Kατάρ: Εντός 24 ωρών θα ανακοινωθεί ο χρόνος έναρξης της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Kατάρ: Εντός 24 ωρών θα ανακοινωθεί ο χρόνος έναρξης της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Το Κατάρ, που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι επιτεύχθηκε «συμφωνία για ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα τςη Γάζας.

Η παύση θα διαρκέσει στη συνέχεια για τέσσερις ημέρες, «με την επιφύλαξη παράτασης», όπως έγινε γνωστό από το Κατάρ.

«Εξαιρετικά ικανοποιημένος» δήλωσε ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η συμφωνία θα προσφέρει ανακούφιση τα σε αθώους Παλαιστινίους.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος, όπως ανέφερε, διασφάλισε ότι περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα ως μέρος της συμφωνίας.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι αυτό θα «ανακουφίσει τον πόνο των αθώων οικογενειών Παλαιστινίων στη Γάζα».

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δυνατότητα να εισέλθουν στη Γάζα εκατοντάδες περισσότερα φορτηγά που μεταφέρουν ιατρική βοήθεια και καύσιμα.

Επιπλέον, δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» που κάποιοι από τους ομήρους έπειτα από «εβδομάδες αιχμαλωσίας και μία ανείπωτη δοκιμασία» θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους μόλις εφαρμοστεί η συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου για την «κρίσιμη ηγεσία και τη συνεργασία τους» στην επίτευξη της συμφωνίας.

Ανέφερε ότι εκτιμά τη «δέσμευση» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να υποστηρίξει την παύση των μαχών.

«Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι πτυχές αυτής της συμφωνίας», τόνισε.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη συμφωνία

Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Γάζα εντός τεσσάρων ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών.

Εφόσον εφαρμοστεί η συμφωνία θα είναι η πρώτη προσωρινή κατάπαυση του πυρός από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

  • Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι 50 όμηροι που θα απελευθερωθούν θα είναι όλοι γυναίκες και παιδιά.
  • Η παύση των μαχών θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις ημέρες – Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι για κάθε δέκα ομήρους που απελευθερώνονται επιπλέον των αρχικών 50, η παύση θα παρατείνεται κατά μία ημέρα
  • Το Ισραήλ επιμένει επίσης ότι αυτό δεν είναι το τέλος του πολέμου, ο οποίος «θα συνεχιστεί» για να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στο σπίτι τους, να «ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς» και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει «καμία νέα απειλή» για το Ισραήλ από τη Γάζα
  • Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι 50 όμηροι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές
  • Το Κατάρ, το οποίο μεσολάβησε για τη συμφωνία, ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με δεινή ανθρωπιστική κατάσταση, σε εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα
  • Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ξεκινήσει η παύση. Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι αυτό θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες

Ισραήλ: Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο

Πάντως, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα «συνεχίσει τον πόλεμο» εναντίον της Χαμάς μετά την τετραήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε να κηρυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρξει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του Iσραηλινού πρωθυπουργού.

«Με το δάκτυλο στη σκανδάλη» η Χαμάς

Η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα Τετάρτη για τη συμφωνία. Παράλληλα όμως, ανακοίνωσε πως «οι διατάξεις της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ