτόρια Άτκινς -η έβδομη κυβερνητική αποχώρηση σήμερα. Στην επιστολή της αναφέρει: «Αξίες όπως η ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και ο επαγγελματισμός πρέπει να έχουν σημασία για όλους μας. Παρακολουθούσα με αυξανόμενη ανησυχία καθώς αυτές οι αξίες έχουν καταρρεύσει υπό την ηγεσία σας, μέσω του Patterson, του Partygate και του Pincher. Δεν θα ήθελα να σας προσβάλω: Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, ωστόσο, έκαναν αυτές τις στρεβλώσεις αδύνατες. Τα γεγονότα αυτά αναδεικνύουν πόσο απέχει η κυβέρνησή σας από αυτά τα ιδανικά. Δεν μπορώ πλέον να κάνω πιρουέτες γύρω από τις αξίες του ρήγματός σας. Μπορούμε και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι από αυτό».

Η είδηση αυτή έρχεται μόλις λίγη ώρα μετά την παραίτηση του Τζον Γκλεν, υπουργού αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ενώ και οι Ρόμπιν Γουόκερ και Γουίλ Κουίνς παραιτήθηκαν σήμερα από υφυπουργοί Παιδείας. Η Λόρα Τροτ, η οποία ήταν κοινοβουλευτική ιδιωτική γραμματέας στο υπουργείο Μεταφορών, παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα, καθώς και η Φελίσιτι Μπούκαν, κοινοβουλευτική ιδιωτική γραμματέας στο υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής. Πλέον οι παραιτήσεις συνολικά φτάνουν τις 17.

Ο Τζαβίντ θα προβεί σε δήλωση μετά τις ερωταπαντήσεις του Μπόρις Τζόνσον

Ο Σατζίντ Τζαβίντ, ο οποίος παραιτήθηκε χθες από υπουργός Υγείας, πυροδοτώντας ένα κύμα παραιτήσεων από ανώτερους και κατώτερους συντηρητικούς υπουργούς, θα προβεί σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά τις ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σε λίγο.

Ο πρώην υπουργός θα εκθέσει τους λόγους της αποχώρησής του σε μια δήλωση που θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τον Μπόρις Τζόνσον. Όπως σημειώνει το Sky News, όσοι έχουν μακρά μνήμη μπορεί και να θυμούνται την καταστροφική δήλωση παραίτησης του Τζέφρι Χάου το 1990, η οποία βοήθησε στην ανατροπή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Θα αποχωρήσει ή όχι ο Μπόρις Τζόνσον;

Πηγές προσκείμενες στον Μπόρις Τζόνσον, πάντως, τονίζουν στο BBC πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ντάουνινγκ Στριτ, παρά την αυξανόμενη εξέγερση κατά της ηγεσίας του και τον καταιγισμό παραιτήσεων για διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης.

Από την άλλη βέβαια, μια μερίδα βουλευτών των Τόρηδων πιστεύει ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα αντέξει αυτή την κρίση. Μια πηγή δήλωσε στο BBC πως εάν δεν αποχωρήσει οικειοθελώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, θα γίνει άλλη μία προσπάθεια να τον αναγκάσουν να φύγει μέσω μιας ψήφου εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια συνεδρίαση της επιτροπής 1922 απόψε, όπου θα μπορούσε να επιβληθεί μια αλλαγή στους κανόνες επιτρέποντας έτσι μια νέα πρόταση μομφής ακόμη και από τη Δευτέρα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ