Εκλογές στην Τουρκία: Ξανά πρόεδρος ο Ερντογάν - Στο 51,8% το ποσοστό του έναντι 48,2% του Κιλιντσντάρολγου

Εκλογές στην Τουρκία: Ξανά πρόεδρος ο Ερντογάν - Στο 51,8% το ποσοστό του έναντι 48,2% του Κιλιντσντάρολγου

Νικητής για 11 σε φορά σε εκλογική μάχη

Η μάχη της κάλπης στην Τουρκία ολοκληρώθηκε και ο Ερντογάν είναι ο μεγάλος νικητής και νέος Πρόεδρος της χώρας για την επόμενη πενταετία με ποσοστό 51,8% έναντι 48,2% του Κιλιτσντάρογλου.

Οι πρώτες δηλώσεις

Να περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα στις εκλογές στην Τουρκία ζήτησε το στρατόπεδο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο ακόμα και το αντιπολιτευόμενο πρακτορείο ΑΝΚΑ δείχνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προηγείται.

«Στέλνουμε μια σαφή προειδοποίηση: Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να το μετατρέψει σε «τετελεσμένο γεγονός» μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα», σημείωσε.

«Το λέω με έμφαση: θα προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μέχρι το τέλος και θα κερδίσουμε».

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα»

Μετά την ανακοίνωση του στρατοπέδου του Κιλιτσντάρογλου σε δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού. Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε.

«Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία βιώνει έναν δεύτερο γύρο εκλογών και τον έφερε με επιτυχία. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τώρα δείχνουν ότι το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στον πρόεδρό μας συνεχίζεται έντονα», σημείωσε.

Πανηγυρίζουν οι ψηφοφόροι του Ερντογάν

Στους δρόμους έχουν βγει οι ψηφοφόροι του Ερντογάν και πανηγυρίζουν με σημαίες, καπνογόνα και συνθήματα.

Τούρκοι στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βγήκαν, επίσης, στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πώς έχουν μοιραστεί οι έδρες

Οι Τούρκοι ψήφισαν για την Εθνοσυνέλευση στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου. Το κόμμα του Ερντογάν έχει άνετη πλειοψηφία επί των 600 εδρών του σώματος.

Οι έδρες μοιράζονται ως εξής:

  • 323 για το AKP του Ερντογάν και τους εθνικιστές του MHP
  • 212 για τους Ρεπουμπλικανούς (CHP) και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ
  • 65 έδρες για τα μικρότερα αριστερά κόμματα.

Στο 84,93% η συμμετοχή στο β' γύρο

Σε πολύ υψηλά επίπεδα η συμμετοχή των εκλογέων, που έφτασε το 84,93% έναντι 88,84% στον πρώτο γύρο.

Η επόμενη μέρα

Έπειτα από ένα εκλογικό θρίλερ, που δύο τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, το κρατικό ειδήσεων της Τουρκίας και το ANKA που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, έδιναν διαφορετικούς νικητές των Τουρκικών προεδρικών εκλογών, τελικά έγινε αυτό που προβλεπόταν από τον πρώτο γύρο των εκλογών: Ο Ερντογάν, έπειτα από 21 χρόνια στην εξουσία, αποδείχτηκε αήττητος και πάει να συμπληρώσει ένα τέταρτο του αιώνα στην εξουσία.

Λίγο μετά την επιβεβαίωση της νίκης του ο Ερντογάν έκανε την πρώτη επινίκια ομιλία του στα πανηγυρίζοντα πλήθη που συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια αναμένεται αναχωρήσει για την Αγκυρα όπου αναμένεται να απευθύνει και από εκεί ομιλία, στο μπαλκόνι του Προεδρικού Μεγάρου. Είναι η πρώτη φορά που η ομιλία αυτή γίνεται από το Προεδρικό και όχι από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του όπως συνήθιζε μετά τις εκλογές τα προηγούμενα χρόνια.

Το στοίχημα της επόμενη ημέρας για τον Ερντογάν είναι τώρα η Οικονομία. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και σε αρνηηικά επίπεδα, ο προϋπολογισμός -από τη μια με τους σεισμούς και από την άλλη των γενναίων προεκλογικών παροχών- εκτροχιάζεται, το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών είναι στο «κόκκινο», ο εσωτερικός και εξωτερικό δανεισμός αυξάνεται και η λίστα των οικονομικών δεικτών που είναι στο «κόκκινο μακραίνει. Η πρώτη οικονομική εξέλιξη που αναμένουν τώρα οι περισσότεροι πολίτες είναι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Διατηρήθηκε υπερτιμημένη όλο αυτό το διάστημα πριν από τις εκλογές, ωστόσο αυτή δεν είναι μία βιώσιμη κατάσταση. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές βρέθηκε στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου και σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος από πολίτες που ανησυχούν ότι τα λεφτά τους δεν θα έχουν αξία.

Ο Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτή την οικονομική πραγματικότητα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ