ΗΠΑ: Ελεύθερος με αυστηρούς όρους ο Τραμπ

ΗΠΑ: Ελεύθερος με αυστηρούς όρους ο Τραμπ

 Aθώος δήλωσε χθες ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, έξι εβδομάδες μετά την παραπομπή του σε δίκη για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων. Η δικαστής Ουπαντάγια, που όπως αναμενόταν άφησε ελεύθερο τον Τραμπ με περιοριστικούς όρους, έδωσε διορία μιας εβδομάδας στην υπεράσπιση του τέως προέδρου να προτείνει ημερομηνία για τη δίκη. Οι δικηγόροι του Τραμπ, από τη μεριά τους, έχουν κάθε συμφέρον να καθυστερήσουν τη δίκη αυτή.

Ο τέως πρόεδρος ταξίδεψε με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στην Ουάσιγκτον από το γήπεδο γκολφ του Μπέντμινστερ έξω από τη Νέα Υόρκη, και αυτό μέρος των ιδιοκτησιών του. Ο Τραμπ έφθασε στην ώρα του στο ομοσπονδιακό δικαστικό μέγαρο, λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το Καπιτώλιο, για να του απαγγελθεί το βαρύτατο κατηγορητήριο, προτού καταχωρισθούν τα δαχτυλικά του αποτυπώματα. Ο τέως πρόεδρος εξασφάλισε από την εισαγγελία να μη φωτογραφηθεί για το δικαστικό φάκελο, αίτημα που είχε γίνει δεκτό και από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης στην προηγούμενη τέτοια διαδικασία.

Στο κτίριο αυτό, δεκάδες οπαδοί του Τραμπ δικάστηκαν για την επίθεση στην έδρα του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου 2021, με πολλούς από αυτούς να καταδικάζονται σε πολυετείς ποινές κάθειρξης. Τα μέτρα ασφαλείας χθες ήταν δρακόντεια έξω από το ομοσπονδιακό δικαστικό μέγαρο, με πεζές περιπολίες και έφιππες αστυνομικές δυνάμεις. Λίγοι οπαδοί του Τραμπ είχαν πραγματοποιήσει το ταξίδι για να στηρίξουν το είδωλό τους, με τους δημοσιογράφους να υπερτερούν σαφώς σε αριθμό.

Τραμπ: Δήλωσε αθώος για τρίτη φορά

Η διαδικασία ενώπιον της δικαστού Μοσίλα Ουπαντάγια αναμενόταν να διαρκέσει λιγότερο από μία ώρα. Η δικαστής θεωρείται έμπειρη, αν και σε περίπτωση δίκης, την έδρα θα αναλάβει η δικαστής Τάνια Τσάτκαν.

Η Αφροαμερικανίδα δικαστικός ήταν εκείνη που απέρριψε περυσινό αίτημα των συνηγόρων του Τραμπ για σφράγιση των αρχείων του Λευκού Οίκου, προκειμένου αυτά να μην παραδοθούν στην επιτροπή της Βουλής για την 6η Ιανουαρίου. Στην τότε απόφασή της κατά του αιτήματος, η Τσάτκαν είχε αναφέρει: «Οι πρόεδροι δεν είναι μονάρχες και ένας κατηγορούμενος δεν είναι πρόεδρος».

Παρότι τα δαχτυλικά αποτυπώματα του Τραμπ είχαν καταχωρισθεί στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εμφανίσεών του ενώπιον του σώματος των ενόρκων, ο Τραμπ υποβλήθηκε και πάλι στην ίδια διαδικασία μιας και η κάθε πολιτεία απαιτείται να τηρεί αυτόνομα βιομετρικά στοιχεία για κατηγορουμένους ομοσπονδιακών εγκλημάτων. Κατά την προσέλευσή του στο δικαστικό μέγαρο, ο Τραμπ ρωτήθηκε –όπως προβλέπει ο κανονισμός– ορισμένα στοιχεία από τους αξιωματικούς προσαγωγών, όπως το όνομα και η ηλικία του.

Είναι υποχρεωμένος να τηρεί την ομοσπονδιακή και πολιτειακή νομοθεσία, να εμφανίζεται ενώπιον του δικαστηρίου όταν κληθεί και να υπογράψει χρηματική εγγύηση.

Προσερχόμενος ενώπιον της δικαστού, ο Τραμπ απάντησε τις ίδιες ερωτήσεις, με τη δικαστή Ουπαντάγια να προσθέτει ένα ακόμη προβλεπόμενο ερώτημα για τους κατηγορουμένους σε ποινικές υποθέσεις: «Εχετε κάνει σήμερα χρήση ναρκωτικών;» στο οποίο ο Τραμπ απάντησε αρνητικά.

Απαγγέλλοντας τις κατηγορίες, η δικαστής προσέθεσε την ανώτατη ποινή που προβλέπει η κάθε μία. Εάν καταδικασθεί στις ανώτατες επιτρεπτές για τα τέσσερα αδικήματα, ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης 35 ετών. Μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται, ωστόσο, απίθανη εξαιτίας των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η εισαγγελία να αποδείξει ότι ο Τραμπ είχε δόλο όταν εξωθούσε τους οπαδούς του να επιτεθούν στην έδρα της νομοθετικής εξουσίας.

Τι ζήτησε η δικαστής

Η δικαστής είπε ότι δεν θα ζητήσει την προσωποκράτηση του τέως προέδρου, επιβάλλοντας ωστόσο όρους για τη συνεχιζόμενη ελευθερία του. Ο Τραμπ είναι υποχρεωμένος να τηρεί την ομοσπονδιακή και πολιτειακή νομοθεσία, να εμφανίζεται ενώπιον του δικαστηρίου όταν κληθεί και να υπογράψει χρηματική εγγύηση. Απαγορεύεται επίσης να επικοινωνεί με τους μάρτυρες της υπόθεσης, εκτός και αν αυτό γίνει μέσω δικηγόρων.

Η δικαστής κάλεσε με αυστηρό ύφος τον Τραμπ να μην παραβιάσει κάποιον όρο της αναστολής. «Ακούστε με προσεκτικά: αν παραβιάσετε όσα συζητήσαμε, θα εκδώσω ένταλμα για τη σύλληψή σας και οι όροι της αναστολής σας θα αρθούν. Θα μπορώ τότε να διατάξω την κράτησή σας μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, να καταδικασθείτε σε αυστηρότερη ποινή και να υποστείτε νέα δίωξη για περιφρόνηση αποφάσεων δικαστηρίου», είπε η δικαστής Ουπαντάγια. Ο Τραμπ έγνεψε σιωπηλός, χωρίς να την κοιτάξει.

Οταν αρχίσει η επιλογή των ενόρκων για τη δίκη του Τραμπ όσον αφορά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, η υπερασπιστική του ομάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει δύσκολο έργο για να επιλέξει ενόρκους. Η πόλη ψηφίζει Δημοκρατικούς με μεγάλη διαφορά, ενώ η Ουάσιγκτον φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό δικηγόρων στη χώρα (ένας σε κάθε 40 κατοίκους).

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ