Πόλεμος στη Γάζα: Στόχος του Ισραήλ η εκκαθάριση των τούνελ της Χαμάς -Κλιμάκωση χερσαίων επιχειρήσεων

Πόλεμος στη Γάζα: Στόχος του Ισραήλ η εκκαθάριση των τούνελ της Χαμάς -Κλιμάκωση χερσαίων επιχειρήσεων

Σε νέα φάση αναμένει η κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα εισέλθει τις επόμενες μέρες ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, όπως αναφέρει το CNN.

Καθώς συνεχίζεται η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο Παλαιστινιακό θύλακο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει, ότι θα μειωθούν οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ και θα ενισχυθεί η «στρατηγική εστίαση στη χερσαία εκστρατεία», όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον.

Πιθανός στόχος η εκκαθάριση των τούνελ της Χαμάς

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στόχος των επιχειρήσεων του Ισραήλ πιθανόν θα είναι να «καθαρίσει» το τεράστιο δίκτυο των υπόγειων τούνελ, το οποίο χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Ερωτηθείς πότε θα νιώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν υποχρεωμένη να ζητήσει κατάπαυση του πυρός – κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα – ο αξιωματούχος είπε ότι δεδομένης της κλίμακας και της ωμότητας των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δεν τίθεται θέμα κατάπαυσης του πυρός. «Μια τρομοκρατική οργάνωση παίρνει 200 ομήρους, σκοτώνει 1.400 ανθρώπους και κρύβεται σε τούνελ μαζί με την ηγεσία της – η κατάπαυση του πυρός δεν είναι η κατάλληλη λέξη προς χρήση», είπε.

Τόνισε, όμως, ότι οι ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να προχωρήσει σε «ανθρωπιστικές παύσεις» και μολονότι έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πρέπει να συμμορφώνεται με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους. «Η κατάπαυση του πυρός, νομίζω, θα εξαρτηθεί από το πότε οι Ισραηλινοί θα νιώσουν ότι έχουν διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεση στη Γάζα «με πλήρη ισχύ»

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέρριψε χθες Παρασκευή τις αμερικανικές εκκλήσεις για παύση των επιχειρήσεων. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται σε μια προσωρινή εκεχειρία που δεν περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και ότι η επίθεση τη Γάζα θα συνεχιστεί «με πλήρη ισχύ»«.

«Κατέστησαν σαφές ότι συνεχίζουμε με πλήρη ισχύ κι ότι το Ισραήλ απορρίπτει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας», είπε ο Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι ο στρατός θα συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Γιατί ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δεν χτύπησε – προς το παρόν – τα τύμπανα του πολέμου

Είχε προηγηθεί το γεμάτο απειλές κατά Ισραήλ, ΗΠΑ και Δύσης και επαίνους της Χαμάς διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος απέφυγε, πάντως να αναγγείλει έναν πόλεμο με το Ισραήλ.

Σε μια οργισμένη ομιλία, όπως αναφέρει το CNN, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ με τους χιλιάδες εμπειροπόλεμους μαχητές και την πολυεπίπεδη στήριξη από το Ιράν υπενθύμισε ότι η οργάνωσή του θα είναι «προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια», ότι η όποια κλιμάκωση από τον ισραηλινό στρατό «θα ήταν μια ανοησία ιστορικών διαστάσεων». Μολαταύτα, όπως είπε, πρωταρχικός στόχος της Χεζμπολάχ είναι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο Νασράλα είπε επίσης ότι είναι στο χέρι των ΗΠΑ να εφαρμόσουν την παύση των εχθροπραξιών, αν και καταλόγισε στην Ουάσιγκτον την ευθύνη για την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ομιλία του ισλαμιστή κληρικού ίσως απογοήτευσε πολλούς Άραβες, λέει το CNN, σημειώνοντας ότι ο Νασράλα φαίνεται πώς ζύγισε προσεκτικά την κατάσταση και έκρινε ότι η οργάνωσή του έχει πολλά να χάσει σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ.

Νασράλα και Χεζμπολάχ προσπαθούν να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σκοινί, αναφέρει από την πλευρά του το Foreign Policy. «Θέλουν να επιδείξουν διαπιστευτήρια “αντίστασης”, αλλά και να αποφύγουν τον ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ. Έχουν να ικανοποιήσουν τη λαϊκή πίεση, γιατί τα φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα στον αραβικό κόσμο είναι ισχυρά και συνοδεύονταν με συνθήματα που παρακινούσαν τον Νασράλα να βγει στον πόλεμο, αλλά πρέπει το κόστος να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο.

Από την άλλη πλευρά, η Δύση έχει λόγους να αναπνεύσει μετά την ομιλία με κάποια ανακούφιση. Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ σε έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο με το Ισραήλ θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλες χώρες στην πάντα εύφλεκτη Μέση Ανατολή. Αλλά και ο Λίβανος που την ώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση δε θα μπορούσε να αντέξει την επέκταση του πολέμου.

Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Λίβανος θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα για οποιαδήποτε μεγάλη επίθεση της Χεζμπολάχ, μια σύγκρουση που οι Λιβανέζοι δεν επιθυμούν για κανένα λόγο. Και η ίδια η Χεζμπολάχ πιθανόν να πληγεί σκληρά: ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ και η εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο υπέρ του Μπασάρ αλ Άσαντ κόστισαν πολλές εκατοντάδες νεκρούς στην οργάνωση.

Ο μεγάλος προστάτης της Χεζμπολάχ, το Ιράν, δεν θα ήθελε να τη δει αποδυναμωμένη από μια πολεμική σύγκρουση, γιατί και το ίδιο δε θα είχε να κερδίσει κάτι, ενώ θα κινδύνευε και με μια αμεσότερη εμπλοκή των ΗΠΑ.

Μια λεπτομέρεια της ομιλίας του Νασράλα, προσθέτει το Foreign Policy, δείχνει, τέλος, τις προσεκτικές αποστάσεις του από τη Χαμάς. Είναι η αποστροφή του για την «απόλυτη μυστικότητα» στην προετοιμασία της επίθεσης της Χαμάς. Με τον τρόπο αυτό δείχνει έμμεσα ότι η Χεζμπολάχ δεν έχει καμία ευθύνη και άρα δεν πρέπει να τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.

Στην Ιορδανία ο Μπλίνκεν για συνομιλίες με υπουργούς Εξωτερικών πέντε Αραβικών χωρών

Στη διπλωματική αρένα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί σήμερα με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα μετά την αναχώρησή του με άδεια χέρια από το Ισραήλ αναφορικά με τις προσπάθειές του να διασφαλίσει «ανθρωπιστική παύση» στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν έφθασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Αμάν, όπου θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών πέντε αραβικών χωρών παρουσία εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την ιδέα «ανθρωπιστικών παύσεων» στον πόλεμο ώστε να διασφαλιστεί η απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.

Αλλά μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «προσωρινή εκεχειρία» στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας παρά μόνον εφόσον η Χαμάς απελευθερώσει τους ομήρους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και οι εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής θα υπογραμμίσουν στη συνάντηση με τον Μπλίνκεν «την αραβική στάση, δηλαδή την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και αναζήτηση τρόπων για τον τερματισμό της επικίνδυνης επιδείνωσης της κατάστασης που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για εκεχειρία, λένε οι ΗΠΑ

Πάντως, παρά τη δήλωση του Νετανιάχου ότι η επίθεση στη Γάζα θα συνεχιστεί «με πλήρη ισχύ», ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι συνομιλίες για την παύση των μαχών παραμένουν σε εξέλιξη.

Σε μια ενημέρωση σε δημοσιογράφους το βράδυ της Παρασκευής, ο αξιωματούχος είπε ότι για να απελευθερωθούν οι όμηροι θα «απαιτηθεί μια αρκετά σημαντική διακοπή των εχθροπραξιών» και αυτό αποτελεί αντικείμενο «πολύ σοβαρής και ενεργής συζήτησης». Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το Ισραήλ, «θέτοντας σκληρές ερωτήσεις» για θέματα όπως «οι επιδιωκόμενοι στόχοι και μια ειλικρινή αξιολόγηση για το εάν επιτυγχάνονται».

Σε πρόσφατη επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας τόνισε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, ώστε να μπορεί να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια . Την Παρασκευή περισσότεροι από 5.000 Ιορδανοί διαδήλωσαν στο Αμμάν, καλώντας τον βασιλιά να πιέσει για κατάπαυση του πυρός και να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τη συνθήκη ειρήνης της Ιορδανίας με το Ισραήλ. Την Τετάρτη, η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

15 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την ισραηλινή επίθεση σε κομβόι ασθενοφόρων στη Γάζα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, περισσότεροι από 9.220 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναικόπαιδα.

Το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα κομβόι ασθενοφόρων έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 60.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε ασθενοφόρο, που χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς, προσθέτοντας ότι «ένας αριθμός τρομοκρατών της Χαμάς» σκοτώθηκαν στην επίθεση. Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Izzat El Reshiq, χαρακτήρισε «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς ότι ήταν παρόντες ένοπλοι της οργάνωσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ