Διπλωματικό θρίλερ: Ακυρώθηκε η τετραμερής στην Ιορδανία -Κανονικά η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Διπλωματικό θρίλερ: Ακυρώθηκε η τετραμερής στην Ιορδανία -Κανονικά η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Διπλωματικός πυρετός στη Μέση Ανατολή, στη σκιά της σημερινής επίσκεψης Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις είναι καταιγιστικές, μετά τον αιματηρό βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα και την επίθεση στο αεροπλάνο με το οποίο θα αποχωρούσε από το Ισραήλ ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς .

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιείται η σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ, καθώς υπάρχουν φόβοι για την ασφάλειά του. Αργά χθες το βράδυ, η Ιορδανία ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη με τον Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης στο Αμμάν.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε την ακύρωση της συνόδου, τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη ξεκινήσει από τον Λευκό Οίκο προς τη στρατιωτική βάση Άντριους για να πετάξει με προορισμό το Ισραήλ.

Από τη πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την ακύρωση της τετραμερούς συνόδου στο Αμμάν ενώ -όπως αναφέρει- ο Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται κανονικά σήμερα στο Ισραήλ.

Η πλευρά των Παλαιστινίων είχε ανακοινώσει ήδη νωρίτερα χθες Τρίτη ότι ο Μαχμούντ Αμπάς δεν θα μεταβεί στην τετραμερή της Ιορδανίας, διαμαρτυρόμενος για την πολύνεκρη επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, για την οποία ευθύνεται το Ισραήλ, όπως είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» εξαιτίας της «έκρηξης» σε νοσοκομείο της Γάζας και της «φρικτής απώλειας ζωών» που προκάλεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα «πιο βαθιά συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν στην έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα» αλλά απέφυγε να πάρει θέση για το ποιος ευθύνεται για το πλήγμα με τους εκατοντάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, ο πρόεδρος των ΗΠΑ «διέταξε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας να συνεχίσει να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη. Οι ΗΠΑ στέκονται χωρίς περιστροφές υπέρ της προστασίας της ζωής των πολιτών κατά την διάρκεια συγκρούσεων και πενθούμε για τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και άλλους αθώους που πέθαναν ή τραυματίστηκαν σε αυτή την τραγωδία».

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ήδη ενημερωθεί από τους συμβούλους ασφαλείας του, ενώ επικοινώνησε και με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντησης με τον βασιλιά Αμπντάλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφαντί δήλωσε πως «ο πόλεμος δεν φέρνει τίποτα περισσότερο από περισσότερη δυστυχία, περισσότερο θάνατο, περισσότερη καταστροφή. Δεν προάγει την ασφάλεια, ούτε για τους Ισραηλινούς ούτε για τους Παλαιστίνιους».

Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη κανονικά χθες από τον Λευκό Οίκο προς την στρατιωτική βάση Άντριους, για να πετάξει προς το Ισραήλ και επιβιβάστηκε στο Air Force One.

Ο κ. Μπάιντεν θα έχει σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αποφάσισε να «αναβληθεί» η επίσκεψη που σχεδίαζε να κάνει αμέσως μετά στην Ιορδανία για την τετραμερή σύνοδο στο Αμμάν.

Υποσχέθηκε ωστόσο πως θα βρίσκεται σε επαφή «τις προσεχείς ημέρες» με τους Άραβες ηγέτες που επρόκειτο να συναντήσει στο Αμμάν, και συγκεκριμένα, τον ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ιορδανία και Αίγυπτος καταδίκασαν το Ισραήλ για την έκρηξη στο νοσοκομείο
Οι ηγέτες της Ιορδανίας και της Αιγύπτου καταδίκασαν νωρίτερα το Ισραήλ για την πολύνεκρη έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την έκρηξη.

Επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ με πολλαπλά μηνύματα

Σκοπός της επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ, είναι να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ στον πόλεμο με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, αλλά και να ασκήσει πίεση ώστε τα αντίποινα να έχουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες όσον αφορά τους αμάχους.

Τα δεδομένα ωστόσο άλλαξαν με την απόσυρση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, από την προγραμματισμένη για σήμερα, τετραμερή Σύνοδο στο Αμμάν της Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Μπάιντεν, του Αιγύπτιου ομολόγου του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα Β'.

Όπως μετέδωσε το Associated Press και άλλα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ηγέτης των Παλαιστινίων ακύρωσε τη συμμετοχή του στην τετραμερή σύνοδο στην Ιορδανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολύνεκρη επίθεση των Ισραηλινών σε νοσοκομείο της Γάζας.

«Το ταξίδι του Μπάιντεν μόλις έγινε πολύ πιο περίπλοκο»

Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή «μόλις έγινε πολύ πιο περίπλοκο», ανέφερε ο Αμερικανός ανταποκριτής James Matthews, μετά το φονικό χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα, σε ανάλυση που δημοσιεύει το Sky News. «Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερα» τονίζει ο Matthews.

Το NBC, επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος της Χαμάς, μετέδωσε νωρίτερα χθες πως οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες είναι διατεθειμένοι να απελευθερώσουν τους ομήρους, εάν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Η Χαμάς έβαλε ως όρο και την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων από τις φυλακές του Ισραήλ, το οποίο δεν έχει απαντήσει.

«Κλείδωσε» το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προετοιμάζεται για να ταξιδέψει σε Ισραήλ και Ιορδανία, εκπροσωπώντας την ΕΕ, αλλά το τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετάβαση του πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ κλείδωσε για την Πέμπτη, όπου θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου,

Ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από την στήριξη της Ελλάδας και το δικαίωμα δικαιώματος στη νόμιμη αυτοάμυνα, αναμένεται να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα που εκφράζει και την Ευρωπαϊκή Ένωση για αποφυγή μιας ανθρωπιστική κρίσης

Ωστόσο, μιλώντας χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «One Channel», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, δήλωσε πως «υπάρχει μια προετοιμασία σε σχέση με την επίσκεψη, θα δούμε αν αυτή τελικά γίνει».

Το Iron Dome αναχαίτισε πυραύλους της Χαμάς που στόχευσαν το αεροπλάνο του καγκελάριου Σολτς

Πανικός επικράτησε χθες στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου ήταν σταθμευμένο το αεροπλάνο της γερμανικής καγκελαρίας, πριν από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του Όλαφ Σολτς από το Ισραήλ, εξαιτίας συναγερμού για πυραύλους.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η αντιπροσωπεία του υποχρεώθηκαν να αποβιβαστούν από το γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος λίγο πριν από την αναχώρησή τους από το Τελ Αβίβ με προορισμό το Κάιρο, όταν ήχησε συναγερμός για βομβαρδισμούς στην περιοχή του αεροδρομίου.

Ο κ. Σολτς επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και οδηγήθηκε σε ασφαλές σημείο, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες ακολούθησαν τις οδηγίες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και ξάπλωσαν στο έδαφος, δίπλα στο αεροπλάνο.

Την επίθεση απέκρουσαν δύο αντιαεροπορικοί πύραυλοι του συστήματος Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος), οι οποίοι έγιναν ξεκάθαρα αντιληπτοί στο αεροδρόμιο, μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Λίγη ώρα αργότερα και αφού το αεροσκάφος ελέγχθηκε ενδελεχώς, ο καγκελάριος και οι υπόλοιποι επιβάτες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν για Κάιρο.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ