Σε κίνδυνο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Οργή Τουρκίας για το κάψιμο του Κορανίου

Σε κίνδυνο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Οργή Τουρκίας για το κάψιμο του Κορανίου

Η στάση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αρνητική, την στιγμή που ο γ.γ. της Συμμαχίας επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιρρήσεις.

Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του με τον Όλαφ Σολτς, ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ αναγνώρισε ότι η Σουηδία κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση σχετικά με την τρομοκρατία, αντέτεινε ότι οι υποστηρικτές των τρομοκρατών PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να οργανώνουν διαδηλώσεις και να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές ομάδες στη χώρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι «απαράδεκτη» για την Τουρκία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις.

Σουηδία: Οργή της Τουρκίας για το κάψιμο του Κορανίου

Η κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας περιπλέκεται, καθώς στη Στοκχόλμη άνδρας έσκισε και έκαψε το Κοράνι, κατά τη διάρκεια σημερινής διαδήλωσης μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος.

«Καταδικάζω την ποταπή διαμαρτυρία στη Σουηδία κατά του ιερού μας βιβλίου την πρώτη ημέρα του ευλογημένου Eid al-Adha», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτο να επιτρέπονται αντι-ισλαμικές διαδηλώσεις στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης».

Έκτακτη τετραμερής σύνοδος από τον Στόλτενμπεργκ

Το ΝΑΤΟ πιέζει την Τουρκία να δώσει στη Σουηδία το «πράσινο φως» πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Λιθουανία, γι' αυτό ο Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο.

Ο γ.γ. της Συμμαχίας κάλεσε σε συνάντηση ανώτερους αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία στις 6 Ιουλίου, για να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας.

Το ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη έγκριση όλων των μελών για την ένταξη ενός μέλους. Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε ομάδες που η Άγκυρα της χαρακτηρίζει απειλή για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων μαχητών κουρδικών ομάδων και ατόμων που φέρεται να σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Φοβούμενοι ότι μπορεί να γίνουν στόχος της Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές θέσεις στρατιωτικής ουδετερότητας για να αναζητήσουν προστασία κάτω από την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ