Χανίγια: Ο επικεφαλής της Χαμάς μεταβαίνει στο Κάιρο για να συζητήσει πρόταση εκεχειρίας με το Ισραήλ

Χανίγια: Ο επικεφαλής της Χαμάς μεταβαίνει στο Κάιρο για να συζητήσει πρόταση εκεχειρίας με το Ισραήλ

Μια νέα πρόταση εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα, που παρουσίασαν μεσολαβητές μετά από συνομιλίες με το Ισραήλ εξετάζει η Χαμάς, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της στο πρακτορείο Reuters.

Της πρότασης εκεχειρίας είχαν προηγηθεί συνομιλίες στο Παρίσι μεταξύ των επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ. Σε μια ένδειξη της σοβαρότητας των διαπραγματεύσεων ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι πάει στο Κάιρο για να συζητήσει την πρόταση στο πρώτο ταξίδι του εκεί εδώ και πάνω από έναν μήνα.

Τι προβλέπει η πρόταση εκεχειρίας

Η πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει μια εκεχειρία τριών σταδίων με τη Χαμάς να απελευθερώνει9 πρώτα όλους τους αμάχους ομήρους που παραμένουν στα χέρια της από τις 7 Οκτωβρίου, στη συνέχεια Ισραηλινούς στρατιώτες και τέλος τις σορούς ομήρων που σκοτώθηκαν.

Η πρόταση αυτή φαίνεται να είναι η σοβαρότερη ειρηνευτική πρωτοβουλία μετά τη σύντομη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δέχεται πιέσεις τόσο από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να χαράξει μια πορεία προς τον τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς όσο και στο εσωτερικό από συγγενείς ομήρων που θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις με την ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.

Ωστόσο, τα ακροδεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου απειλούν ότι θα αποχωρήσουν αντί να εγκρίνουν μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που θα αφήσει ατιμώρητη τη Χαμάς. Την Τρίτη, ο Νετανιάχου επανέλαβε την υπόσχεσή του να μην αποσύρει στρατεύματα από τη Γάζα μέχρι την «ολική νίκη», υπενθυμίζοντας το τεράστιο χάσμα στις δημόσιες θέσεις των εμπόλεμων πλευρών σχετικά με το τι θα χρειαζόταν για να σταματήσει έστω και προσωρινά ο πόλεμος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ