Τα μαζεύει ο συνεργάτης του Στόλτενμπεγκ στο ΝΑΤΟ -Οργή με τα περί παραχώρησης εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία

Τα μαζεύει ο συνεργάτης του Στόλτενμπεγκ στο ΝΑΤΟ -Οργή με τα περί παραχώρησης εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία

Τα μαζεύει ο στενός συνεργάτης του Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ, ο οποίος προκάλεσε κύμα αντιδράσεων με τη δήλωσή του σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας.

Ο Στίαν Γένσεν χαρακτήρισε «λάθος» τη δήλωσή του ότι «η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να συμφωνήσει στην παραχώρηση μέρους των εδαφών της στη Ρωσία, τα οποία έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

O στενότερος συνεργάτης του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ είπε προς υποστήριξη των λεγομένων του, ότι πρέπει να σκεφτεί κανείς πώς θα είναι η κατάσταση με την ασφάλεια στην Ουκρανία μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν είναι η άποψη του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη, προκειμένου να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και μελλοντική ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Γένσεν επισήμανε ότι η συζήτηση για το πιθανό καθεστώς μετά τον πόλεμο «βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη» και ότι «τα ερωτήματα σχετικά με την εκχώρηση εδαφών στη Ρωσία συζητήθηκαν και από άλλους».

«Δεν λέω ότι πρέπει να είναι έτσι. Αλλά, αυτή θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση», απάντησε το δεξί χέρι του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.

Η δήλωση Γένσεν... βούτυρο στο ψωμί της Ρωσίας -Επιθετική ρητορική από τον Μεντβέντεφ

Μάλιστα, αυτή η θέση που εξέφρασε ο Γένσεν αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να πει πως εάν η Ουκρανία συμφωνήσει να εγκαταλείψει εδάφη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμη και το Κίεβο.

«Γιατί; Η ιδέα είναι περίεργη. Το μόνο ερώτημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα "δικά τους" εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα. Για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, οι Αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της αρχαίας Ρωσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ.

«Λοιπόν, τότε θα έπρεπε να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στη Λβιβ. Εάν, φυσικά, οι Πολωνοί συμφωνήσουν», συμπλήρωσε σε άκρως επιθετικό και ταυτόχρονα ειρωνικό τόνο ο Μεντβέντεφ.

Άμεση απάντηση της Ουκρανίας: «Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο»

Έντονη ήταν η πρώτη αντίδραση της Ουκρανίας, διά του συμβούλου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, στη δήλωση του Στίαν Γένσεν.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο σύμβουλος του Ζελένσκι επισήμανε: «Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;

Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας "κακής ειρήνης" μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο.

Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας "διαίρεσης της Ευρώπης": συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτική επιείκεια…».

Η θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ για την Ουκρανία και τη λύση που πρέπει να βρεθεί

Σημειώνεται ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ αποφεύγει εδώ και καιρό επιφυλακτικά τις ερωτήσεις σχετικά με το τι μπορεί να πρέπει να κάνει η Ουκρανία για να τερματίσει τον πόλεμο. Η θέση του ήταν σταθερά ότι εναπόκειται στο Κίεβο -και όχι σε τρίτους- να αποφασίσει πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους, είχε πει προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «ανυπομονώ για την ημέρα που θα συναντηθούμε ως σύμμαχοι», ενώ είχε διαμηνύσει ότι «η Ουκρανία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας είχε εκτιμήσει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του πολέμου στην Ουκρανία θα ήταν μια στρατιωτική νίκη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ