Η Γαλλία γράφει ιστορία: Κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Γαλλία γράφει ιστορία: Κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Γαλλία έγραψε ιστορία, καθώς είναι η πρώτη χώρα που εγγράφει ρητά και απερίφραστα στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η τροποποίηση του Συντάγματος εγκρίθηκε με 780 ψήφους.

Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας ανακοίνωσε την ψήφιση υπό δυνατά χειροκροτήματα.

Σε ανάρτησή του, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε:

«Γαλλική υπερηφάνεια, παγκόσμιο μήνυμα. Ας γιορτάσουμε μαζί την ένταξη μιας νέας ελευθερίας που εγγυάται στο Σύνταγμα η πρώτη τελετή επικύρωσης στην ιστορία μας ανοιχτή στο κοινό. Ραντεβού στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας».

Στη Γαλλία, το δικαίωμα στην άμβλωση έχει κατοχυρωθεί στο νόμο από το 1975. Από τότε ο νόμος έχει επικαιροποιηθεί εννέα φορές.
Το συνταγματικό συμβούλιο της Γαλλίας -το όργανο που αποφασίζει για τη συνταγματικότητα των νόμων- δεν έχει θέσει ποτέ ζήτημα επί αυτού.

Σε μια απόφαση του 2001, το συμβούλιο στήριξε την έγκρισή του για τις αμβλώσεις στην έννοια της ελευθερίας που κατοχυρώνεται στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1789, η οποία αποτελεί τεχνικά μέρος του Συντάγματος. Έτσι, πολλοί νομικοί σχολίαζαν ότι η άμβλωση ήταν ήδη συνταγματικό δικαίωμα.

Η συνταγματική αλλαγή έρχεται μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου το δικαίωμα στην άμβλωση καταργήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2022. Οι μεμονωμένες πολιτείες μπορούν πλέον να απαγορεύσουν και πάλι τη διαδικασία, τερματίζοντας το δικαίωμα στην άμβλωση για εκατομμύρια γυναίκες.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ