Λιβύη: «Ακόμη και στον 7ο όροφο κινδυνεύαμε»- Συνταρακτικές μαρτυρίες επιζώντων, φόβοι για 20.000 νεκρούς

Λιβύη: «Ακόμη και στον 7ο όροφο κινδυνεύαμε»- Συνταρακτικές μαρτυρίες επιζώντων, φόβοι για 20.000 νεκρούς

Η Λιβύη μετρά τις πληγές της μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και τις σαρωτικές πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα, που θρηνεί ήδη 11.300 επιβεβαιωμένους νεκρούς, ενώ αγνοούνται άλλοι 10.100 όπως δήλωσε η Γ.Γ. της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, Μαρί ελ Ντρέσε στο Associated Press.

Οι επίσημες Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών στη Λιβύη πιθανώς να ξεπεράσει τις τις 20.000.

Οι πλημμύρες ξεκλήρισαν ολόκληρες οικογένειας τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη Ντέρνα μετά την κατάρρευση δύο φραγμάτων στην περιοχή, με αποτέλεσμα ένας ορμητικός χείμαρρος να σαρώσει τα πάντα στο διάβα του στο κέντρο της πόλης -λιμανιού της ανατολικής Λιβύης.

«Ούτε στον έβδομο όροφο δεν μπορούσαμε να μείνουμε»

Οι μαρτυρίες επιζώντων της θεομηνίας στη Ντέρνα είναι συγκλονιστικές. «Τα νερά χώρισαν στα δύο τη Ντέρνα κι ό,τι υπήρχε ανάμεσα έχει εξαφανιστεί», δήλωσε στο ΒΒC o 18χρονος φοιτητής Ράχμα Μπεν Χαγιάλ, που σώθηκε ανεβαίνοντας στην ταράτσα κτιρίου. «Όλοι οι άνθρωποι που ζούσαν ανάμεσα είναι νεκροί», πρόσθεσε.

«Αρχικά δεν ήταν τρομακτικά τα πράγματα», είπε η 23χρονη φοιτήτρια Ιατρικής Άμνα αλ Αμίν Αμπσαϊς, που ανέλαβε την κηδεμονία των τριών μικρότερων αδελφών της μετά τον θάνατο των γονιών τους από ασθένεια. Τα τέσσερα αδέλφια βρίσκονταν στο διαμέρισμά τους, στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας κοντά στην προκυμαία, παίζοντας παιχνίδια και με τα κινητά τους. Αλλά όσο περνούσε η ώρα η βροχή δυνάμωνε κι άρχισαν να ηχούν σειρήνες. «Ξεκίνησε πραγματικά γύρω στις 02:30 τα χαράματα. Ο θόρυβος δυνάμωνε, ο αδελφός μου είπε ότι έβλεπε νερά να σκεπάζουν το δρόμο», είπε.

Με τα νερά να ανεβαίνουν γείτονες άρχισαν να ανεβαίνουν σε πάνω ορόφους. Η Άμνα άρπαξε τη γάτα και τέσσερα διαβατήρια και ανέβηκαν στον τρίτο. «Οι άνθρωποι κοιτούσαν έξω στο σκοτάδι και προσεύχονταν». Τότε τα νερά έφθασαν μέχρι τον τρίτο. «Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν, ανεβήκαμε ξανά στον πέμπτο και τελικά στον έβδομο όροφο. Έχασα τη γάτα. Μετά έχασα για ένα λεπτό τον μικρότερο αδελφό μου, αλλά τον βρήκα. Συνειδητοποίησα ότι ούτε στον έβδομο μπορούσαμε να μείνουμε, ότι έπρεπε να πάμε στην ταράτσα».

«Είδαμε το σπίτι των γειτόνων να καταρρέει»

Από εκεί έβλεπαν τους γείτονες στην ταράτσα του τριόροφου κτιρίου απέναντι, ανάμεσά τους και μια φιλική τους οικογένεια. Οι γείτονες είχαν ανάψει τους φακούς στα κινητά τους και τα κουνούσαν.

Λίγες στιγμές αργότερα, ολόκληρο το κτίριο, όπου βρίσκονταν, κατέρρευσε με πάταγο μέσα στα νερά στο σκοτάδι.

«Ήταν σαν να έγινε σεισμός», είπε η Άμνα. «Η οικογένεια αυτή δεν έχει ακόμη βρεθεί. Ο γιος τους τους αναζητεί. Του είπαμε ότι είδαμε το κτίριό τους να καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

«Τα νερά παρέσερναν τις σορούς γυναικών και παιδιών δίπλα μας»

Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή του Χουσάμ Αμπντελγκαουί, ενός 31χρονου λογιστή, που βίωσε την καταστροφή στην πόλη της ανατολικής Λιβύης. Γύρω στις 02:30 τα χαράματα της Δευτέρας ξύπνησε ακούγοντας τα σκυλιά να γαυγίζουν και κατέβηκε να δει τι συμβαίνει, για να νιώσει νερά στα πόδια του. Άνοιξε την εξώθυρα του σπιτιού του με τον νεότερο αδελφό του, Ιμπραήμ και μπήκαν κι άλλα νερά γκρεμίζοντας την πόρτα. Τα αδέλφια έτρεξαν στην πίσω πόρτα όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια «αποκρουστική, αδιανόητη σκηνή, χειρότερη από τον ίδιο τον θάνατο», όπως είπε στο BBC. «Τα νερά παρέσερναν τις σορούς γυναικών και παιδιών δίπλα μας. Αυτοκίνητα και ολόκληρα σπίτια παρασέρνονταν από το ρεύμα. Κάποια από τα πτώματα παρασύρθηκαν από τα νερά στο σπίτι μας».

Τα νερά παρέσυραν και τον Χουσάμ και τον Ιμπραήμ με μεγάλη ορμή και τους χώρισαν. Μέσα σε δευτερόλεπτα απείχαν 150 μέτρα ο ένας από τον άλλο. Ο Ιμπραήμ κατάφερε να πιαστεί από αιωρούμενα καλώδια τροφοδοσίας, που κρέμονταν ακόμη από τους στύλους, και να φθάσει στο σημείο, όπου βρισκόταν ο αδελφός του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα καλώδια ως σχοινιά, έφθασαν σε κοντινό κτίριο και μπήκαν μέσα από παράθυρο του τρίτου ορόφου και από εκεί ανέβηκαν στην ταράτσα, όπου περίμεναν να περάσει ο χείμαρρος.

«Η περιοχή, όπου βρισκόμασταν ήταν το υψηλότερο μέρος της Ντέρνα», είπε ο Χουσάμ. «Στα χαμηλότερα δεν νομίζω να επέζησε κανείς στον πέμπτο ή τον έκτο όροφο...»

Φόβοι για επιδημίες

Εκατοντάδες σοροί θυμάτων βρίσκονται ακόμη διάσπαρτες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σε πολλές γειτονιές της Ντέρνα, όπου παραμένει δύσκολη η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Η θάλασσα ξεβράζει καθημερινά σορούς και το λιμενικό πασχίζει να τις περισυλλέξει καθώς πολλοί γιατροί ανησυχούν για τον άμεσο κίνδυνο επιδημιών. Ο δήμαρχος της Ντέρνα, Αμπντουλμενάμ αλ-Γκαΐτι, τόνισε ότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη για συνεργεία που θα περισυλλέξουν τους νεκρούς, καθώς και για περισσότερους σάκους διακομιδής πτωμάτων. «Φοβούμαι πως η πόλη σύντομα θα χτυπηθεί από κάποια επιδημία λόγω του μεγάλου αριθμού των σωμάτων που αποσυντίθενται κάτω από τα χαλάσματα και μέσα στα νερά», είπε.

Ο διευθυντής του κέντρου υγείας της γειτονικής πόλης Μπάιντα εκτιμά πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 20.000. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) στη Λιβύη εκτιμά πως τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι στη Ντέρνα θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής 6.085 κάτοικοι επιβεβαιωμένα έχουν μείνει άστεγοι.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ