Επείγουσα προειδοποίηση ΠΟΥ: Ανησυχία για νέα πανδημία - Ήδη υπάρχουν νεκροί

Επείγουσα προειδοποίηση ΠΟΥ: Ανησυχία για νέα πανδημία - Ήδη υπάρχουν νεκροί

Πέντε χώρες της Ευρώπης ανέφεραν τεράστια αύξηση των κρουσμάτων Ψιττάκωσης, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκδίδει επείγουσα προειδοποίηση.

Ο ιός προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila Psittaci στα πτηνά, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός συνδέεται ως επί το πλείστον με όσους εργάζονται με πτηνά, εργάτες πουλερικών, κτηνιάτρους, ιδιοκτήτες πτηνών και κηπουρούς.

Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο συμβαίνει κυρίως μέσω της εισπνοής σωματιδίων του αέρα από αναπνευστικές εκκρίσεις, αποξηραμένα κόπρανα ή σκόνη φτερών και δεν απαιτείται άμεση επαφή με τα πουλιά. Τα συμπτώματα στους ανθρώπους είναι πυρετός και ρίγη, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και ξηρός βήχας, ενώ αυτά μερικές φορές δεν εμφανίζονται παρά μόνο 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Έχουν παρατηρηθεί μαζικές αυξήσεις των κρουσμάτων σε Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία, με κάθε χώρα να αναφέρει από 15 έως 30 κρούσματα η καθεμία μόνο τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Συνολικά, πέντε επιβεβαιωμένοι θάνατοι αναφέρθηκαν στην Ολλανδία, ενώ η Αυστρία επιβεβαίωσε επίσης τους θανάτους κάποιων ανθρώπων, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει ακριβείς αριθμούς στον ΠΟΥ. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ΠΟΥ: «Συνολικά, πέντε χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ ανέφεραν μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη αύξηση στις αναφορές κρουσμάτων C psittaci. Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ανέπτυξαν πνευμονία και οδήγησαν σε νοσηλεία, ενώ αναφέρθηκαν και θανατηφόρα περιστατικά».

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρότεινε τα άτομα με πτηνά κατοικίδια να διατηρούν τα κλουβιά καθαρά, να τα τοποθετούν έτσι ώστε να μην εξαπλώνονται τα περιττώματα ανάμεσά τους και καλή υγιεινή, «συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών, κατά το χειρισμό τα πουλιά, τα περιττώματά τους και το περιβάλλον τους».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ