Η Γαλλία θρηνεί την Tζέιν Μπίρκιν: Μια καλλιτέχνιδα «αιώνια στις καρδιές μας»

Η Γαλλία θρηνεί την Tζέιν Μπίρκιν: Μια καλλιτέχνιδα «αιώνια στις καρδιές μας»

Η Γαλλία αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό την Γαλλλοβρετανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό Τζέιν Μπίρκιν, που έφυγε από τη ζωή χθες, Κυριακή, στα 76 της χρόνια.

Την Κυριακή, μετά την ανακοίνωση του θανάτου, σε ηλικία 76 ετών, της γαλλοβρετανίδας τραγουδίστριας και ηθοποιού, οι φόροι τιμής έπεσαν βροχή, μετέδωσε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Η Τζέιν Μπίρκιν σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, έγινε συμβολό της και η φυσιογνωμία της, η προσωπικότητα και το καλλιτεχνικό της έργο συνδέθηκαν με τη δεκαετία του 60' και του 70', την ποπ κουλτούρα της Γαλλίας, εκείνη την εποχή.

Η τραγουδίστρια, ηθοποιός και μοντέλο άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Παρίσι. Πρόσφατα μάλιστα είχε ακυρώσει συναυλίες για λόγους υγείας.

Ο πολιτικός και καλλιτχνικός κόσμος της χώρας αποχαιρέτησε με συγκινητικές δηλώσεις αυτό το «είδωλο» που σημάδεψε μια ολόκληρη χώρα και μια ολόκληρη γενιά, καθώς το άστρο της συνέχισε να εκπέμπει πολύ μετά την απομάκρυνσή της από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η πιο «Γαλλίδα» Βρετανή καλλιτέχνιδα- Ένα «είδωλο»

Ο Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής μιλώντας για ένα «γαλλικό είδωλο» που «ενσάρκωσε την ελευθερία» και «τραγούδησε τις πιο όμορφες λέξεις στη γλώσσα μας».

«Μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνιδα, η φωνή της ήταν τόσο απαλή όσο και οι δεσμεύσεις της φλογερές. Μας αφήνει μελωδίες και εικόνες που δεν θα μας αφήσουν ποτέ», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος στο Twitter.

Με τη σειρά της και η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπόρν, έγραψε:

«Ένα αξέχαστο είδωλο με μοναδική φωνή και γοητεία» του οποίου η «μουσική και το ταλέντο» είχαν «υπερβεί γενιές».

Το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού απέτισε φόρο τιμής στη σταρ της οποίας «οι συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα ( Σερζ Γκενσμπούρ, Ετιέν Νταό και Ανιές Βαρντά ) την κατέστησαν ένα διαχρονικό γαλλόφωνο είδωλο», ενώ από κοντά ακολούθησε η υπουργός Πολιτισμού, Ρίμαν Αμπντούλ Μάλακ , για την οποία «η Τζέιν Μπ. ήταν η σκανδαλώδης, θρασύτατη κομψότητα, το αειθαλές έμβλημα μιας ολόκληρης εποχής, μια ψιθυριστή φωνή που παραμένει το είδωλό μας», γράφει η «Le Monde».

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό μίλησε για την «πιο παριζιάνικη από τις Βρετανίδες». «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα τραγούδια της, το γέλιο της και την ασύγκριτη προφορά της, που ήταν πάντα μαζί μας».

Ο τραγουδιστής Ετιέν Νταό, ένας από τους πιο στενούς της φίλους, ο οποίος συνυπογράφει και το τελευταίο της άλμπουμ, Oh! Pardon tu dormais… (2020), ανάρτησε ένα σύντομο μήνυμα: «Αδιανόητο να ζεις σε έναν κόσμο χωρίς το φως σου», ενώ ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πιέρ Ρίτσαρντ έγραψε: Τζέιν, τόσο αστεία, τόσο έξυπνη, τόσο εύθραυστη, τόσο γενναιόδωρη, τόσο τα πάντα! Ένα κομμάτι της καρδιάς μου πάει μαζί της».

«Ακόμα ακούω τη φωνή της στο στούντιο»

Ο σαξοφωνίστας και συνθέτης Λοράν Μπαρντέν, ένας από τους μουσικούς της τζαζ που συμμετείχαν στην ηχογράφηση του άλμπουμ Oh! Pardon tu dormais, θυμάται από την πρόσφατη συνεργασία τους:

«Μπήκε στο στούντιο φορώντας μια μάσκα, αλλά μπορούσα να δω τα μάτια της να λάμπουν - είναι μια όμορφη ανάμνηση. Δεν ήρθε για να τραγουδήσει, αλλά ήταν εκεί, μας είπε, «για την ευχαρίστηση να δει και να ακούσει τους μουσικούς» που ηχογραφούσαν για εκείνη. «Ήταν πολύ αξιοθαύμαστη, φυσική, φρέσκια, εξαιρετικά ευγενική και προσεκτική. Στα ακουστικά, ανάμεσα στις λήψεις, μας έλεγε: "Είναι υπέροχο". Ακόμα ακούω τη φωνή της στο στούντιο, είναι συγκινητική».

«Στην αρχή της ημέρας, έπρεπε να λύσουμε ένα μυστήριο», είπε ο Μπαρντέν: «Αυτό ενός θορύβου που ερχόταν από το μικρόφωνο. Είχε έρθει με τον σκύλο της, ένα αγγλικό μαστίφ, που φαίνεται να κοιμάται πάντα. Και αυτό ήταν, ροχάλιζε τόσο δυνατά στον στούντιο που έφτανε στα μικρόφωνα όλων».

Μια καλλιτέχνιδα «αιώνια στις καρδιές μας»

Σε συνέντευξή του στο France Bleu Champagne-Ardenne, ο τραγουδιστής και συνθέτης Mπαρσελά, θυμήθηκε τη συναυλία που έδωσε η Μπίρκιν στο La Cartonnerie το 2022. «Αισθανθήκαμε ότι ήταν εύθραυστη, αλλά άντεξε μιάμιση ώρα την παράσταση (…) όλοι επαινέσαμε το θάρρος της να συνεχίσει να τραγουδά, παρόλο που ήδη αισθανόμασταν ότι ήταν κουρασμένη». Ο Μπαρσελά πρόσθεσε ότι αυτή η «μεγάλη κυρία του γαλλικού τραγουδιού» ήταν «απόλυτα γοητευτική στα παρασκήνια, φιλόξενη, καλή ακροάτρια και πολύ χαμογελαστή».

Ο τραγουδιστής Κριστόφ Μιοσέκ, είπε με τη σειρά του, επηρεασμένος από τον θάνατο της Μπίρκιν: Ήξερα ότι ήταν άρρωστη, φυσικά, αλλά την είχα δει να αναρρώνει τόσες πολλές φορές… Όλοι μιλούν για την ευθραυστότητά της, αλλά ήταν η δύναμή της, η ενέργειά της, που δεν έκανε ποτέ διάλειμμα, που με εντυπωσίασε. Είχε ένα σχεδόν στρατιωτικό θάρρος μπροστά στον πόνο, το οποίο αναμφίβολα προήλθε από τον πατέρα της, πρώην αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού».

«Όταν είσαι τόσο όμορφη, τόσο φρέσκια, τόσο αυθόρμητη, με τη φωνή ενός παιδιού, δεν έχεις το δικαίωμα να πεθάνεις», δήλωσε η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό σε δήλωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χαιρετίζοντας μια καλλιτέχνιδα «αιώνια στις καρδιές μας».

Ενέπνευσε την δημιουργία της διάσημης τσάντας Μπίρκιν

Ο κόσμος της μόδας απέτισε επίσης φόρο τιμής στη μνήμη της γυναίκας που έδωσε το όνομά της σε μία από τις ακριβότερες τσάντες στον κόσμο. Το όνομα της Γαλλοβρετανίδας σταρ συνδέθηκε με την διάσημη τσάντα Μπίρκιν της Hermès.

Ο σχεδιαστής, Ολιβιέ Ρουστέινγκ μίλησε για τον θάνατο ενός «ειδώλου», το στυλ της οποίας εναλλάσσονταν μεταξύ μποέμικου σικ και σέξι διαφανών φορεμάτων και αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς, καταλήγει το γαλλικό δημοσίευμα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ