Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ορκίσθηκε ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος - Απών ο Τραμπ, που «άφησε γράμμα» στον διάδοχό του και παρακολουθεί από τη Φλόριντα , παρόντες ο Πενς και οι πρώην πρόεδροι Μπους, Κλίντον, Ομπάμα - Η Lady Gaga τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ- Η Τζένιφερ Λόπεζ τραγούδησε προς τιμήν του νέου προέδρου - Με μάσκες και αποστάσεις oι 1.000 προσκεκλημένοι


Τα καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ αναλαμβάνει ο 74χρονος Τζο Μπάιντεν που ορκίσθηκε στις 18.48 ώρα Ελλάδας στο Καπιτώλιο, απόντος του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, παρουσία όμως, του απερχόμενου αντιπροέδρου Μάικ Πενς και τριών πρώην προέδρων.


Στις 18.48 ώρα Ελλάδας ο Τζο Μπάιντεν έγινε επίσημα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Η θέληση του Λαού εισακούσθηκε. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη και εύθραυστη. Είναι εδώ όμως, και έχει επικρατήσει. Πριν από μερικές μέρες είδαμε τα θεμέλια του Καπιτωλίου να ταρακουνιούνται. Γνωρίζω την ισχύ του Συντάγματός μας και του Έθνους μας. Μόλις έλαβε τον ιερό όρκο, που πρώτος έλαβε ο Τζορτζ ουάσινγκτον. Η αμερικανική ιστορία δεν εξαρτάται από έναν άνθρωπο, αλλά από τον λαό. Μπορούμε να πάμε ακόμη πιο μακριά», είπε μεταξύ άλλων στην πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν. Συνέχισε κάνοντας αναφορά στην πανδημία και σημείωσε ότι πολλές πληγές πρέπει να επουλωθούν. Το όνειρο της Δικαιοσύνης για όλους θα είναι εδώ. Φωνή επιβίωσης ακούγεται από τον πλανήτη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε φυλετικές διακρίσεις και εσωτερική τρομοκρατία».

Η 20ή Ιανουαρίου του 2021 καταγράφεται όμως στην Ιστορία και για το γεγονός ότι στις 18.41 ώρα Ελλάδας, ορκίσθηκε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, η Κάμαλα Χάρις: Όπως ειπώθηκε στην τελετή, μάλιστα, «όταν εκείνη ορκισθεί τα αγόρια και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα ξέρουν ότι όλα είναι εφικτά». Η Κάμαλα Χάρις -που έβγαλε τη μάσκα της την ώρα που έδινε τον όρκο της για να φανεί ένα πλατύ χαμόγελο και η συγκίνηση στο πρόσωπό της- ορκίσθηκε από τη Δικαστή Σόνια Σόττομαγιόρ.

 

 

https://twitter.com/ThisWeekABC/status/1351933893964914703?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1351933893964914703%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1086616%2Fbaiden-paron-se-leitourgia-se-kathedriko-nao-tis-ouasington-prin-tin-orkomosia%2F

 

 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, φορώντας μάσκα, όπως και όλοι όσοι δίνουν το «παρών» στην τελετή, ανέβηκε αργά, συγκινημένος, τα σκαλιά του Καπιτωλίου και από εκεί μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ στάθηκαν να χαιρετίσουν. Μάλιστα, ο Μπάιντεν λίγο πριν από την ορκωμοσία του δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, στη γυναίκα του.

Ο Τζο Μπάιντεν, είναι ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος στην ιστορία, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι, μετέβη το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) σε μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή στην Ουάσινγκτον. Ορκίζεται μάλιστα, σε μία Βίβλο, κειμήλιο της οικογένειάς του. Αργότερα, κατέφτασε στο Καπιτώλιο, μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ και την Καμάλα Χάρις, η οποία συνοδευτόταν κατά την είσοδό της από τον αστυνομικό του Καπιτωλίου, Γιουτζίν Γκούντμαν, ο οποίος ξεχώρισε στις «μάχες» κατά των εισβολέων, πριν από μερικές ημέρες.

 

Δείτε Live εικόνα από την Ουάσιγκτον

obama

bush

 

clinton hilary

Μετά την ορκωμοσία της Κάμαλα Χάρις, στη σκηνή ανέβηκε, ντυμένη στα λευκά, η Τζένιφερ Λόπεζ, που τραγούδησε προς την τιμήν του νέου προέδρου των ΗΠΑ «America, America. Στο μέσον του τραγουδιού, μάλιστα, η Λατίνα σταρ απευθύνθηκε στα Ισπανικά λέγοντας μεταξύ άλλων «Δικαιοσύνη για όλους».

Αναταραχή, όμως, επικράτησε λίγο πριν από τις 5.30 ώρα Ελλάδας στην Ουάσινγκτον καθώς υπήρξε απειλή για βόμβα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στο Καπιτώλιο κατέφτασαν, επίσης, οι επίσημοι προσκλεκλημένοι -μεταξύ τους ο Τζορτζ και η Μπάρμπαρα Μπους, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, όπως και ο Μάικ Πενς. Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε νωρίτερα μέσω twitter έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν.

 

Στην εκκλησία, νωρίτερα, Μπάιντεν και Χάρις
Ο Τζο Μπάιντεν, που θα γίνει ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ, παρακολούθησε τη Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Αποστόλου στην Ουάσιγκτον. Μαζί του και η Καμάλα Χάρις.

biden orkomosia 1

Οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι συνήθως παρευρίσκονται στις Λειτουργίες το πρωί της ορκωμοσίας τους, συχνά στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, μια μικρή εκκλησία απέναντι από την Πλατεία Λαφαγέτ από τον Λευκό Οίκο, γνωστή ως «Η Εκκλησία των Προέδρων».

biden orkomosia 2

Σχετικά με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Αποστόλου: Ο καθεδρικός ναός, η Μητρική Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής της Ουάσιγκτον, πήρε το όνομά της από τον Άγιο Ματθαίο, προστάτη των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ναού. Είναι τόπος πολλών ιστορικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της κηδείας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι στις 25 Νοεμβρίου 1963.

Από το 1933, επτά πρόεδροι - Φράνκλιν Ρούζβελτ, Τρούμαν, Ρίγκαν, Τζορτζ H.W. Μπους, ο Τζορτζ Μπους, ο Ομπάμα και ο Τραμπ - παρευρέθηκαν στις πρωινές λειτυργίες στον Άγιο Ιωάννη πριν από τις ορκωμοσίες του, σύμφωνα με την Κοινή Επιτροπή του Κογκρέσου για τις Τελετές Ορκωμοσίας.

Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν «ανέβασε» στο Twitter και το πρώτο του tweet, με αφορμή την επικείμενη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων προαναγγέλοντας «μια νέα μέρα για την Αμερική».

 

 

https://twitter.com/JoeBiden/status/1351897267666608129?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1351897267666608129%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1086616%2Fbaiden-paron-se-leitourgia-se-kathedriko-nao-tis-ouasington-prin-tin-orkomosia%2F

 

Αναχώρησε από την Ουάσιγκτον ο Τραμπ
Ο Τραμπ δεν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 7:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Την ώρα που ο Μπάιντεν μετέβαινε στην εκκλησία, ο Τραμπ αναχωρούσε με το Air Force One για τη Φλόριντα.

 

 

 

 

 

 

biden orkomosia 3

 

 

 

 

 

biden orkomosia 4

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS