Εκλογές στην Τουρκία: Επικράτηση Ερντογάν με 54,03% έναντι 45,97% του Κιλιτσντάρογλου στο 75,62% των ψήφων

Εκλογές στην Τουρκία: Επικράτηση Ερντογάν με 54,03% έναντι 45,97% του Κιλιτσντάρογλου στο 75,62% των ψήφων

Με καταμετρημένο το 75,62% ο Τούρκος πρόεδρος εξασφαλίζει σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, την επανεκλογή του με ποσοστό 54,03% έναντι 45,97% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τα αποτελέσματα του αντιπολιτευόμενου ΑΝΚΑ

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Anka, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση με καταμετρημένο το 70,32%

Κιλιτσντάρογλου: 50,88%

Ερντογάν: 49,12%.

Στον πρώτο γύρο οι εκτιμήσεις των δύο πρακτορείων απείχαν μακράν στην αρχή, αλλά πλησίασαν όσο προχωρούσε η νύχτα για να καταλήξουν ουσιαστικά στο ίδιο αποτέλεσμα. Στις 14 Μαϊου το Anadolu έδινε εξ' αρχής μεγάλο προβάδισμα στον Ερντογάν.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να συνεχίζεται, καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα παίζουν οι αναποφάσιστοι, εκείνοι που υποστήριξαν τον ηττημένο του πρώτου γύρου, τον εθνικιστή ακροδεξιό Σινάν Ογάν και εκείνοι που απείχαν από τις κάλπες στις 14 Μαϊου.

Τουρκικές εκλογές: H αντιπολίτευση προειδοποιεί τον Ερντογάν να μην δώσει ομιλία αν δεν βγουν τα οριστικά αποτελέσματα

Ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Φαίκ Οζτράκ, φαίνεται ότι προειδοποίησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην πραγματοποιήσει ομιλίες προς τους υποστηρικτές του μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.

«Κανείς δεν πρέπει να θολώσει τα νερά με ομιλίες στο μπαλκόνι», δήλωσε ο Οζτράκ. «Στέλνουμε μια σαφή προειδοποίηση: Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να το μετατρέψει σε "τετελεσμένο γεγονός" μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα». «Το λέω με έμφαση: θα προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μέχρι το τέλος και θα κερδίσουμε», είπε.

Ο Οζτράκ, όπως και ο Ερντογάν, ζήτησε από τους παρατηρητές της κάλπης να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα. Κάθε Τούρκος πολίτης έχει το δικαίωμα να παρακολουθήσει την καταμέτρηση των ψήφων στις κάλπες του.

Η συμμετοχή κυμάνθηκε σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο 84,74%.
Σύμφωνα με το The Spectator Index τα ανεπίσημα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν προηγείται με 58,3% έναντι 41,6% του Κιλιτσντάρογλου με καταμετρημένο το 33% των εκλογικών τμημάτων.

Σύμφωνα με ανταποκριτές από την Άγκυρα ήδη έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες προκειμένου να μιλήσει ο Ερντογάν από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου για πρώτη φορά , αφού συνήθως βγαίνει στο μπαλκόνι του κόμματός του μετά τις εκλογές για την επινίκια ομιλία.

Μπροστά ο Ερντογάν με 52,4% έναντι 47,5% του Κιλιτσντάρογλου σύμφωνα με άτυπο exit poll

Ο Αχμέτ Γενέρ, επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK), δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία σήμερα κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αρνητική κατάσταση που να έχει αναφερθεί στο συμβούλιο μας και να έχει επηρεάσει τη διαδικασία ψηφοφορίας», είπε στους δημοσιογράφους.

«Οι ενστάσεις στο συμβούλιο μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας [ψηφοφορίας] αξιολογήθηκαν επίσης και στάλθηκαν στα αρμόδια επαρχιακά και περιφερειακά εκλογικά συμβούλια». Ο Γενέρ ευχαρίστησε επίσης «ψηφοφόρους, υποψήφιους προέδρους, εκπροσώπους, πολιτικά κόμματα… όλους τους αξιωματούχους που εργάζονται στις κάλπες και τα αρμόδια υπουργεία, δημόσιους φορείς και οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αξιωματικούς ασφαλείας… και εσάς, αξιότιμα ​​μέλη του Τύπου, που έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία μαζί μας από την αρχή. «Εύχομαι τα καλύτερα για το τουρκικό έθνος και τη δημοκρατία μας», κατέληξε.

Ψήφισε γυναίκα ηλικίας 113 ετών

Μια υπεραιωνόβια ψηφοφόρος, που φέρεται να γεννήθηκε επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στην Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Η Φατμά Τιράς, ηλικίας 113 ετών, γεννήθηκε το 1910 σύμφωνα με την ταυτότητά της. Έχει έξι παιδιά και 38 εγγόνια, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, και την έφεραν σε δημοτικό σχολείο για να ψηφίσει η κόρη της και ένας τοπικός αξιωματούχος.

Η Τιράς, η οποία έχει δει τρεις σουλτάνους, 12 προέδρους και 33 πρωθυπουργούς, φόρεσε γύψο στο χέρι της, το οποίο φέρεται να τραυματίστηκε στη διάρκεια του διπλού χτυπήματος του Εγκέλαδου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου ψήφισαν ταυτόχρονα

Οι δύο μονομάχοι, Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, άσκησαν σχεδόν ταυτόχρονα το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στο εκλογικό κέντρο που ψηφίζει πάντα. Την ίδια ώρα και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα καλώντας τους συμπολίτες του να παραμείνουν κοντά στις κάλπες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων «αφού οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες», όπως είπε.

«Έχει διατυπωθεί κάθε είδους δυσφήμηση και συκοφαντία, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην κοινή λογική των πολιτών. Η δημοκρατία σίγουρα θα έρθει σε αυτήν τη χώρα, η ελευθερία θα έρθει", διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του τον χειροκρότησαν κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα.

Το CHP κατήγγειλε επίθεση σε εκλογικούς παρατηρητές

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα ασφάλειας σχετικά με την εκλογική διαδιακασία, μιλώντας για «γιορτή της δημοκρατίας». Ωστόσο, o αναπληρωτής επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκούρ Οζέλ, κατήγγειλε επίθεση σε εκλογικούς παρατηρητές.

Ο Οζέλ ανέφερε στο Twitter ότι οι εκλογικοί παρατηρητές του CHP σε ένα χωριό της νοτιοανατολικής τουρκικής επαρχίας Σανλιούρφα ξυλοκοπήθηκαν και τους έσπασαν τα τηλέφωνά τους μετά από αντίρρηση για παρατυπίες στις εκλογές. Ο ίδιος είπε ότι ο βουλευτής του CHP Αλί Σεκέρ βρισκόταν στο σημείο και προέτρεψε τις Αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εκλογών.

Νωρίτερα τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή απαγορεύει την ανακοίνωση αποτελεσμάτων έως τις 21:00 τοπική ώρα, αλλά όπως και στον α' γύρο, αναμένεται να άρει την απαγόρευση μετάδοσης και τα αποτελέσματα να γίνουν γνωστά νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εκλογικής αρχής Αχμέτ Γενέρ τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα είναι διαθέσιμα νωρίτερα από αυτά του πρώτου γύρου.

Ο Γενέρ είπε ότι η καταμέτρηση αναμένεται να προχωρήσει πιο γρήγορα λόγω του γεγονότος ότι συμμετείχαν μόνο δύο υποψήφιοι. Ο επικεφαλής της εθνικής εκλογικής αρχής της Τουρκίας είπε ότι η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς επεισόδια. Μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, τα προκαταρκτικά τελικά αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν παρά το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Middle East Eey η προσέλευση σήμερα στις κάλπες αναμένεται να ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου, αλλά ενδέχεται να έχει κινηθεί και πάλι σε επίπεδα υψηλότερα του 80%.

Η βάση των ψηφοφόρων του Ερντογάν προσήλθε σε αριθμούς ρεκόρ στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, όπου η συνολική συμμετοχή ήταν λίγο πάνω από το 87%.

Ο Ερντογάν έδωσε έμφαση στη «συνέχεια» στην εκστρατεία του και επεσήμανε ότι το κόμμα του ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που από πολλές απόψεις θεωρείται ως το βασικό του χαρτί. Ο Κιλιτσντάρογλου συγκράτησε τον ευρύ συνασπισμό έξι κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κοσμικών, των συντηρητικών, των κουρδικών κομμάτων και ενός ακροδεξιού τουρκικού εθνικιστικού κόμματος, δεν εξασφάλισε όμως την υποστήριξε του ακροδεξιού Ογκάν, λόγος για τον οποίο υιοθέτησε μια πολύ σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό, ζητώντας τον επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων.

Ερντογάν: Καλώ τα αδέλφια μου να προστατέψουν τις κάλπες και τη βούληση του λαού

Λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες ο Ερντογάν κάλεσε «τα αδέλφια του» να μείνουν κοντά στις κάλπες και να τις προστατέψουν με ανάρτησή του στο Twitter:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου που υπηρέτησαν αφοσιωμένα στις κάλπες από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλα τα αδέρφια μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα. Τώρα είναι η ώρα να προστατέψτε τη βούληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!», ανέφερε στην ανάρτησή του.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ