«Σημαντική απάντηση» ετοιμάζει το Ισραήλ στo Ιράν - Κατερρίφθησαν όλα τα drones από Αμερικανικά και Βρετανικά αεροσκάφη

«Σημαντική απάντηση» ετοιμάζει το Ισραήλ στo Ιράν - Κατερρίφθησαν όλα τα drones από Αμερικανικά και Βρετανικά αεροσκάφη

Νωρίτερα, οι αντιαεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατέρριψαν όλα τα drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης CNN και ABC επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται.

Επιπλέον πληροφορίες ανέφεραν ότι αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones στις επαρχίες Ντεράα και Σουέιντα της νότιας Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, όπως δήλωσαν στο Reuters πηγές ασφαλείας. Αντίστοιχα, Ιορδανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν δεκάδες ιρανικά drones στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Ιορδανίας, τα οποία κατευθύνονταν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, Ισραηλινός αξιωματούχος ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Κυριακής ότι το σύνολο –ή σχεδόν το σύνολό τους- των drones-καμικάζι που εκτόξευσε νωρίτερα το Ιράν καταρρίφθηκε.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, περισσότερα από 100 ιρανικά drones έχουν ήδη αναχαιτιστεί εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου «σε σύνολο εκατοντάδων που εκτοξεύθηκαν προς τη χώρα». Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα drones καταρρίφθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Τελικά, οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας τερμάτισαν τις πρώτες πρωινές ώρες τον συναγερμό που κήρυξαν εξαιτίας της επίθεσης του Ιράν με drones και πυραύλους. Η λήξη του σημαίνει πως πλέον οι κάτοικοι δεν είναι απαραίτητο να παραμείνουν εντός ή πλησίων καταφυγίων. Κατά ισραηλινές πηγές, ως τώρα έχουν αναφερθεί μόνο ήσσονες υλικές ζημιές σε στρατιωτική βάση και ο τραυματισμός κοριτσιού στο νότιο Ισραήλ.

Το χρονικό της επίθεσης

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή «εκτενή» επίθεση, με «drones και πυραύλους» εναντίον του Ισραήλ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Περίπου μια ώρα μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκε «πρώτο κύμα βαλλιστικών πυραύλων», με στόχους «βαθιά στο εσωτερικό των κατεχόμενων εδαφών» (σ.σ. του Ισραήλ).

«Η Πολεμική Αεροπορία της Αεροδιαστημικής Δύναμης του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους και drones εναντίον συγκεκριμένων στόχων στο εσωτερικό των κατεχομένων εδαφών», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το γραφείο Τύπου και δημοσίων σχέσεων του σώματος.

Η επιχείρηση διεξήχθη «σε ανταπόδοση των πολυάριθμων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το σιωνιστικό καθεστώς, ειδικά την επίθεση εναντίον του προξενικού τμήματος της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό κατά την οποία έγιναν μάρτυρες τα μέλη ομάδας αξιωματικών και στρατιωτικών συμβούλων της χώρας μας στη Συρία», πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση.

Δεν έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής δημόσια κάποιος από τους ιρανούς ηγέτες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης αυτής — της πρώτης που εξαπολύεται απευθείας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας από την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν, το 1979.

Διεξήχθη με «την έγκριση του ανωτάτου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και υπό την επίβλεψη του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως οι λεπτομέρειες σύντομα θα ανακοινωθούν «στον ηρωικό λαό του Ιράν και στους μαχητές για την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο».

Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη επικαλέστηκε το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε αυτήν την αντιπαράθεση.
«Δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό», ανέφερε η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να θεωρηθεί λήξαν, προειδοποιεί: «Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτή είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του εγκληματικού ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά!».

Στο μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Παλαιστίνης, από τις μεγαλύτερες στο κέντρο της Τεχεράνης, για να πανηγυρίσουν την επιχείρηση, ανεμίζοντας ιρανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις, όπως η Κομ.

Τα λεπτά που ακολούθησαν την έναρξη της επιχείρησης, στον λογαριασμό του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ στην πλατφόρμα Χ αναρτήθηκε απόσπασμα βίντεο από την ομιλία που εκφώνησε την Τετάρτη, στο οποίο τόνισε πως «το διεστραμμένο καθεστώς θα τιμωρηθεί».

Ο αγιατολάς Χαμενεΐ είχε ήδη διαμηνύσει την 3η Απριλίου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό στο προξενικό τμήμα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, που απέδωσε στον ισραηλινό στρατό. Σε αυτόν σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δυο υποστρατήγων της Δύναμης Κουντς, η οποία είναι επιφορτισμένη με τις ιρανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ