Κόλαση στο Μπαχμούτ: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για βόμβες λευκού φωσφόρου – Έγκλημα πολέμου η χρήση του σε περιοχές αμάχων

Κόλαση στο Μπαχμούτ: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για βόμβες λευκού φωσφόρου – Έγκλημα πολέμου η χρήση του σε περιοχές αμάχων

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν ότι αποσύρονται από το Μπαχμούτ - στην ανατολική Ουκρανία - λόγω ανεπαρκούς προμήθειας πολεμοφοδίων από τη Μόσχα, η Ουκρανία κατηγόρησε την Ρωσία για επίθεση στην πόλη με λευκό φώσφορο - μία τοξική χημική ουσία που όταν χρησιμοποιείται σε περιοχές αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου.

«Όχι αρκετές βόμβες, αλλά περισσότερο από αρκετός φώσφορος. Ρώσοι βομβαρδίζουν τις μη κατειλημμένες περιοχές του Μπαχμούτ με εμπρηστικά πυρομαχικά. Θα καούν στην Κόλαση» ανέφερε σε ανάρτησή του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, δημοσιεύοντας και βίντεο με πλάνα λευκού φωσφόρου να πέφτουν σαν πύρινη βροχή στην πόλη.

Σε άλλα βίντεο φαίνονται λάμψης φωτός να πέφτουν στην πόλη και να εκδηλώνονται διάσπαρτες εστίες φωτιάς στους δρόμους.

Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα. Η χρήση αυτού του όπλου απαγορεύεται από τη συνθήκη της Γενεύης.

Ενδεικτικά, βόμβες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράκ για να καταπνίξουν την αντίσταση στη Φαλούτζα το 2004, προκαλώντας φρικτό θάνατο σε εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Άννα Μαλιάρ δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει να καταλάβει την πόλη έως τις 9 Μαΐου, που εορτάζεται η Ημέρα της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

hmc gif 300 600

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2023 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS