Καύσωνας και φωτιές στη Βρετανία - Iστορικό ρεκόρ ζεστής

Καύσωνας και φωτιές στη Βρετανία - Iστορικό ρεκόρ ζεστής

Οι βρετανικές Αρχές αδυνατούν να ελέγξουν τις συνέπειες του πρωτοφανούς καύσωνα, που ξεπέρασε χθες τους 40 βαθμούς Κελσίου τοπικά, τις πυρκαγιές που ξεσπούν σε δασικές εκτάσεις και επεκτείνονται σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και τους πνιγμούς νέων ανθρώπων που αναζητούν δροσιά σε ποτάμια και ακτές, χωρίς να γνωρίζουν κολύμπι. Η Πυροσβεστική του Λονδίνου κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές σε πολλά σημεία της, όπως και σε όλη τη Νότια Αγγλία, όπου οι θερμοκρασίες είναι οι πιο υψηλές στα χρονικά.

«Σας παρακαλώ, μείνετε ασφαλείς», έγραψε στο twitter ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, απευθυνόμενος στους πολίτες και τους ζήτησε να μην κάνουν μπάρμπεκιου στις αυλές, να μην αφήνουν μπουκάλια και αποτσίγαρα στα πάρκα. Οι Βρετανοί, που για πρώτη φορά βιώνουν συνθήκες ακραίας ζέστης -πάνω από 40 βαθμούς-, δεν γνωρίζουν πώς να αποφεύγουν τις ολέθριες συνέπειές της. Τις τελευταίες ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό 13 άνθρωποι, ενώ δύο αγνοούνται. Ο καύσωνας έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Ακόμη και η άσφαλτος στον αυτοκινητόδρομο A14 του Κέιμπριτζσαϊρ έχει λιώσει. Οι επικεφαλής των σιδηροδρόμων απηύθυναν έκκληση προς το επιβατικό κοινό να μην ταξιδεύει, ενώ μειώθηκαν πολλά δρομολόγια.

Τη στιγμή που η Βρετανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, η Νότια Ευρώπη πλήττεται για ένα ακόμη καλοκαίρι από καύσωνες, ξηρασία και τεράστιες πυρκαγιές. Σε Ελλάδα, Νότια Ιταλία, Νοτιοδυτική Γαλλία, Ιβηρική έχει σημάνει κόκκινός συναγερμός, καθώς οι πυρκαγιές αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι δύο άνθρωποι που έχασαν χθες τη ζωή τους από την πυρκαγιά στη Ζαμόρα της Νοτιοδυτικής Ισπανίας κι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που προσπαθούσε να σωθεί από το φλεγόμενο σπίτι του στην Πορτογαλία προστέθηκαν χθες στη λίστα των θυμάτων των πυρκαγιών και του καύσωνα στις δύο χώρες.

Στη Γαλλία

Σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, κυρίως στα νοτιοδυτικά, οι κάτοικοι μιλούν για κόλαση φωτιάς. Στη Νάντη η θερμοκρασία έφθασε τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Ζιρόντ και στην περιοχή του Μπορντό, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Επίσης, εκκενώθηκε κι ένας ζωολογικός κήπος με περισσότερα από 1.000 ζώα.

Ο καύσωνας έχει ενσκήψει πια και σε βορειοευρωπαϊκές χώρες που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν γνωρίσει τέτοια καιρικά φαινόμενα. Στην Ολλανδία, το θερμόμετρο έφθασε τους 33,6 βαθμούς, ενώ οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι πιθανότατα θα αυξηθεί η θερμοκρασία έως τους 39 βαθμούς. Το Βέλγιο και η Γερμανία προετοιμάζονται επίσης για κύμα ζέστης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ