Ιαπωνία: Ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος του κόσμου έγινε 119 ετών - Ρεκόρ αιωνόβιων πολιτών στη χώρα

Ιαπωνία: Ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος του κόσμου έγινε 119 ετών - Ρεκόρ αιωνόβιων πολιτών στη χώρα

Η Κάνε Τανάκα έχει θέσει στόχο να συμπληρώσει του χρόνου τα 120 χρόνια ζωής.


Μια γυναίκα από την Ιαπωνία είναι ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος του κόσμου, η οποία μόλις έσβησε 119 κεράκια και δηλώνει αποφασισμένη να παρατείνει το ρεκόρ της… επιβιώνοντας για έναν ακόμη χρόνο.

Η Κάνε Τανάκα, που έχει αδυναμία στα αναψυκτικά και τη σοκολάτα, πέτυχε το απίθανο ρεκόρ της την Κυριακή και το γιόρτασε, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, με τη συντροφιά των υπαλλήλων στον οίκο ευγηρίας όπου ζει, στην Φουκουόκα της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας.

Το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισε το ρεκόρ της Τανάκα τον Μάρτιο του 2019, όταν ακόμη ήταν… μόλις 116 ετών. Στη συνέχεια, κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ για οποιοδήποτε άτομο ιαπωνικής καταγωγής όταν έφτασε τα 117 χρόνια και 261 ημέρες τον Σεπτέμβριο του 2020.

Έχοντας γεννηθεί το 1903, τη χρονιά που οι αδερφοί Ράιτ κατάφεραν να πετάξουν για πρώτη φορά, η Τανάκα έχει ζήσει κάτω από πέντε Ιάπωνες αυτοκράτορες και έχει στόχο να γιορτάσει και τα 120α γενέθλιά της του χρόνου, σύμφωνα με δηλώσεις της οικογένειάς της στο πρακτορείο Kyodo.

Ρεκόρ αιωνόβιων πολιτών στην Ιαπωνία
Η Τανάκα, όμως, δεν είναι μόνη που ανήκει στους αυξανόμενους αριθμούς των Ιαπώνων που κατάφεραν να «σπάσουν το φράγμα» των 100 ετών.

Σε εκτίμηση που δημοσίευσε κατά την ετήσια Ημέρα Σεβασμού προς τους Ηλικιωμένους, το υπουργείο υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι οι αιωνόβιοι πολίτες έχουν αγγίξει τον αριθμό-ρεκόρ των 86.510 ατόμων – αύξηση κατά 6.060 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιωνόβιων, με τους άνδρες μόλις να ξεπερνούν τους 10.000, σημειώνει το υπουργείο.

Όταν η ετήσια έρευνα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1963, στη χώρα ζούσαν μόλις 153 πολίτες άνω των 100 ετών, όμως ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 10.000 μέχρι το 1998.

Το προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ταχύτατα γηρασκόντων κοινωνιών, επίσης βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς εκτιμάται στα 87,74 έτη για τις γυναίκες και στα 81,64 για τους άνδρες.

Ταυτόχρονα, όμως, ο αριθμός των νέων μειώνεται διαρκώς, εν μέσω αποτυχημένων προσπαθειών αύξησης του χαμηλού ρυθμού γεννήσεων στη χώρα.

Αρνητικό ρεκόρ νέων
Κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι μόλις είχαν αγγίξει τα 20 χρόνια ζωής κατά την αλλαγή του έτους, αριθμός που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 40.000 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και που ήταν ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από την έναρξη των σχετικών μετρήσεων το 1968.

Οι εικοσάχρονοι αποτελούν λιγότερο του 1% του ιαπωνικού πληθυσμού εδώ και 12 χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι NHK.

Όταν η Τανάκα έγινε το γηραιότερο άτομο στην Ιαπωνία, το γιόρτασε με ένα μπουκάλι κόκα κόλα – το αγαπημένο της αναψυκτικό – και έκανε το σήμα της ειρήνης για τους φωτογράφους.

Εξαιτίας της πανδημίας, έχει περιορισμένες επαφές με τα μέλη της οικογένειάς της, φέρεται να επικοινωνεί με το προσωπικό του οίκου ευγηρίας μέσω χειρονομιών, ενώ της αρέσουν πολύ τα σταυρόλεξα και τα επιτραπέζια.

Η Τανάκα, που ήταν το έβδομο από εννέα αδέρφια, παντρεύτηκε όταν ήταν 19 ετών και εργαζόταν στο εστιατόριο της οικογένειάς της από όταν ο σύζυγος και ο μεγαλύτερος γιος της πήγαν να πολεμήσουν στον σινοϊαπωνικό πόλεμο του 1937.

Ο 62χρονος εγγονός της, ο Έιτζι, δήλωσε ότι σκοπεύει να συγχαρεί την Τανάκα το συντομότερο δυνατό.

«Ελπίζω να παραμείνει υγιής και να διασκεδάζει κάθε μέρα καθώς μεγαλώνει», δήλωσε στο Kyodo.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ