Επιθέσεις κατά δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία –Η Φον ντερ Λάιεν προειδοποιεί για διάχυση του πολέμου Ισραήλ–Χαμάς

Επιθέσεις κατά δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία –Η Φον ντερ Λάιεν προειδοποιεί για διάχυση του πολέμου Ισραήλ–Χαμάς

Ο κίνδυνος μιας διάχυσης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι υπαρκτός, προειδοποιούν δυτικοί αξιωματούχοι μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν με drones και ρουκέτες βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία.

Η αεροπορική βάση Αϊν αλ-Ασάντ στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ και άλλες διεθνείς δυνάμεις, δέχθηκαν επιθέσεις με drones και πυραύλους το βράδυ της Πέμπτης. Όπως ανέφερε ο ιρακινός στρατός, η περιοχή γύρω από τη βάση έχει αποκλειστεί και διεξάγονται έρευνες, ενώ δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία επίθεση με ρουκέτες δέχθηκε και μια άλλη βάση των ΗΠΑ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ανεβάζοντας σε τέσσερις των αριθμό των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ που στοχοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη χώρα είχαν ήδη δεχθεί άλλες δύο χωριστές επιθέσεις με drones την Τετάρτη, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό αρκετών στρατιωτών. Την περασμένη εβδομάδα ένοπλες ομάδες ιρακινών, που συνδέονται με το Ιράν, είχαν απειλήσει με επιθέσεις κατά βάσεων των ΗΠΑ, εφόσον η Ουάσιγκτον παράσχει στήριξη στο Ισραήλ στην εισβολή κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Τετάρτη ένα drone έπληξε δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία προκαλώντας ελαφρείς τραυματισμούς, ενώ ένα άλλο καταρρίφθηκε.

Αμερικανικό καταδρομικό αναχαίτισε πυραύλους των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα

Χθες το αμερικανικό καταδρομικό USS Carney αναχαίτισε στην Ερυθρά Θάλασσα τρεις πυραύλους κρουζ και αρκετά drones που εξαπέλυσαν δυνάμεις των σιιτών ανταρτών Χούτι από την Υεμένη. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι οι πύραυλοι «πιθανώς» είχαν στόχο το Ισραήλ. Η κατάρριψή τους πιθανώς συνιστά την πρώτη από δυνάμεις των ΗΠΑ για την προστασία του Ισραήλ στην τρέχουσα σύρραξη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει στείλει στα ανοικτά του Ισραήλ και της Γάζας ισχυρή ναυτική δύναμη με δύο αεροπλανοφόρα, άλλα πολεμικά πλοία και περίπου 2.000 πεζοναύτες καθώς η Ουάσιγκτον βρίσκεται, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για κινήσεις υποστηριζόμενων από το Ιράν οργανώσεων κι ενώ το θερμότερο της έντασης είναι στο κόκκινο στην περιοχή λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Φον Ντερ Λάιεν: «Υπαρκτός» ο κίνδυνος διάχυσης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε χθες ότι ο κίνδυνος μια διάχυσης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή είναι «υπαρκτός».

Μιλώντας στο Ινστιτούτο Χάντσον στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του.

«Είδαμε τους δρόμους αραβικών κρατών να γεμίζουν με οργή σε ολόκληρη την περιοχή. Άρα ο κίνδυνος περιφερειακής διάχυσης είναι υπαρκτός», σημείωσε προσθέτοντας ότι «το μόνο που θέλει το Ιράν, ο πάτρωνας της Χαμάς, είναι να ρίξει λάδι στη φωτιά του χάους.

Συνολικά 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν αυτή την περίοδο στο Ιράκ και άλλοι 900 στη Συρία υποστηρίζοντας τοπικές δυνάμεις στη μάχη κατά του ISIS.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ