Εν αναμονή ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Δύση - Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με ηγέτες κρατών και του ΝΑΤΟ

Εν αναμονή ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Δύση - Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με ηγέτες κρατών και του ΝΑΤΟ

Πάνω σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα καθώς η κρίση κλιμακώνεται ώρα με την ώρα και η Δύση αναμένει εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη τις επόμενες ημέρες. 

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι προχωρά σε απόσυρση των στρατευμάτων της από τα σύνορα και της ζητά επίσημη δήλωση ότι δεν προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία. 

Η Ρωσία από τη μεριά της κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν την ένταση διαδίδοντας ψεύτικα σενάρια περί εισβολής.

Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός» θεωρεί ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος σήμερα θα συζητήσει με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο τον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, το γραφείο του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως ο Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία έως τότε.

Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, «κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.

Τι ζητά η Ρωσία


Η Μόσχα κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο για κλιμάκωση της έντασης, ενώ νωρίτερα προχώρησε στην απέλαση του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία, κάτι που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «απρόκλητη ενέργεια». Ταυτόχρονα, σε απάντηση που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η απόφαση της Μόσχας να απελάσει τον Αμερικανό διπλωμάτη Μπαρτ Γκόρμαν έρχεται ως απάντηση στην απέλαση υψηλόβαθμου Ρώσου διπλωμάτη από την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν κατηγόρησε την Ουκρανία, στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ, του 2015, χωρίς να επεκταθεί στις προειδοποιήσεις της Δύσης για μια επικείμενη ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, την οποία χαρακτήρισε «εικασία».

Έτοιμο πακέτο αυστηρών κυρώσεων από την ΕΕ σε περίπτωση εισβολής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έτοιμο το πακέτο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - στην οποία συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης - που συζήτησαν το θέμα της ουκρανικής κρίσης.

«Πριν από τη σύνοδο κορυφής #EUAU, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία. Η λύση βρίσκεται στην αποκλιμάκωση και τη διπλωματία. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν έτοιμο ένα πακέτο αυστηρών κυρώσεων εάν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω επιθετικότητα», έγραψε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ